Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Τι ζητούν οι ασφαλιστικές για να μειωθεί το κενό προστασίας 1,6 δισ. - Πως θα γίνουν φθηνά τα ασφάλιστρα

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Τι ζητούν οι ασφαλιστικές για να μειωθεί το κενό προστασίας 1,6 δισ. - Πως θα γίνουν φθηνά τα ασφάλιστρα
Έμφαση στο φόρο ασφαλίστρων και στον ΦΠΑ
Την άρση αντικινήτρων, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο κενό προστασίας στην Ελλάδα, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ζήτησε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από το 23ο Συνέδριο (αντ)Ασφαλιστών στην Υδρα, μιλώντας στο ΒΝ.
Την ίδια στιγμή ζήτησε την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με τζίρο άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και των κατοικιών, ώστε διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση, να καταστεί φτηνότερο το ασφάλιστρο και προσιτό προς τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Αλλά και να εκδοθούν νέα ασφαλιστικά προϊόντα πιθανά στην βάση των μικροασφαλίσεων, τα οποία θα έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο σχέδιο προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών που θα βασίζεται στην συνεργασία μεταξύ (αντ)ασφαλιστών και κράτους για τη δημιουργία μίας δεξαμενής κινδύνων.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ΒΝ, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έθεσε ως προϋπόθεση για τη μείωση της τιμής των ασφαλίστρων Περιουσίας και της Υγείας την άρση του αντικινήτρου 15% φόρος επί των ασφαλίστρων, -επιβάρυνση που όπως τόνισε δεν έχει κανένα όφελος-, αλλά και την μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ.
Διευκρινίζοντας υπογράμμισε ότι η ΕΑΕΕ συνεργάζεται με την κυβέρνηση, διερευνώντας τρόπους άρσης των αντικινήτρων.
Ηδη έχει καταθέσει προτάσεις άρσης φόρων που δεν αποδίδουν στην κυβέρνηση.

Ομαλή λειτουργία και φτηνό ασφάλιστρο μόνο με την παρέμβαση της κυβέρνησης

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ασφαλιστικής βάσης με την έκδοση νέων ασφαλιστικών καλύψεων, ο ίδιος τόνισε ότι αυτό δύναται να επιτευχθεί μόνο με την παρέμβαση της κυβέρνησης με μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ασφάλιση κατοικίας και επιχειρήσεων υποχρεωτική.
Αυξάνοντας, ως εκ τούτου την ασφαλιστική, αυτόματα το ύψος του ασφαλίστρου θα υποχωρήσει, καθώς θα μοιραστεί ο κίνδυνος.
Παράλληλα αυτό θα δώσει την δυνατότητα στις ασφαλιστικές να σχεδιάσουν νέα προϊόντα τα οποία θα είναι βασισμένα πάνω στο σχέδιο μηχανισμού προστασίας που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση.
Προϋπόθεση της εγκυρότητας του μηχανισμού προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών είναι η δημιουργία μίας δεξαμενής κινδύνων που θα καθορίζει τα όρια ευθύνης των αντασφαλιστών και της Πολιτείας.

Αποζημιώσεις μόνο 400 εκατομμύρια ευρώ

Ο κ. Σαρρηγεωργίου λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλε η ασφαλιστική αγορά για τις ζημιές που προκάλεσε ο Ντάνιελ φτάνουν περίπου τα 400 εκατομμύρια ευρώ,, ενώ το συνολικό κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, κρούει τον κώδωνα κινδύνου, για το μεγάλο χάσμα προστασίας στην Ελλάδα, με το δεδομένο ότι οι φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα είναι έντονες και διαρκώς αυξάνονται σε πλήθος.

Οι Έλληνες πληρώνουν για ασφάλιση όσο και οι Ελβετοί χωρίς να έχουν μισθούς Ελβετίας

Περαιτέρω κατά την ομιλία του στο συνέδριο τόνισε για μία ακόμα φορά τα θέματα που άπτονται της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, ενώ στο συνέδριο τόνισε και η Achmea το καθεστώς του ολιγοπωλίου στην υγεία με τα νοσοκομεία να έχουν το πάνω χέρι.
Το θέμα των διπλοπληρωμών στην ασφάλισης υγείας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πάνελ που συμμετείχε η Achmea και η Swiss RE ότι οι Ελληνες πληρώνουν για ασφάλιση όσο οι Ελβετοί χωρίς να έχουν μισθούς Ελβετίας.
Αλλα θέματα που συζητήθηκε ήταν οι επιδράσεις της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της Τεχνητής Νοημοσύνης, το θέμα των συντάξεων αλλά και θέματα ρυθμιστικά, εποπτικά που έχουν να κάνουν με κεφαλαιακές επιβαρύνσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Επίσης και η ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών, προκειμένου η Ελλάδα να μη χάσει στα επόμενα χρόνια μέχρι το 30% του ΑΕΠ.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης