Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με ώθηση από Nvidia – Σε ιστορικά υψηλά με +1,18% ο S&P 500 και +1,96% ο Nasdaq

Άνοδος στη Wall, με ώθηση από Nvidia – Σε ιστορικά υψηλά με +1,18% ο S&P 500 και +1,96% ο Nasdaq
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Κεφάλι πήραν οι αγοραστές στη Wall Street την Τρίτη 5 Ιουνίου οδηγώντας τη σε νέα ιστορικά υψηλά, με ώθηση από τις ελπίδες για νομισματική χαλάρωση, αλλά και από την πορεία που έχει τροχοδρομήσει η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε τα τρία τρισ. δολ.
Σημειωτέον πως αναθερμαίνονται οι προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση και επιτοκιακές μειώσεις εκ μέρους της Federal Reserve, λόγω των αδύναμων μάκρο.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,25% στις 38.807 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,18% στις 5.354 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,96% στις 17.187 μον.
φασδφσδαφσδα.JPG
Στο ταμπλό, η Nvidia (+5,16%) και άλλες μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν τα κέρδη.
Ειδικότερα η Nvidia, στα 1.223 δολ., έγινε η τρίτη εταιρεία των ΗΠΑ που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια - ένα σημαντικό ορόσημο.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά για πέμπτη σερί μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,30% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,74%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 1,3% στα 78,53 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,3% στα 74,20 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 2.375 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του ευρώ, στο 1,0873 δολ.

Στα μάκρο, τα στοιχεία μισθοδοσίας από την ADP έδειξαν ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν στις 152.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πολύ κάτω από την πρόβλεψη για 175.000 θέσεις εργασίας.
Αυτά δεδομένα αποτελούν σημάδι αδυναμίας που οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα δώσει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα αρκετή ώθηση για να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς.
Σημειώνεται πως τα πρόσφατα στοιχεία από την αγορά εργασίας προκάλεσαν περαιτέρω διολίσθηση στην αμερικανικό 10ετές.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλό εννέα μηνών σκαρφάλωσε ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ ο δείκτης που καταγράφει το κόστος εισροών για τις εταιρείες του κλάδου σημείωσε μικρή πτώση.
Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στις 53,8 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 4,4 μονάδων σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.
To επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους εννιά μήνες.

«Βλέπουμε τον S&P 500 στις 5.500 μον. μέχρι το τέλος του έτους εν μέσω περικοπών των επιτοκίων της Fed, ισχυρής αύξησης κερδών και τάσης για ανάπτυξη χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη», γράφει σε ενημερωτικό σημείωμα την Τετάρτη η επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, Solita Marcelli.
Η UBS Wealth Management αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, παρέχοντας «ένα υγιές σκηνικό για τις μετοχές», πρόσθεσε ο Marcelli.
Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα το 2024 και μια σύντομη διόρθωση τον Απρίλιο, η χρηματιστηριακή αγορά ανέκτησε τη φόρμα της τον Μάιο, με τον S&P 500 να κερδίζει σχεδόν 5% τον περασμένο μήνα.
Συνολικά, ο δείκτης σκαρφάλωσε κατά 11,3% τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ανεβάζοντας τη δωδεκάμηνη απόδοση του δείκτη στο 28,2%.
Όπως αναφέρει ο Felix Richter της Statista, όπως και το περσινό ράλι, η ισχύς του τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia και η Microsoft, βασικός επενδυτής στο OpenAI, ήταν οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στα κέρδη του S&P 500.
Η πρώτη, τροφοδοτούμενη από ισχυρά αποτελέσματα και την ανακοίνωση του split των μετοχών (10 προς 1) οδηγεί την αγορά το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 32% της συνολικής απόδοσης του S&P 500 από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
32015.jpeg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης