Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Τον Απρίλιο, ο Ismail Haniyeh επισήμανε ότι η Hamas θέλει να δει την Τουρκία, μαζί με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Ρωσία, μεταξύ των εγγυητών της ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan συναντήθηκε με τον Ismail Haniyeh, τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Hamas, στη Ντόχα.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan συναντήθηκε με τον Ismail Haniyeh, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, στο περιθώριο της έκτης υπουργικής συνάντησης του Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Κόλπου (GCC), στη Ντόχα», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Χ.
Κατά τη συνάντησή τους, οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα και τα μέτρα για την περαιτέρω απομόνωση του «Ισραήλ».
Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος της Αντίστασης Χαμάς έκανε μια περιεκτική ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων με στόχο να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Έθιξε περαιτέρω τη μαζική σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 210 ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Haniyeh, η σφαγή επιβεβαιώνει ότι τα αιτήματα του κινήματος είναι δικαιολογημένα όταν υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Ο Τούρκος διπλωμάτης από την πλευρά του μετέφερε συλλυπητήρια για τους μάρτυρες της Παλαιστίνης και τους μάρτυρες της σφαγής του Nuseirat.
Περιέγραψε τις τουρκικές διπλωματικές προσπάθειες για υποστήριξη των προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου που πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυσσόμενη Οκτώ (D8), η οποία πραγματοποίησε ουσιαστικά τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Findan επιβεβαίωσε τη θέση της Τουρκίας να θεωρεί τη Hamas ως νόμιμο κίνημα εθνικής απελευθέρωσης και είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειές της, είτε μέσω της συνάντησης Τουρκίας-Κόλπου είτε μέσω της ομάδας BRICS και άλλων διεθνών πλατφορμών, είτε μέσω διμερών σχέσεων, για να σταματήσει τον πόλεμο και διασφάλιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
Τον Απρίλιο, ο Haniyeh είπε ότι η Hamas θέλει να δει την Τουρκία, μαζί με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Ρωσία, μεταξύ των εγγυητών της ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης