Τελευταία Νέα
Διεθνή

H υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από την S&P οδηγεί σε πολιτικό διασυρμό τον Macron στις Ευρωεκλογές

H υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από την S&P οδηγεί σε πολιτικό διασυρμό τον Macron στις Ευρωεκλογές
Οι ειδήσεις για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την πτώση της δημοτικότητας του ολοένα και πιο πολεμοχαρούς Γάλλου ηγέτη στο εσωτερικό
Ο Γαλλος πρόεδρος οδεύει προς μία ταπεινωτική ήττα από την Εθνικό Συναγερμό της Marine Le Pen στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου.
Και αυτό διότι οι ειδήσεις για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την πτώση της δημοτικότητας του ολοένα και πιο πολεμοχαρούς Γάλλου ηγέτη στο εσωτερικό.
Τη Παρασκευή 31 Μαΐου καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της γαλλικής οικονομίας από AA σε AA−.
Ο οίκος αιτιολόγησε την απόφασή του αναφερόμενος στη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υπέρβαση του ελλείμματος, αλλά διατήρησε τις προοπτικές σταθερές – πρόκειται στην ουσία για μια αποτυχία του νυν προέδρου να σταθεροποιήσει την οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας και του Covid αλλά και την ενεργειακή κρίση.
Η αποτυχία αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις και η συλλογική την αντίθεση στην οικονομική πολιτική να πιστώνεται όχι μόνο σε κάποια ιδεολογική στροφή αλλά στα κοινωνικά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί - μόνο να καταγράψει κάποιος την έκρηξη των τιμών των κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιλαμβανόμαστε γιατί οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στον νυν πρόεδρο καθώς για σημαντικά κοινωνικά στρώματα η αγορά ακόμη και η ενοικίαση κατοικίας είναι…. όνειρο άπιαστο.
«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόβλεψή μας ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων για την περίοδο 2023 - 2027», ανέφερε η S&P.
«Η σταθερή προοπτική για τη γαλλική οικονομία αντανακλά τις προσδοκίες μας ότι η πραγματική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχύνει και θα υποστηρίξει τη δημοσιονομική εξυγίανση της κυβέρνησης, αν και όχι αρκετή για να μειώσει τον ήδη αυξημένο λόγο χρέους της γενικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ».

Ο οργανισμός προέβλεψε ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 112,1% του ΑΕΠ το 2027, σημειώνοντας ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Γαλλίας ήταν ο τρίτος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αξιολόγησε τις επιδόσεις της Γαλλίας για «δημοσιονομική εξυγίανση» τις τελευταίες δεκαετίες ως «ασθενείς».
Τον Απρίλιο του 2023, ο οίκος Fitch μείωσε την αξιολόγησή του στη Γαλλία σε AA-, ενώ η Moody's τη διατήρησε στο Aa2.
Η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Γαλλία δημιούργησε δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% του ΑΕΠ το 2023 αντί του προβλεπόμενου 4,9%.
Αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα που υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ θα «προστεθεί» στον ήδη υπερβολικό σωρό του δημόσιου χρέους, που διαμορφώθηκε στο 110,6% του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2023.
Το 2024, επίσημα ότι είχε ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα είναι 112% σύμφωνα με το ΔΝΤ.

 Σε διαδικασία πολιτικής αποδρομής

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Macron βρίσκεται πίσω από το δεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) μακράν στη δεύτερη θέση.
Ο Macron δεν διαθέτει επίσης κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο εσωτερικό, ενώ οι προσωπικές του αξιολογήσεις έπεσαν στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο πέρυσι λόγω του χειρισμού του επί της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν.
Περίπου το 70% των ερωτηθέντων τον έκριναν αρνητικά το 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa.
Tον Απρίλιο, σχεδόν τα 3/4 των Γάλλων ερωτηθέντων εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις ενέργειες του Macron από την επανεκλογή του, ιδιαίτερα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα του Ifop-Fiducial για το Sud Radio..
Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017, ο Macron έχει δεσμευτεί να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ.
Τεράστια αύξηση των δημοσίων δαπανών έχουν λάβει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκινώντας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αφού η Δύση έβαλε στο στόχαστρο τη Ρωσία με κοντόφθαλμες κυρώσεις για την Ουκρανία το 2022, οι δαπάνες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.
Συνέπειες από τους περιορισμούς που επέφεραν οι τεράστιες κρίσεις ενέργειας και κόστους ζωής στην Ευρώπη.
Ελήφθησαν δαπανηρά μέτρα για τη στήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων και πολιτών, αλλά κάθε τέτοιο πάρτι.... πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή.
Το χρέος της Γαλλίας είναι τέτοιο που η επιστροφή των τεράστιων ποσών θα απαιτούσε δραστικές και μη δημοφιλείς περικοπές των δημοσίων δαπανών.
Στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standart&Poor’s, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire έσπευσε το Σάββατο 1 Ιουνίου να καθησυχάσει τους Γάλλους διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις το 2025.
Ο Γάλλος υπουργός απέδωσε την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση, δηλώνοντας ότι η μείωση τους θα επιτευχθεί μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και όχι μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων του γαλλικού κράτους.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2027.

Ο λογαριασμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ουκρανικό

Ένα άλλο μεγάλο δημοσιονομικό βάρος για τη Γαλλία είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.
Το σύνολο του λογαριασμού προσεγγίζει επί του παρόντος τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ (9,66 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Απρίλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω των πρόσφατων προβληματισμών του Macron για την αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η Γαλλία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την πληρωμή τόκων για το εθνικό χρέος παρά για στρατιωτικές δαπάνες.
Η χώρα ξοδεύει επί του παρόντος 43,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τον στρατό, που αντιστοιχεί στο 1,94% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα υψηλά πολιτικά διακυβεύματα θα ωθήσουν τον Macron να κάνει έναν απολογισμό των καταστροφικών οικονομικών της χώρας, η Γαλλία και η Ουκρανία υπέγραψαν διμερή συμφωνία ασφαλείας τον Φεβρουάριο που περιελάμβανε δεσμεύσεις από το Παρίσι να παραδώσει έως και τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο το 2024.
Η κυβερνητική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 ανερχόταν σε 2,69 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker, Kiel WP.
Με τον Macron να αυξάνει δραματικά το διακύβευμα της δυτικής παρέμβασης στον πόλεμο της Ουκρανίας, μένει να δούμε πώς θα επέλθει ο πολιτικός του θάνατος μέχρι να λήξει η προεδρική του θητεία το 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης