Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσοχή καταιγισμός αλλαγών με 5 νομοσχέδια - Έρχονται ριζικές ανατροπές σε επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ, αυτοκίνητα και συναλλαγές με χαρτόσημο

Προσοχή καταιγισμός αλλαγών με 5 νομοσχέδια - Έρχονται ριζικές ανατροπές σε επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ, αυτοκίνητα και συναλλαγές με χαρτόσημο
Στη βουλή πέντε νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών
Ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στο καθεστώς των οχημάτων, την επιχειρηματικότητα, την λειτουργία των ΔΕΚΟ και τις συναλλαγές με χαρτόσημο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με πέντε νομοσχέδια που θα κατατεθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Οι περισσότερες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ήδη ante portas και έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση τώρα που πέρασαν οι ευρωεκλογές είναι το νέο πλαίσιο με τα «μπλόκα» και τις κυρώσεις για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα μαζί με τις διατάξεις με τα κλιμακωτά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος οι καμπάνες ξεκινούν από 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αυξάνουν στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και καταλήγουν στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Σε αφορά το νέο ποινολόγιο για την εκπρόθεσμη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αυτό προβλέπει πρόστιμα 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν η αποπληρωμή γίνει τον Φεβρουάριο και 100% από τον Μάρτιο.

Αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Σειρά θα πάρει το νομοθετικό έργο με τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο όπου εκεί βασικό πρότυπο θα είναι η ΔΕΗ. Οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στον διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ ενώ θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις.

Θα ακολουθήσουν οι νέες ρυθμίσεις για το τέλος χαρτοσήμου με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και την κατάργηση του για ορισμένες συναλλαγές με αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία στρυφνή και αρκετά δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας που χρονολογείται από το 1936.

Δημόσιες επενδύσεις


Η σκυτάλη θα δοθεί στους νέους κανόνες για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων. Το καινούργιο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι συστήνεται μηχανισμός για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων και ξεχωριστός λογαριασμός χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η παραγωγή των νομοσχεδίων θα συνεχιστεί με τα φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές με στόχο οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο μεγάλες, εξωστρεφείς και ισχυρές. Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» με νέα υψηλότερα φορο-μπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα καθώς διαπιστώθηκε ότι το ισχύον καθεστώς για μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισμένης αποδοτικότητας.

Με την ενίσχυση των φόρο-εκπτώσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς πέραν των ελαφρύνσεων οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών επιχειρήσεων στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης