Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια με τον αγωγό Power of Siberia από την Κίνα – Τι ζητά από τη Ρωσία, ο ρόλος της Gazprom

Παιχνίδια με τον αγωγό Power of Siberia από την Κίνα – Τι ζητά από τη Ρωσία, ο ρόλος της Gazprom
Η έγκριση για τον αγωγό θα μεταμορφώσει την πορεία της Gazprom, του κρατικού μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, συνδέοντας την κινεζική αγορά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία που κάποτε προμήθευαν την Ευρώπη
Οι προσπάθειες της Ρωσίας να συνάψει μια σημαντική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου με την Κίνα έχουν ναυαγήσει, με τις πληροφορίες των Financial Times να κάνουν λόγο για παράλογες απαιτήσεις του Πεκίνου για τα επίπεδα τιμών και προσφοράς.
Σύμφωνα με τους FT, η Κίνα είχε ζητήσει να πληρώσει τιμές κοντά στις επιδοτούμενες εγχώριες τιμές της Ρωσίας και θα δεσμευόταν να αγοράσει μόνο ένα μικρό κλάσμα της προγραμματισμένης ετήσιας χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου του αγωγού.
Η έγκριση για τον αγωγό θα μεταμόρφωσε τη πορεία της Gazprom, του κρατικού μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, συνδέοντας την κινεζική αγορά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία που κάποτε προμήθευαν την Ευρώπη.
Η Gazprom υπέστη ζημία 629 δισ. ρούβλια (6,9 δισ. δολάρια) πέρυσι, τη μεγαλύτερη σε τουλάχιστον ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τη ρωσική ενέργεια.
Ενώ η Ρωσία έχει επιμείνει ότι είναι σίγουρη για συμφωνία για το Power of Siberia 2 «στο εγγύς μέλλον», δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι το αδιέξοδο ήταν ο λόγος που ο Alexei Miller, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δεν είχε συμμετάσχει στην επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στο Πεκίνο τον προηγούμενο μήνα.
Ο Miller, ο οποίος αντ' αυτού ήταν σε ένα ταξίδι στο Ιράν, θα ήταν απαραίτητος για οποιεσδήποτε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Κίνα και η απουσία του ήταν «υψηλά συμβολική», δήλωσε η Tatiana Mitrova, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Map showing Gazprom pipelines across Asia including the proposed Power of Siberia 2 project running from the Yamal peninsula inside the Arctic Circle through Mongolia to northeast China
Η συμφωνία για τον αγωγό ήταν ένα από τα τρία βασικά αιτήματα που έκανε ο Putin στον Xi όταν συναντήθηκαν, μαζί με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα κινεζικών τραπεζών στη Ρωσία και την Κίνα να μην συμμετάσχει μια ειρηνευτική διάσκεψη που διοργανώνει η Ουκρανία αυτόν τον μήνα.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παρακάμψει τη σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας στη Γενεύη.
Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές, το Πεκίνο και η Μόσχα συζητούσαν για τον περιορισμό μιας ή περισσότερων τραπεζών που θα χρηματοδοτούσαν το εμπόριο εξαρτημάτων για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία - αλλά σίγουρα θα επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ που θα αποκόψουν οποιαδήποτε τέτοια τράπεζα από το ευρύτερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δύσκολη η συμφωνία για τον αγωγό

Η συμφωνία για τον αγωγό, ωστόσο, παραμένει δύσκολη, ενώ η προτεινόμενη συνεργασία με τις κινεζικές τράπεζες παραμένει σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι είχε ζητήσει η Ρωσία.
Η αποτυχία της Ρωσίας να εξασφαλίσει τη συμφωνία υπογραμμίζει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε την Κίνα ανώτερο εταίρο στις σχέσεις των χωρών, σύμφωνα με τον Alexander Gabuev, διευθυντή του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.
«Η Κίνα θα μπορούσε να χρειαστεί το ρωσικό αέριο στρατηγικά ως μια ασφαλή πηγή προμήθειας που δεν βασίζεται σε θαλάσσιες διαδρομές που θα επηρεάζονταν σε περίπτωση θαλάσσιας σύγκρουσης γύρω από την Ταϊβάν ή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», είπε ο Gabuev.
«Αλλά για να αξίζει τον κόπο, η Κίνα χρειάζεται πραγματικά μια πολύ φθηνή τιμή και ευέλικτες υποχρεώσεις».
Η ζήτηση της Κίνας για εισαγόμενο φυσικό αέριο αναμένεται να φτάσει περίπου τα 250 bcm έως το 2030, από λιγότερο από 170 bcm το 2023, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η CGEP της Columbia τον Μάιο.
Αυτό το έγγραφο ανέφερε ότι το επίπεδο ζήτησης για το 2030 θα μπορούσε ακόμα να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό ή εξ ολοκλήρου μέσω υφιστάμενων συμβάσεων για την προμήθεια αγωγών και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ωστόσο, μέχρι το 2040, το χάσμα μεταξύ της ζήτησης εισαγωγών της Κίνας και των υφιστάμενων δεσμεύσεων θα φτάσει τα 150 bcm, ανέφερε.
Η έλλειψη εναλλακτικής χερσαίας οδού από τη Ρωσία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σημαίνει ότι η Gazprom πιθανότατα θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους της Κίνας, είπε ο Gabuev.

Το παιχνίδι της Κίνας

«Η Κίνα πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της.
Έχει περιθώριο να περιμένει για να αποσπάσει τις καλύτερες συνθήκες από τους Ρώσους και να περιμένει την προσοχή στη σχέση Κίνας-Ρωσίας για να μετακινηθεί αλλού», είπε.
«Ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί αρκετά γρήγορα, αφού τα κοιτάσματα αερίου έχουν ήδη αναπτυχθεί».
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Gazprom βασιζόταν στην πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε υψηλές τιμές προκειμένου να επιδοτήσει την εγχώρια αγορά της Ρωσίας.
Η Κίνα ήδη πληρώνει στη Ρωσία λιγότερο για φυσικό αέριο από ό,τι στους άλλους προμηθευτές της, με μέση τιμή 4,4 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σε σύγκριση με 10 δολ για τη Μιανμάρ και 5 $ για το Ουζμπεκιστάν, υπολόγισαν οι ερευνητές της CGEP από τα τελωνειακά δεδομένα 2019-21.
Τα ίδια χρόνια η Ρωσία εξήγαγε φυσικό αέριο στην Ευρώπη με περίπου 10 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ρωσική κεντρική τράπεζα.
Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν στα 22 bcm το 2023 από 230 bcm κατά μέσο όρο ετησίως τη δεκαετία πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω όταν λήξει η συμφωνία μεταφόρτωσης με την Ουκρανία στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Η αποτυχία να συμφωνηθεί η αύξηση των προμηθειών στην Κίνα θα ήταν ένα ισχυρό περαιτέρω πλήγμα.
Μια αδημοσίευτη έκθεση μεγάλης ρωσικής τράπεζας, την οποία είδε η FT, απέκλεισε πρόσφατα το Power of Siberia 2 από τις βασικές προβλέψεις της για την Gazprom.
Αυτό μείωσε τα αναμενόμενα κέρδη της εταιρείας για το 2029 - όταν η τράπεζα περίμενε την έναρξη του έργου - κατά σχεδόν 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης