Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ήττα για το κόμμα του Μαντέλα στη Νότια Αφρική: Η φτώχεια γκρεμίζει το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο – Ολοταχώς για κυβέρνηση συνασπισμού

Ιστορική ήττα για το κόμμα του Μαντέλα στη Νότια Αφρική: Η φτώχεια γκρεμίζει το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο – Ολοταχώς για κυβέρνηση συνασπισμού
Ιστορική εκλογική ήττα για το κόμμα του Μαντέλα 
Σχετικά Άρθρα

Η Νότια Αφρική έτοιμη για μια ιστορική κυβέρνηση συνασπισμού καθώς το ANC πέφτει κάτω από το 50%.
Η Νότια Αφρική βρίσκεται στα πρόθυρα του σχηματισμού της πρώτης εθνικής κυβέρνησης συνασπισμού,
καθώς τα επιμέρους εκλογικά αποτελέσματα υποδεικνύουν σημαντική μείωση της υποστήριξης προς το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).
Οι πρόωρες αποδόσεις δείχνουν ότι το ANC εξασφαλίζει λίγο λιγότερο από το 42% των εθνικών ψήφων, μια απότομη μείωση από το 57,5% που πέτυχε στις εκλογές του 2019.
Με περισσότερες από τις μισές ψήφους καταμετρημένες, αυτό σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την Κυριακή, με την Εκλογική Επιτροπή να διαχειρίζεται την καταμέτρηση σε περισσότερα από 13.000 από τα 23.000 εκλογικά τμήματα.
Εάν το ANC παραμείνει κάτω από το όριο του 50%, πιθανότατα θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό για να επανεκλέξει τον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa για δεύτερη θητεία.
Αναμένονται έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Η στάστη της αντιπολίτευσης

Ο John Steenhuisen, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Συμμαχία (DA), εξέφρασε τη διάθεσή του για συνεργασία με το ANC, ανάλογα με τις συζητήσεις με άλλους προεκλογικούς εταίρους.
«Ο τρόπος για να σωθεί η Νότια Αφρική είναι να σπάσουμε την πλειοψηφία του ANC και το έχουμε κάνει», είπε ο Steenhuisen.
«Θα καταλήξουν στη δεκαετία του '40 και αυτό προφανώς ανοίγει ένα εντελώς νέο σύμπαν για την πολιτική στη Νότια Αφρική και για να αρχίσει να χτίζει κάτι καλύτερο για τον λαό της Νότιας Αφρικής».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να περιμένουμε να τελειώσουν τα αποτελέσματα προτού μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μεγάλες συζητήσεις».
Την ημέρα των εκλογών, ο Steenhuisen δήλωσε:
"Όλα τα στοιχήματα έχουν απορριφθεί σε αυτές τις εκλογές. Κατευθυνόμαστε σε χώρα συνασπισμού".
Παρά το γεγονός ότι το ANC προηγείται στη μερική καταμέτρηση, το DA κατέχει περίπου το 24% των ψήφων, τοποθετώντας το ANC ως το πιθανό μεγαλύτερο κόμμα, αλλά εξακολουθεί να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα πιθανά σενάρια συνασπισμού έχουν προκαλέσει σημαντικές εικασίες, με τους αναλυτές να τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα του σχηματισμού κυβέρνησης για να αποφευχθεί η αστάθεια της αγοράς.
Η φύση του συνασπισμού θα εξαρτηθεί από την τελική καταμέτρηση των ψήφων.
Ένα μικρό έλλειμμα μπορεί να οδηγήσει το ANC να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα, ενώ ένα πιο σημαντικό έλλειμμα θα μπορούσε να απαιτήσει μια συμμαχία με το κεντρώο DA ή τους ακροαριστερούς Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF).
Κάθε επιλογή παρουσιάζει ξεχωριστές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο Aleix Montana από τη Verisk Maplecroft πρότεινε ότι ένας συνασπισμός ANC-EFF θα μπορούσε να αναστατώσει τους επενδυτές λόγω της ατζέντας εθνικοποίησης του EFF, ενώ μια συνεργασία με την υπέρ των επιχειρήσεων DA θα ήταν πιθανότατα πιο καθησυχαστική.
Η κυριαρχία του ANC, που δημιουργήθηκε από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994, φαίνεται να μειώνεται εν μέσω αυξανόμενων κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας και της επίμονης φτώχειας.
Αυτά τα προβλήματα έχουν διαβρώσει την υποστήριξη του κόμματος, που κάποτε πλησίαζε το 70% των ψήφων.
Τώρα, το ANC αντιμετωπίζει κριτική για κυβερνητικές αποτυχίες, σκάνδαλα διαφθοράς και σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προβλέψεις των κυβερνητικών υπηρεσιών και του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα SABC εκτιμούν ότι το ANC μπορεί να τελειώσει με λίγο περισσότερο από το 40% των ψήφων, μια δραματική πτώση που υπογραμμίζει μια κομβική στιγμή στην πολιτική της Νότιας Αφρικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης