Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο λογαριασμός του Stoltenberg (NATO): Η Ουκρανία θέλει 40 δισ ευρώ τον χρόνο…

Ο λογαριασμός του Stoltenberg (NATO): Η Ουκρανία θέλει 40 δισ ευρώ τον χρόνο…
Εκτιμάται ότι το 50% θα καταβληθεί από τις ΗΠΑ και το υπόλοιπο από Ευρώπη και Καναδά
Τον λογαριασμό της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να «διαθέτουμε 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια κάθε χρόνο».
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, o Stoltenberg αναγνώρισε πως πρόκειται για πολλά χρήματα, αν και σημείωσε πως είναι απαραίτητα.
«Είναι ευκολότερο να το αντιμετωπίσεις μοιράζοντας το βάρος στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις προς την Ουκρανία θα εξασφαλίσουν την προβλεψιμότητα, τη λογοδοσία και τον επιμερισμό των βαρών.
Όσο πιο αφοσιωμένοι είμαστε σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει ο πόλεμος» υποστήριξε ο Stoltenberg.
Όπως είπε, η κατανομή του βάρους και της συνεισφοράς του κάθε κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ μπορεί να υπολογιστεί βάσει του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αυτό, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να συνεισφέρουν περίπου το 50% των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ των Ευρωπαίων και του Καναδά.
«Αυτό είναι απολύτως εφικτό», τόνισε ο Stoltenberg.
Το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω στις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 με 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στην ιδέα των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων» τόνισε ο Stoltenberg, αν και αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες εκφράζουν επιφυλάξεις για το μοίρασμα του βάρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης