Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη στις κάλπες… Το ανελέητο παζάρι για «χρήματα, προσωπικό και εξουσία»

Η Ευρώπη στις κάλπες… Το ανελέητο παζάρι για «χρήματα, προσωπικό και εξουσία»
Όσο περισσότερους βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 μελών μπορεί να συγκεντρώσει μια πολιτική ομάδα, τόσο περισσότερη χρηματοδότηση λαμβάνει και τόσο περισσότερη εξουσία μπορεί να ασκήσει
Η ψηφοφορία στις ευρωεκλογές ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πολιτικής μάχης για τη μετατροπή εκατομμυρίων ψήφων σε χρήματα και εξουσία.
Όσο περισσότερους βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 μελών μπορεί να συγκεντρώσει μια πολιτική ομάδα, τόσο περισσότερη χρηματοδότηση λαμβάνει και τόσο περισσότερη εξουσία μπορεί να ασκήσει — από τη διαμόρφωση πολιτικής έως την εξασφάλιση θέσεων εργασίας με επιρροή.
Ωστόσο, οι ιδεολογικές - και συχνά πολύ προσωπικές - διαφορές στο παρελθόν διέλυσαν μεγαλύτερες συμμαχίες, θέτοντας αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα πιο φιλόδοξων σχεδίων, όπως η ένωση της σκληρής δεξιάς, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.
«Το ενδιαφέρον για αυτές τις εκλογές δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της Κυριακής το βράδυ, αλλά το τι θα συμβεί μετά», δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους FT.
«Έχει χυθεί αίμα σε τέτοια πράγματα», είπε ένας άλλος.
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν σε 24 ημέρες, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο.
Αλλά με τη σκλήρυνση των πολιτικών θέσεων τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά, «κάθε πέντε χρόνια αυτό γίνεται όλο και πιο ιδεολογικό», είπε ο πρώτος ανώτερος υπάλληλος.

Οι «παίχτες»

Οι τέσσερις κύριες ομάδες ήταν παραδοσιακά το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι φιλελεύθεροι της Renew και οι Πράσινοι/EFA.
Όμως έχουν συρρικνωθεί με τα χρόνια καθώς τα περιθωριακά κόμματα παίρνουν όλο και περισσότερες ψήφους.
Στα αριστερά είναι μια μακροχρόνια ομάδα, η GUE/NGL, με κυμαινόμενα μέλη που τώρα περιλαμβάνει το ακροαριστερό κίνημα του Γάλλου Jean-Luc Mélenchon και των Ιρλανδών εθνικιστών του Sinn Féin.
Στα δεξιά υπάρχουν δύο αναπτυσσόμενες φατρίες: η υπερσυντηρητική ECR και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), συν μια μίξη μη συνδεδεμένων μελών που θεωρούνται πολύ ακραία για να ενταχθούν σε οποιαδήποτε ομάδα.
Η Marine Le Pen, η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης της οποίας το Rassemblement National (RN) κυριαρχεί στο ID, επιδιώκει είτε να σχηματίσει μια μεγα-ομάδα με το ECR είτε να συγκεντρώσει αρκετούς ευρωβουλευτές για να ξεπεράσει σε αριθμό τη Renew, η οποία είναι η πολιτική οικογένεια του εγχώριου εχθρού της, του προέδρου Emmanuel Macron.
Ο Klaus Welle, γενικός γραμματέας του κοινοβουλίου μεταξύ 2009 και 2022, είπε ότι η Le Pen θα μπορούσε να ενταχθεί στο κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban για να σχηματίσει μια νέα δεξιά ομάδα, πιθανώς με τους Ισπανούς λαϊκιστές του Vox που σήμερα συμμετέχουν στο ECR.
Αλλά ο ηγέτης που φλερτάρει περισσότερο τόσο το ΕΛΚ όσο και το ID είναι η Giorgia Meloni, η ιταλίδα πρωθυπουργός της οποίας το σκληρό δεξιό κόμμα Brothers of Italy κυριαρχεί στο ECR.
Η Meloni δεν έχει δείξει όρεξη να ενώσει τις δυνάμεις της.
«Θέλει να είναι σημαντική και να παίρνει πράγματα από άλλους ηγέτες», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, προτείνοντας ότι θα διατηρήσει ένα κενό με την ταυτότητα.
Ένας αξιωματούχος του κοινοβουλίου συμφωνεί.
«Της ταιριάζει να έχει άλλο κόμμα πιο δεξιά.
Θέλεις πάντα κάποιον πιο ακραίο από τον εαυτό σου», είπαν.
«Η δεξιά είναι πάντα η πιο διχασμένη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η ακροδεξιά συχνά διασπάστηκε και άλλαξε στο παρελθόν.
Η ομάδα Identity, Tradition, Sovereignty (ITS) κατέρρευσε το 2007 αφού τα πέντε μέλη της παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αντιρουμανικά σχόλια της Ιταλίδας μέλους της Alessandra Mussolini, εγγονής του φασίστα δικτάτορα. Τώρα συμμετέχει στο ΕΛΚ.

Οι «ανεξάρτητοι»

Οι φατρίες που αναζητούν μεγαλύτερη επιρροή θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν μη συνδεδεμένα μέρη.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Manfred Weber, δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια νέα ουγγρική αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του πρώην συμμάχου του Orban, που έγινε εχθρός, Péter Magyar.
Μια ομάδα χρειάζεται 23 μέλη από επτά χώρες, επιτρέποντας σε ορισμένους μοναχικούς ευρωβουλευτές να οδηγήσουν σε μια σκληρή συμφωνία.
Ένας πρώην υπάλληλος του κόμματος θυμάται ότι κάθεται σε μια συνάντηση επιλογής.
«Μπορείτε να αξιοποιήσετε πολλά.
Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι.
Αυτός ο ευρωβουλευτής είχε μια λίστα με αιτήματα για θέσεις και επιδόματα.
Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε και έτσι μπήκε σε άλλη ομάδα».
Το 2014, επτά ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ομάδα των Φιλελευθέρων επειδή δεν μπορούσαν να τους υποσχεθούν θέση αντιπροέδρου.
Αλλά υπάρχει ένα όφελος για τα minnow να ενταχθούν σε ένα μεγαλύτερο κοπάδι, επίσης.
Ομάδες με περισσότερα μέλη κερδίζουν περισσότερη χρηματοδότηση για κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. ο προϋπολογισμός κατανέμεται σύμφωνα με έναν τύπο που υπαγορεύεται από τον αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε ομάδα.
Το πρώτο εξάμηνο φέτος, ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη ομάδα, το ΕΛΚ, πήρε 9 εκατ. ευρώ, με τη μικρότερη, την Αριστερά, να λαμβάνει 2 εκατ. ευρώ ενώ τα αδέσμευτα μέλη μοιράστηκαν 1,5 εκατ. ευρώ.
Ένας άλλος τύπος, γνωστός ως σύστημα D'Hondt από το όνομα ενός Βέλγου μαθηματικού, έχει σκοπό να εξασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή των βασικών θέσεων εργασίας του κοινοβουλίου σύμφωνα με το μέγεθος της ομάδας.
Αλλά η ένταξη σε μία από τις ευρύτερες ομάδες δεν είναι απλή.

Οι παρανοήσεις

Οι εθνικοί ανταγωνισμοί μπορεί να ανατιναχτούν όταν αντίπαλα κόμματα στο εσωτερικό προσπαθούν να ενταχθούν στην ίδια ομάδα της ΕΕ.
Η βαθιά διχαστική απόφαση να επιτραπεί στο Forza Italia του Silvio Berlusconi να ενταχθεί στο ΕΛΚ το 1998 είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Χριστιανοδημοκρατικού Ιταλικού Λαϊκού Κόμματος λίγο αργότερα.
«Σχηματίζετε ομάδες για χρήματα, προσωπικό και εξουσία», είπε ένας αξιωματούχος του κόμματος.
«Για πολλούς, η πολιτική φιλία βρίσκεται χαμηλότερα στη λίστα», είπαν.
Λίγοι ψηφοφόροι των Πρασίνων συνειδητοποίησαν ότι υποστήριζαν μια Λετονή ευρωβουλευτή υπέρ της Μόσχας μέχρι που κατηγορήθηκε ότι ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος φέτος.
Η Tatjana Ždanoka ήταν μέλος του κοινοβουλίου για 20 χρόνια ως μέλος της EFA, μιας ομάδας που συμμετέχουν με τους Πράσινους για να ενισχύσουν τον αριθμό τους.
Η EFA την απέβαλε, αν και αρνείται τους ισχυρισμούς.
Η Sophie in 't Veld, μια βουλευτής που συμμετείχε στο ολλανδικό κόμμα D66 ως μέρος του Renew, είναι τώρα υποψήφια στο Βέλγιο για ένα μη συνδεδεμένο φιλοευρωπαϊκό κόμμα που ονομάζεται Volt.
Το Volt πιθανότατα θα προσχωρούσε στους Πράσινους ή θα ανανεώσει, είπε η Veld, αλλά «έχετε μερικά πολύ δεξιά κόμματα στους φιλελεύθερους και στους Πράσινους μερικές πολύ ακροαριστερές ομάδες που είναι πράσινες αλλά όχι προοδευτικές».
Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις το 2019 για την ένταξη του κινήματος του Macron στη φιλελεύθερη ομάδα της ΕΕ προκάλεσαν αντιδράσεις μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος, κυρίως επειδή η γαλλική αντιπροσωπεία διαχειρίστηκε αυτό που άλλο στέλεχος θυμάται ως «εχθρική εξαγορά» διεκδικώντας όλες τις κορυφαίες θέσεις της.
Η σημερινή πρόεδρος, η Γαλλίδα Valérie Hayer, επιτέθηκε σε ένα άλλο ολλανδικό κόμμα, το VVD, επειδή προχώρησε σε συμφωνία συνασπισμού με τον Geert Wilders, του οποίου το κόμμα Freedom ανήκει στην ομάδα ID, και είπε ότι θα «συζητήσει» το μέλλον τους στο Renew.
Το πιο δύσκολο για το Renew είναι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία του θα είναι πιστή στον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Andrej Babiš.
Ο αυταρχικός δισεκατομμυριούχος αθωώθηκε πρόσφατα για απάτη σχετικά με τη χρήση κεφαλαίων της ΕΕ από την επιχείρησή του.
Ο Welle, πρώην γενικός γραμματέας του κοινοβουλίου, είπε ότι τα βαθιά «δομικά ζητήματα» στο Renew, το ECR και το ID «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αλλαγές» από ό,τι σε προηγούμενες ψηφοφορίες.
Ο In ‘t Veld είπε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά θα ήταν «πιο δύσκολες».
«Είναι πιο απρόβλεπτο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης