Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει και η Ουκρανία χάνει τα drones – Σβήνει και το τελευταίο όπλο που έχει απέναντι στη Ρωσία

Τι συμβαίνει και η Ουκρανία χάνει τα drones – Σβήνει και το τελευταίο όπλο που έχει απέναντι στη Ρωσία
Τα drones ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατιωτικής στρατηγικής της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας δεν μπορεί πλέον να στηρίξει τις πολλές εταιρείες drones, που δημιουργήθηκαν στη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπεράριθμος και συντριπτικά ανώτερος ρωσικός στρατός.
Πολλές ουκρανικές εταιρείες αναζητούν ολοένα και πιο έντονα διεθνείς συνεργασίες ή προσπαθούν να συγχωνευθούν.
Τα drones ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατιωτικής στρατηγικής της Ουκρανίας.
Η ικανότητα της χώρας να παράγει μαζικά αυτά τα φθηνά και αποτελεσματικά όπλα είχε οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 200 εγχώριων εταιρειών drones αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι παράγοντες όπως ο αυξημένος ανταγωνισμός σημαίνει πως πολλές από τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι απίθανο να επιβιώσουν.

drones_1_1.JPG

Σβήνουν από έλλειψη πόρων οι ουκρανικές εταιρείες drones

Ενώ υπάρχουν στρατηγικά κίνητρα για μεγάλη, αποκεντρωμένη παραγωγή drones η οικονομική πραγματικότητα δεν στηρίζει την κατάσταση: η ουκρανική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά την πλήρη παραγωγική ικανότητα της βιομηχανίας.
Επιπλέον, η Ουκρανία περιορίζει τις εξαγωγές αγαθών που μπορούν να εξυπηρετήσουν στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των drones, πράγμα που σημαίνει ότι οι ουκρανικές εταιρείες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να καλύψουν αυτό το κενό.

drones_2_1.JPG
Το παράδειγμα της AeroDrone και ο ακαριαίος θάνατος των μικρών εταιρειών

«Ενώ περιμένουμε συμβόλαια, ξοδεύουμε το κεφάλαιο κίνησης μας», δήλωσε ο Ουκρανός επενδυτής τεχνολογίας και συνεργάτης της AeroDrone, Dmytro Shymkiv.
Η AeroDrone, που ιδρύθηκε το 2018 ως εταιρεία γεωργικών drone, έχει αναπτύξει δύο drones υψηλότερου ωφέλιμου φορτίου που έχουν εγκριθεί για στρατιωτική χρήση από το υπουργείο Άμυνας και εξασφάλισε συμβόλαιο συνεργασίας με την κυβέρνηση τον Μάρτιο.
Οι μικρότερες εταιρείες δεν θα είναι τόσο τυχερές, είπε ο Shymkiv.
«Πρώτον, θα δούμε τον θάνατο των μικρών εταιρειών, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις στηρίξει προβλέπει ο Shymkiv.
«Δεύτερον, θα δούμε εξαγορές ή μετακινήσεις ουκρανικών εταιρειών διεθνώς.
Και τρίτον, θα υπάρξουν συγχωνεύσεις στην αγορά της Ουκρανίας».
Από περισσότερες από 200, μόνο 58 εγχώριες εταιρείες μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις,
ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο.

drones_3.JPG
Σαφάρι για 10 δισεκατομμύρια δολάρια 

Συνολικά, η αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας είναι σε θέση να παράγει αμυντικά προϊόντα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 αλλά το κράτος μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο το μισό αυτού του ποσού, σύμφωνα με τον υπουργό Στρατηγικών Βιομηχανιών Alexander Kamyshin.
Έχουν ήδη δοθεί περίπου 6 δισ. δολάρια, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πηγές χρηματοδότησης για άλλα 4 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Περίπου το ένα τρίτο των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει της σύμβασης αφιερώνεται στην παραγωγή drone, είπε ο Kamyshin στην Kyiv Independent, με τα υπόλοιπα να χρηματοδοτούν άλλες αμυντικές ανάγκες, όπως πυρομαχικά.
Μέχρι στιγμής, η Δανία και ο Καναδάς έχουν συνεισφέρει 28,5 εκατομμύρια δολάρια και 2,1 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα θα χρηματοδοτήσει επίσης ουκρανικές εταιρείες, αν και το ακριβές ποσό δεν ανακοινώθηκε.

drones_4.JPG
Ta drones έφεραν επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία

Tα drones αποτελούν ζωτικό μέρος της στρατηγικής στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία, που δημιουργεί έναν νέο στρατιωτικό κλάδο αφιερωμένο στη χρήση και την παραγωγή τους.
Τα μη επανδρωμένα συστήματα περιλαμβάνουν ναυτικά, εναέρια και επίγεια drones.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν βασικό στοιχείο του πολέμου του 21ου αιώνα, μια αλλαγή προτύπου στην οποία οι αμυντικές βιομηχανίες πολλών χωρών μόλις πρόσφατα εστιάζουν την προσοχή τους.
Το ΝΑΤΟ και οι δυτικές χώρες παρακολουθούν στενά πώς τα drones φέρνουν επανάσταση στις πολεμικές επιχειρήσεις καθώς αρχίζουν να προσαρμόζουν τους δικούς τους στρατούς σε παρόμοια είδη πολέμου.
Στην Ουκρανία, όχι μόνο υπάρχει εμπειρία κατασκευής drones, αλλά και ένας τεράστιος και πολύτιμος όγκος γνώσης που τα αναπτύσσει και μαθαίνει πώς αποδίδουν σε περιβάλλοντα μάχης.

.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης