Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικό «γύρισμα» στη Wall, με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Στο +1,51% o Dow

Ανοδικό «γύρισμα» στη Wall, με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Στο +1,51% o Dow
Εναλλαγές προσήμων στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Ανέκαμψαν μετά από πολλές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Παρασκευή 31 Μαΐου, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στον πληθωρισμό.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,51% στις 38.686 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,8% στις 5.277 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 16.735 μον.
Capture_180.JPG
Παράλληλα, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,51% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,89%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 0,3% στα 81,60 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 0,9% στα 77,18 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 2.345 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0845 δολ.

«Τα πιο σημαντικά οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας ήρθαν και έφυγαν χωρίς να αποκλίνουν πολύ από τις προσδοκίες» δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance και συμπλήρωσε: «Η αγορά φέτος ανησυχεί για τον πληθωρισμό, οπότε σήμερα υπήρξε ένας αναστεναγμός ανακούφισης.
Μπορεί, βέβαια, να υπάρξουν κάποια καλά νέα ακόμη σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες».

Στα μάκρο, oι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και πάλι τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη PCE της Fed, αλλά η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στις αρχές του 2024 δείχνει σημάδια εξασθένισης.
Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,2%.
Αυτή είναι η μικρότερη αύξηση από τον τελευταίο μήνα του 2023.
Ο βασικός δείκτης θεωρείται από τη Fed και τη Wall Street ως καλύτερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού πληθωρισμού.
Ο δομικός πληθωρισμός των τελευταίων 12 μηνών παρέμεινε στο 2,8% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αφήνοντάς τον λίγο πιο κοντά σε χαμηλό τριών ετών.
Η 12μηνη αύξηση του συνολικού PCE, εν τω μεταξύ, παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 2,7%.
Η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό δεν αναμένεται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της Fed για τη μείωση των επιτοκίων.
Απογοητευμένη από την πρόσφατη άνοδο των τιμών, η Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να κινείται πιο κοντά στον στόχο του 2% προτού μειώσει το κόστος δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης