Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Big deal Κόκκαλη - Εξαγοράζει με 46,55 εκατ. την Ευρώπη Ασφαλιστική, της δίνει «προίκα» 150 εκατ. με «όχημα» την ΚΛΜ

Big deal Κόκκαλη - Εξαγοράζει με 46,55 εκατ. την Ευρώπη Ασφαλιστική, της δίνει «προίκα» 150 εκατ. με «όχημα» την ΚΛΜ
Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που εκτινάσσουν την Ευρώπη Ασφαλιστική και τις υπεραξίες για τους μετόχους της Ιντρακόμ - Η σοφή αλλαγή στρατηγικής και η εγκατάλειψη της δημιουργίας ΑΕΕΑΠ
Σχετικά Άρθρα
Colpo Grosso από τον όμιλο Intracom ο οποίος προχωρά στην εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική έναντι 46,55 εκ ευρώ μέσω της INTRACOM PROPERTIES η οποία στη συνέχεια θα συγχωνευτεί με την Κλουκίνας - Λάππας με την εισηγμένη να ελέγχει το 100% της Ασφαλιστικής Εταιρίας.
Η νέα εισηγμένη εταιρία θα ονομάζεται Ευρώπη Holdings.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα του bankingnews.gr (ΒΝ) για μεγάλη εξαγορά ασφαλιστικής εταιρίας από μεγάλο εισηγμένο όμιλο η οποία θα προκαλέσει έκπληξη (δείτε εδώ).

Όπως ανέφερε το ΒΝ οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες και ολοκληρώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την ολοκλήρωση της διενέργειας due diligence.
Πρόκειται για μια κίνηση μέσω της οποίας ο όμιλος Ιντρακόμ εγκαταλείπει το σχέδιο για δημιουργία ΑΕΕΑΠ (οι οποίες βρίσκονται στο Χρηματιστηριακό περιθώριο) και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του το οποίο θα εισφερθεί στην Ευρώπη Ασφαλιστική εκτινάσσοντας το ενεργητικό της και δίνοντας τη δυνατότητα να κινηθεί επιθετικά και να διεκδικήσει μερίδια αγοράς στον κλάδο.
Δεν είναι μόνο η προίκα ακινήτων που θα δοθεί στη νέα εταιρία καθώς στην Ευρώπη Holdings θα γίνει αύξηση κεφαλαίου και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα επενδυθούν σε αύξηση κεφαλαίου της Ευρώπη Ασφαλιστική η οποία θα βρεθεί στο τέλος των κινήσεων με ρευστότητα της τάξεως των 50 εκ ευρώ
Πιο αναλυτικά η Intracom Properties (ελέγχει το 60,12% της Κλουκίνας ενώ 27,6% ελέγχεται άμεσα από την Ιντρακόμ) θα προχωρήσει στην τμηματική απόκτηση (αρχικά ποσοστού 65% και μετέπειτα του υπολοίπου 35%) της ασφαλιστικής εταιρίας από τον μέτοχό της κ. Νίκο Μακρόπουλο) έναντι συνολικού τιμήματος 46,55 εκ ευρώ εκ των οποίων 30 εκ ευρώ θα καταβληθούν άμεσα για την απόκτηση του 65% και τα υπόλοιπα 16,55 εκ ευρώ για το 35%.
Στη συνέχεια ο κ. Μακρόπουλος θα επανεπενδύσει στην εισηγμένη που θα προκύψει τουλάχιστον τα 16,55 εκ ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και από την επένδυση αυτή θα κατέχει στη νέα εισηγμένη που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Κλουκίνας-Λάππας με την Intracom Properties ποσοστό τουλάχιστον 10,3%.

Η προίκα

Ουσιαστικά η εισηγμένη Ευρώπη Holdings θα έχει αποτίμηση της τάξεως των 160 εκ ευρώ έχοντας ως περιουσία άμεσα και έμμεσα χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 100 εκ ευρώ και ρευστότητα της τάξεως των 50 εκ ευρώ.
Στο πλαίσιο των κινήσεων που θα γίνουν θα διατεθεί το 27,6% της Κλουκίνας Λάππας μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης σε μεγάλους ιδιώτες επενδυτές (εφοπλιστές, επιχειρηματίες) οι οποίοι στη συνέχεια θα συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Intracom Prperties με την Κλουκίνας δηλαδή την Ευρώπη Ασφαλιστική.
Σημειώνεται ότι η νέα εταιρία θα πληροί τους κανόνες διασποράς που έχει θέσει το ΧΑ λόγω της ιδιωτικής τοποθέτησης.
Επιπλέον για τη συγχώνευση Intracom Properties και Κλουκίνας θα εκδοθούν νέες μετοχές μόνο για το 40% του μετοχικού της properties καθώς οι υπόλοιπες θα διαγραφούν λόγω σύγχυσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ευνοούνται οι μέτοχοι της Κλουκίνας Λάππας υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ο κ. Σ. Κόκκαλης θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου Δ.Σ. με Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Ν. Μακρόπουλο με διατήρηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του.
Πρόθεση δε της Εταιρείας είναι ο κ. Ν. Μακρόπουλος να προταθεί για την ανάληψη και της θέσης του μη εκτελεστικού Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.».
Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών, η INTRACOM HOLDINGS θα παραμείνει ο πλειοψηφών μέτοχος της εισηγμένης «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.».
Οι κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός 6 μηνών από την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ήδη είναι εδώ και αρκετό ενήμερη για τη συναλλαγή.

Οι επιδόσεις της Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική έκλεισε το 2023 με κέρδη προ φόρων ύψους € 5,14 εκ. αυξημένα κατά 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2022 τα οποία ανήλθαν σε € 4,28 εκ. και την απόδοση κερδών επί της παραγωγής στο 28,7%
Παρά τη συμμετοχή της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική στις μεγάλες ζημίες που προέκυψαν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel η εταιρεία κατάφερε να είναι κερδοφόρα κάτι το οποίο αποδίδεται στη σωστή διαδικασία ανάληψης των κινδύνων που εφαρμόζει διαχρονικά.
Η Ευρώπη πέτυχε να αυξήσει και τα έσοδα από τις επενδύσεις της τα οποία ανήλθαν σε €1,30 εκ. παρουσιάζοντας άνοδο 103% σε σύγκριση με αντίστοιχα κέρδη του 2022 τα οποία ανήλθαν σε €640 χιλ.
Η συνολική παραγωγή για το έτος 2023 ανήλθε σε € 18εκ. και η σύνθεση της παραγωγής διαμορφώθηκε σε 90% στον Κλάδο Περιουσίας και Λοιπών Κλάδων καταγράφοντας αύξηση 12%, ενώ η συμμετοχή του Κλάδου Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων ανήλθε σε 10% με τα ασφάλιστρα να παραμένουν σταθερά.
Οι δείκτες κάλυψης του περιθωρίου φερεγγυότητας (SCR) και (MCR) διαμορφώθηκαν σε 200,64% και 294,77% αντίστοιχα για το 2023, σημειώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς.
Επισημαίνεται ότι η εταιρία έχει σημαντική δραστηριότητα στις ασφάλειες πιστώσεων αλλά και την άδεια έκδοσης εγγυητικών επιστολών.
Ειδικά η άδεια έκδοσης εγγυητικών προσφέρει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης λόγω της δυσχέρειας των τραπεζών να εκδώσουν εγγυητικές ειδικά για τις κατασκευαστικές εταιρίες.
Μετά την ολοκλήρωση της ισχυρής κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ευρώπη Ασφαλιστική σε περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ομόλογα και μετρητά) η δυνατότητά της για έκδοση εγγυητικών εκτινάσσεται.

Σ. Κόκκαλης: Το 2024 στο Χρηματιστήριο η Ευρώπη Ασφαλιστική - Σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων μας

Στόχος είναι να εισαχθεί η Ευρώπη Ασφαλιστική στο χρηματιστήριο εντός του 2024, γεγονός που θα αποτελέσει μια πολύ καλή εξέλιξη για τους μετόχους και για την Intracom που θα είναι μεγάλος επενδυτής, τόνισε ο Σωκράτης Κόκκαλης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intracom, παρουσία του κ. Μακρόπουλου, ιδιοκτήτη της Ευρώπη Ασφαλιστική.

«Με αυτή την εξαγορά θα έχουμε μια πολύ σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταρείας μας και θα ενισχύσουμε την παρουσία μιας ελληνικές ασφαλιστικής εταιρείας στην εγχώρια αγορά, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει κύμα εξαγορών των ελληνικών εταιρειών από ξένες εταιρείες. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ενίσχυση της παρουσίας των εγχώριων εταιρειών στον κλάδο.
Είναι ένας κλάδος που έχει μια μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό και την Ευρώπη και διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», εκτίμησε. 
Σημείωσε επίσης ότι οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη ασφαλιστική συνείδηση σαν αυτή που έχουν οι χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε στην ΕΕ.
Όπως εξήγησε ο Σωκράτης Κόκκαλης αναφερόμενος στο deal, «οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές αιτίες είναι πολύ μεγάλες και τώρα που υπάρχει και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν θα μπορούν οι κυβερνήσεις να καλύπτουν τις καταστροφές που προκαλούν οι κλιματικές συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ασφαλιστική κάλυψη και να προκύπτει από ιδιωτικά κεφάλαια».
Σχετικά με τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι «δεν θα μπορούν οι κυβερνήσεις πλέον να καλύπτουν τις ζημιές που προκαλούν οι νέες κλιματικές συνθήκες.
Αντί όλοι να έχουν αιτήματα που αφορούν την κυβέρνηση, θα πρέπει να αυξηθεί η ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτικές εταιρείες.
Η Ευρώπη είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες που έχει παραμείνει σε ελληνική ιδιοκτησία και έχει πάρα πολύ καλό ιστορικό στον κλάδο και πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική συμμετοχή μας».


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης