Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία εξετάζει νέο σκληρό νόμο για την προστασία των συνόρων, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

Η Φινλανδία εξετάζει νέο σκληρό νόμο για την προστασία των συνόρων, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

Κατηγορεί τη Ρωσία για υβριδικό πόλεμο

Σχετικά Άρθρα

Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, οι Φινλανδοί νομοθέτες πρόκειται να ψηφίσουν έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να χρησιμοποιούν βία εάν χρειαστεί για να επιστρέψουν αιτούντες άσυλο στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι Φινλανδοί συνοριοφύλακες θα μπορούν να καλούν χιλιάδες έφεδρους να βοηθήσουν στην περιπολία των συνόρων.
Θα μπορούν επίσης να ανιχνεύουν τα τηλεφωνικά σήματα των μεταναστών, καθώς και να στέλνουν τους μετανάστες σε κέντρα κράτησης.
Οι υποστηρικτές του νόμου υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητος καθώς οι νέες αφίξεις χρησιμοποιούνται ως μέρος του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας ενάντια στη Δύση.
Η φινλανδική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, παραδέχεται ότι η πρόταση βρίσκεται σε ένταση με τις διεθνείς συμφωνίες.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι άλλα μέσα είναι ανεπαρκή για την καταπολέμηση της επιρροής ενός ξένου κράτους, όπως η Ρωσία, στη Φινλανδία.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Φινλανδία έκλεισε επ' αόριστον όλα τα σημεία διέλευσης αφού περίπου 1.300 μετανάστες από χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία έφτασαν μέσω αυτής της διαδρομής.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, παρέτεινε αυτά τα κλεισίματα.
Έκτοτε, μόνο μερικές δεκάδες αιτούντες άσυλο έχουν περάσει τα πυκνά δασωμένα σύνορα προς τη Φινλανδία λόγω των προσπαθειών των συνοριοφυλάκων και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, το Ελσίνκι πιστεύει ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να πλημμυρίσει τη Φινλανδία με μετανάστες ανά πάσα στιγμή -κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Αντίθετα, η Ρωσία κατηγόρησε τη Φινλανδία ότι κατασκευάζει τη συνοριακή κατάσταση, προκειμένου να «εφαρμόσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ και, κυρίως, των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν στρατιωτική υποδομή πεδίου και να αναπτύξουν ξένα στρατεύματα στο έδαφός τους, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που συνορεύουν με τη Ρωσία», της συνοριακής υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA στις 28 Μαΐου.

Οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί

Οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τότε που η Φινλανδία εγκατέλειψε δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η προτεινόμενη νομοθεσία συμπίπτει με μια πρώτη δοκιμή για τη Φινλανδία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη (11/6/2024), το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας δήλωσε ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας για περίπου δύο λεπτά το πρωί της Δευτέρας (10/6/2024).
Φινλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι λαμβάνουν στα σοβαρά την «ύποπτη εδαφική παραβίαση» και έχει ξεκινήσει έρευνα.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι διέθετε πολλά βομβαρδιστικά και πυραυλικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην περιοχή της Βαλτικής, αλλά δεν σχολίασε συγκεκριμένα την εικαζόμενη παραβίαση του εναέριου χώρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης