Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Έκκληση σε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος – Πάνω από 1 εκατ. εκτοπισμένοι στη Rafah

ΟΗΕ: Έκκληση σε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος – Πάνω από 1 εκατ. εκτοπισμένοι στη Rafah
«Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μοναδικός δρόμος»
Σχετικά Άρθρα
Να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος ζητούν από όλα τα κράτη, μέλη του ΟΗΕ, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στη Γάζα και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Η έκκληση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα από όταν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ειδικοί, ανάμεσά τους η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσαν ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτος θα αποτελέσει σημαντική αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Η αναγνώριση αυτή «αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας από την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καμία περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah», τόνισαν οι ειδικοί.
«Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μοναδικός δρόμος, στον οποίο συμφωνεί η διεθνής κοινότητα, προς την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ και μια έξοδος από τον κύκλο βίας και έχθρας που διαρκεί πολλές γενιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάνω από 1 εκατ. εκτοπισμένοι από τη Rafah

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει απομακρύνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από την πόλη Rafah στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Από τις αρχές Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει αυτό που χαρακτηρίζει περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα για να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς και να διαλύσει τις υποδομές που χρησιμοποιούνται από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός έχει πει σε αμάχους να μετακινηθούν σε «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.
Πολλοί Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι είναι ευάλωτοι σε ισραηλινές επιθέσεις όπου κι αν πάνε, και μετακινούνται συνεχώς σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας τους τελευταίους μήνες.
Η UNRWA δήλωσε ότι χιλιάδες οικογένειες βρίσκουν τώρα καταφύγιο σε υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί στην πόλη Χαν Γιούνις, όπου η υπηρεσία παρέχει βασικές υπηρεσίες παρά τις «αυξανόμενες προκλήσεις». «Οι συνθήκες είναι απερίγραπτες», αναφέρει η UNRWA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης