Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αντάρτικο η Hamas - Αιματοκύλισμα στη Γάζα, 40 νεκροί άμαχοι από βομβαρδισμό IDF σε σχολείο

Σε αντάρτικο η Hamas - Αιματοκύλισμα στη Γάζα, 40 νεκροί άμαχοι από βομβαρδισμό IDF σε σχολείο
Αγεφύρωτες οι διαφορές Ισραήλ - Hamas μετά από 8 μήνες πολέμου και παρά τις πιέσεις ΗΠΑ για συμφωνία εκεχειρίας
(upd7) Με τον πόλεμο στη Γάζα να συμπληρώνει 8 μήνες, ένα ακόμα αιματοκύλισμα προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 40 νεκρούς, ανάμεσα τους 14 παιδιά και 9 γυναίκες.
Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν πως το σχολείο έγινε στόχος καθώς στο εσωτερικό του υπήρχε «βάση» της Hamas, ενώ έκαναν λόγο για την εξόντωση πολλών τρομοκρατών.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για ψέματα των Ισραηλινών και αναφέρουν πως εκεί βρίσκονταν δεκάδες εκτοπισμένοι, οι οποίοι αναζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο.
Και ενώ οι νεκροί και οι τραυματίες ολοένα και αυξάνονται από τις στρατιωτικές συγκρούσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, οι προσπάθειες για μια επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει σε κατάπαυση πυρός, συνεχίζονται, αν και οι διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Hamas παραμένουν αγεφύρωτες.

Σε αντάρτικο περνά η Hamas

Κατόπιν των συγκρούσεων 8 μηνών, Αμερικάνοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Hamas έχει αλλάξει στρατηγική και από τις απευθείας συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, περνά... σε αντάρτικο.
Αιτία για αυτήν την αλλαγή είναι η απώλεια των μισών δυνάμεων της.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η δύναμη της Hamas μετρά αυτή τη στιγμή 9.000 με 12.000 μαχητές από 20.000 με 25.000 που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Όπως επισημαίνεται, οι μαχητές της Hamas αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, και προτιμά τις ενέδρες και τις αυτοσχέδιες βόμβες για να χτυπούν στόχους πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Δεν τελειώνει ο πόλεμος

Σύμφωνα με τους Αμερικάνους αξιωματούχους, αυτή η τακτική της Hamas θα της επιτρέψει να στηρίξει την εξέγερση της για τους επόμενους μήνες.
Αυτό άλλωστε είχε πει και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, όταν μιλούσε για τουλάχιστον ακόμα 7 μήνες πολέμου, έως τα τέλη του 2024.
Σε δηλώσεις του ο Peter Lerner, εκπρόσωπος του IDF υποστήριξε μιλώντας στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέχουν πολύ ακόμα από την καταστροφή της Hamas, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη λύση ύστερα από 17 χρόνια κατά τα οποία η Hamas έκτιζε τις δυνάμεις της.

IDF: Εξοντώσαμε τρομοκράτες

Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ στη Nuseirat, στην κεντρική Γάζα, υποστηρίζοντας πως μέσα σε αυτό υπήρχε βάση της Hamas.
«Μαχητικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Hamas εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Nuseirat» ανέφερε ο IDF, υποστηρίζοντας πως από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 20 με 30 «τρομοκράτες».
Μάλιστα ο IDF υποστηρίζει πως επρόκειτο για τρομοκράτες της Hamas και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Nukhba και που είχαν συμμετάσχει στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
«Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (...) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο» ανακοίνωσε ο IDF.

Ήταν άμαχοι, εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς, ανάμεσα τους και 14 παιδιά και 9 γυναίκες καθώς και για 73 τραυματίες.
Εκπρόσωπος της Hamas υποστήριξε πως οι Ισραηλινοί λένε ψέματα, πως μέσα στο σχολείο δεν υπήρχε κανένα διοικητήριο μαχητών τους και πως πρόκειται για μια ακόμα «φρικιαστική σφαγή».
«Η ισραηλινή κατοχή συνηθίζει να ψεύδεται στην κοινή γνώμη μέσω ψεύτικων και κατασκευασμένων ιστοριών για να δικαιολογήσει το απεχθές έγκλημα που διεξήγαγε εναντίον δεκάδων εκτοπισμένων» είπε ο Ismail Al-Thawabta, αξιωματούχος της Hamas.
«Μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών συνεχίζει να φθάνει στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al Aqsa» στη Deir al Balah ανέφεραν οι Παλαιστίνιοι, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 62 νεκρούς, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. 11_54.jpg
77_5.JPG
78_4.JPG
79_1.JPG
Στρατιωτική επιχείρηση στην κεντρική Γάζα


Η επίθεση έγινε αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε μια νέα στρατιωτική εκστρατεία στην κεντρική Γάζα, καθώς εξακολουθεί να συγκρούεται με ομάδα μαχητών που στηρίζονται σε τακτικές ανταρτοπόλεμου.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al Aqsa στη Deir al Balah είχαν μεταφερθεί προχθές Τρίτη 4/5 τουλάχιστον 70 νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι έκαναν λόγο για εικόνες καταστροφής και απελπισίας, με τους τραυματίες να κείτονται παντού και τους νεκρούς να καταφτάνουν σε πλαστικές σακούλες.

Διαπραγματεύσεις

Η επίθεση αυτή θεωρείται ένα ακόμα «χτύπημα» στις διαπραγματευτικές προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Αν και αναφέρεται πως οι προσπάθειες συνεχίζονται, η Hamas μάλλον απορρίπτει την πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος Biden, βάσει της οποίας προβλεπόταν μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 6 εβδομάδων με παράλληλη απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Όπως αναφέρεται, ο ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh υποστήριξε ότι απαιτεί τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να συναινέσει σε μια συμφωνία εκεχειρίας.
Πρόκειται για όρους που απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ, το οποίο από την πλευρά του υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μόνιμη κατάπαυση του πυρός, εάν πρώτα δεν εξοντωθεί πλήρως η Hamas.
Οι θέσεις αυτές καθιστούν παντελώς ανεφάρμοστο το σενάριο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αν και οι ΗΠΑ μέσω του επικεφαλής της CIA, William Burns, ο οποίος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους από το Κατάρ και την Αίγυπτο, εξακολουθούν να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Putin: Αφανισμός άμαχου πληθυσμού

Στο θέμα του πολέμου στη Γάζα αναφέρθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο Putin καταδίκασε χθες τον «πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού» στη Λωρίδα της Γάζας.

Προς εντατική επιχείρηση με Hezbollah

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια πολύ εντατική επιχείρηση στα βόρεια σύνορα του, κατά της Hezbollah.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, το State Department προειδοποίησε εναντίον τυχόν «κλιμάκωσης» στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας πως θα «έβλαπτε σημαντικά την ασφάλεια του Ισραήλ και «η σταθερότητα στην περιφέρεια».
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ καλώντας τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης