Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αχαρτογράφητες οι εκλογές στις ΗΠΑ – Πανικός ακόμη και στους Δημοκρατικούς, θα γυρίσει μπούμερανγκ η καταδίκη Trump

Αχαρτογράφητες οι εκλογές στις ΗΠΑ – Πανικός ακόμη και στους Δημοκρατικούς, θα γυρίσει μπούμερανγκ η καταδίκη Trump
Την επόμενη εβδομάδα ο γιος του Biden, Hunter, θα δικαστεί με κατηγορίες για όπλα στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ
Σχετικά Άρθρα
Σε αχαρτογράφητα ύδατα βρίσκεται πλέον η αμερικανική προεκλογική περίοδος.
Η καταδίκη του Donald Trump «πάγωσε» ακόμη και τους Δημοκρατικούς.
Διότι ήρθε από μία «μπλε» Πολιτεία, τη Νέα Υόρκη, όπου οι δικαστές θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έδρασαν με πολιτικά κίνητρα.
Το δικαστήριο έκρινε τον Trump ένοχο για 34 κακουργήματα, καθένα εκ των οποίων επισύρει ποινή φυλάκισης 4 ετών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ενόψει και των επικείμενων εκλογών για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει…
Σαφώς ο Trump θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.

Η πρώτη αντίδραση του επιτελείου Trump

Το επιτελείο του Trump υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια ένοχη ετυμηγορία - ότι μια καταδίκη σε μια υπόθεση που διώκεται από έναν Δημοκρατικό σε μια πολιτεία «μπλε» είχε ήδη αποτιμηθεί στο πολιτικό του έρεισμα στο αμερικανικό κοινό.
Θα μάθουν αν έχουν δίκιο.
Για εβδομάδες, ακόμη και όταν η δίκη και οι βαρετές λεπτομέρειες της εκτυλίσσονταν, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι είχε προβάδισμα.
Αλλά μια καταδίκη ρίχνει τον Trump σε εντελώς αχαρτογράφητη περιοχή, με τουλάχιστον ορισμένες δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να πληρώσει ένα τίμημα τον Νοέμβριο.

Τι σημαίνει η ετυμηγορία

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν πέντε αποσπάσματα από την ετυμηγορία που θα πρέπει κανείς να εστιάσεις ώστε να εκτιμήσει τι θα μπορούσε να σημαίνει για την εκστρατεία του καταδικασμένου πλέον πρώην προέδρου.
Η ετυμηγορία μπορεί να έχει σημασία στο περιθώριο (και τα περιθώρια μπορεί να έχουν σημασία).
Η ετυμηγορία δεν πρόκειται να πει στους Αμερικανούς τίποτα που δεν γνωρίζουν ήδη για τον Trump.
Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αναφέρθηκαν ευρέως πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη.
Σε ένα ολοένα και πιο πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, ο αριθμός των πραγματικά αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι μικρός και οι περισσότεροι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θεωρούν την υπόθεση της Stormy Daniels ως λιγότερο σοβαρή από τις άλλες νομικές υποθέσεις του Trump.
Αλλά σε μια προεδρική εκλογή που είναι πιθανό να είναι κοντά, ακόμη και ένας οριακός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι σημαντικός.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα τραβήξουν ξαφνικά έναν μοχλό για τον Trump.
Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο κάποιοι απομακρύνονται από τον υποτιθέμενο υποψήφιο — ψηφίζοντας τρίτο μέρος ή κανέναν.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Quinnipiac διαπίστωσε ότι ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Trump, το 6% δήλωσε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει εάν καταδικαζόταν.
Εάν οι εκλογές τελικά οδηγήσουν στον Trump στο να είναι υποψήφιος - κάτι που λειτούργησε γι 'αυτόν το 2016 και όχι τέσσερα χρόνια αργότερα - μια καταδίκη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καύσιμο της επανεκλογής.
Ο Trump προσπαθεί ήδη να σχεδιάσει τη σύνδεση μεταξύ της δίκης και των εκλογών στο μυαλό των πιο ένθερμων υποστηρικτών του.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία – τη χαρακτήρισε "στημένη" και "ντροπή" – είπε: "Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον κόσμο".

Προσοχή στις πρόωρες δημοσκοπήσεις

Αναμένετε από τους δημοσκόπους να δημοσιεύσουν μια σειρά από πρόωρες δημοσκοπήσεις.
Αλλά χρειάζεται προσοχή.
Οι πρώτες αναγνώσεις είναι απίθανο να είναι σταθεροί δείκτες για το πού θα βρίσκεται το έθνος σε μήνες από τώρα.
Μέχρι αυτό το σημείο, η δημοσκόπηση για το πώς μια ετυμηγορία θα μετακινούσε ή όχι τις ψήφους τον Νοέμβριο ήταν απλώς υποθετική για μια δίκη που δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά και που το κοινό δεν είχε παρακολουθήσει σχεδόν καθόλου: το 55% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έδιναν ελάχιστα έως καθόλου προσοχή.
Σε αυτό αρκεί να λάβει κανείς υπόψιν ότι η δίκη έλαβε χώρα πολύ πριν από το πρώτο προεδρικό debate τον Ιούνιο, το συνέδριο οποιουδήποτε κόμματος ή την εκστρατεία μετά την Εργατική Πρωτομαγιά.
Και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τα μεγάλα ειδησεογραφικά γεγονότα τείνουν να είναι γρήγορες– καθιστώντας αναξιόπιστες τις μετρήσεις της πραγματικής γνώμης εκείνη τη στιγμή.
Η κοινή γνώμη μπορεί επίσης να αλλάξει δραματικά.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως άλλαξε γνώμη αμέσως μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Μέρες μετά την εξέγερση, πολλοί παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι απομακρύνθηκαν από τον Trump, θεωρώντας τον κατεστραμμένο, ενώ μεγάλες εταιρείες και οι επωνυμίες μείωσαν τις δωρεές σε εκπροσώπους που είχαν καταψηφίσει την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.
Αυτή η απάντηση δεν κράτησε.
Μήνες αργότερα, οι δημοσκοπήσεις σταθεροποιήθηκαν ακριβώς από εκεί που ξεκίνησαν, γύρω από τις μακροχρόνιες γραμμές μάχης των ανταρτών.
Επιπλέον, η καταδίκη θα παράσχει ένα άλλο σημείο καμπής που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το εκλογικό τοπίο για άλλη μια φορά, καθώς η πραγματικότητα της μοίρας του Trump μπαίνει πιο βαθιά στο εκλογικό σώμα.

Ο ρόλος του Alvin Bragg

Όταν μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου στην οδό 100 Center Street την Πέμπτη, δείχνοντας το πρόσωπό του εκεί για πρώτη φορά, ο πρώτος ανώτατος εισαγγελέας στο Μανχάταν δεν είχε μιλήσει για την υπόθεση για μήνες. «Μιλάω για αυτό το θέμα μόνο στις δικαστικές καταθέσεις και στο δικαστήριο.
Αυτό κάνουμε», είπε ο Alvin Bragg στο POLITICO πριν ξεκινήσει η δίκη.
Αλλά ο Bragg είχε κάνει εκστρατεία με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τον Trump.
Αυτό ήταν αρκετό για να κερδίσει ένα ανταγωνιστικό προκριματικό πριν από τρία χρόνια, προτού δεχθεί την κριτική από ορισμένους συναδέλφους του Δημοκρατικούς - και έναν πρώην εισαγγελέα, για τον χειρισμό των ερευνών κατά του Trump.
Η δικαίωσή του ήρθε την Πέμπτη, με τον Bragg να γίνεται ο πρώτος εισαγγελέας που αντιμετωπίζει πρώην πρόεδρο και πιθανότατα να εδραιώνει την ιδιότητά του ως δημοκρατικού λαϊκού ήρωα.
Ο Bragg, που είναι μαύρος, αποκαλείται από τον Trump «εκφυλισμένος ψυχοπαθής που πραγματικά [sic] μισεί τις ΗΠΑ!» και ένα «ζώο».
Τώρα, ο Bragg μπορεί να γράψει το δικό του πολιτικό δελτίο, έχοντας κερδίσει την υπόθεσή του και στις 34 κατηγορίες.
«Αν και αυτός ο κατηγορούμενος μπορεί να μην μοιάζει με κανέναν άλλον στην αμερικανική ιστορία, φτάσαμε σε αυτή τη δίκη και τελικά σήμερα σε αυτήν την ετυμηγορία με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλη υπόθεση», είπε ο Bragg.

Σε πανικό οι Δημοκρατικοί

Οι σύμμαχοι του προέδρου Joe Biden δεν είναι στην ίδια πλευρά σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν την ένοχη ετυμηγορία του Trump.
Κάποιοι πορεύονται προσεκτικά, εκδίδοντας σύντομες και απλές δηλώσεις σχετικά με το νομικό σύστημα που παρέχει λογοδοσία.
Άλλοι εκμεταλλεύονται την απόφαση ώστε να χαρακτηρίσουν τον πρώην πρόεδρο ως ανίκανο να αναλάβει ξανά το αξίωμα.
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, JB Pritzker, υποστηρικτής του Biden, καταφέρθηκε κατά του Trump σε μια δήλωση, αποκαλώντας τον πρώην πρόεδρο «ρατσιστή, ομοφοβικό, μοχθηρό και απειλή για αυτή τη χώρα» και λέγοντας ότι «μπορεί τώρα να προσθέσει έναν ακόμη τίτλο στον τίτλο του — εγκληματίας».
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος», συνέχισε ο Pritzker, «Ο Donald Trump δεν θα γίνει ποτέ ο 47».
Ωστόσο, η γερουσιαστής Elizabeth Warren (D-Mass.), μέλος του εθνικού συμβουλευτικού συμβουλίου της εκστρατείας του Biden και σκληρή επικριτής του Trump, προειδοποίησε να μην πολιτικοποιηθεί η πρώτη ποινική καταδίκη ενός πρώην προέδρου.
«Είμαι περήφανη που το δικαστικό μας σύστημα λειτούργησε», είπε ο Elizabeth Warren στο POLITICO.
«Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική και δεν πρέπει να αφορά την πολιτική».
Ωστόσο, είπε, «δεν είναι στιγμή υπερηφάνειας για κανέναν στο έθνος μας που ένας άνδρας που εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζεται τώρα για 34 κακουργήματα.
Είναι μια θλιβερή μέρα για τη χώρα μας».

Το δύσκολο μονοπάτι του Biden

Όταν η εκστρατεία του Biden έστειλε τον ηθοποιό Robert De Niro σε μια εμφάνιση μπροστά στο δικαστήριο, εξελίχθηκε σε μια αναμέτρηση μεταξύ του De Niro και των υποστηρικτών του MAGA, με αποτέλεσμα ο πρώην σύμβουλος του Barack Obama, David Axelrod, να γράψει ότι «όποιος στα κεντρικά γραφεία του Biden σκηνοθέτησε την παράσταση του De Niro την Τρίτη μάλλον θα έπρεπε να το είχε αφήσει στην άκρη».
Την Πέμπτη, η ανταπόκριση από την εκστρατεία του Biden ήταν πιο μετρημένη.
Ο Michael Tyler, διευθυντής επικοινωνίας για την εκστρατεία επανεκλογής του Biden, είπε: «Ο Trump πάντα πίστευε λανθασμένα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ συνέπειες για την παράβαση του νόμου για δικό του προσωπικό όφελος.
Αλλά η σημερινή ετυμηγορία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μια απλή πραγματικότητα.
Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος για να κρατήσετε τον Trump έξω από το Οβάλ Γραφείο: στην κάλπη. Καταδικασμένος ή όχι, ο Trump θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος».
Αυτό δεν είναι ακριβώς μια επίθεση κατά του Trump.
Ωστόσο, όπως ανταποκρίνεται στο μέλλον, η ομάδα του Biden αντιμετωπίζει τώρα το δικό της πρόβλημα.
Η εμπλοκή του νομικού και του πολιτικού κόσμου θα στραφεί στον Biden την επόμενη εβδομάδα, όταν ο γιος του Hunter θα δικαστεί με κατηγορίες για όπλα στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.
Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δίκης του Trump, θα δώσει στους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να παραβιάσουν - ή, τουλάχιστον, να προσπαθήσουν να κάνουν μια σύγκριση μεταξύ των δύο δικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης