Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές - Sell off -2,7% στο Παρίσι, φοβάται τη Le Pen - Ο FTSE MIΒ στο -2,9%

«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές - Sell off -2,7% στο Παρίσι, φοβάται τη Le Pen - Ο FTSE MIΒ στο -2,9%
Οι επενδυτές εξακολουθούν να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νίκης της Εθνικού Συναγερμού της Le Pen, στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου
(upd) Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα 14/6 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία όπου ο πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου 2024 μετά τη συντριπτική νίκη της Marine Le Pen στις ευρωεκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις της Εθνικής Συσπείρωσης (RN, το κόμμα της Marine Le Pen) ότι οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία δεν θα εφαρμοστούν άμεσα.
Οι μετοχές στο γαλλικό χρηματιστήριο κατέρρευσαν 2,66%, στη χειρότερη εβδομάδα από το 2022, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νίκης του RN της Le Pen, στις βουλευτικές εκλογές. Οι αποδόσεις (κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές) των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της χώρας και συγκεκριμένα του 2ετούς, ενισχύθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης σε πάνω από 3%.
Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους δείκτες, ο Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 510,06 μονάδες, καταγράφοντας μια από τις χειρότερες εβδομάδες για το 2024.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 1,34%, στο Λονδίνο ο δείκτης-βαρόμετρο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,21%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIΒ κατέγραψε «βουτιά» 2,80%.

Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-14_190249.png

Η προειδοποίηση Le Maire

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, προειδοποίησε ότι η νίκη μιας νέας αριστερής συμμαχίας στις επερχόμενες εκλογές θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο αποτελείται από τέσσερα αριστερά κόμματα, θα προκαλούσε «οικονομική κατάρρευση», είπε στο ραδιόφωνο Franceinfo ο Le Maire.
«Το πρόγραμμά τους είναι μια τρέλα», είπε ο Le Maire.
«Θα εγγυηθεί την υποβάθμιση, τη μαζική ανεργία και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Le Maire έχει προσχωρήσει στον Πρόεδρο Emmanuel Macron προειδοποιώντας για τις συνέπειες της έλευσης των δεξιών ή αριστερών κομμάτων στην εξουσία.
Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις μπορεί να μην μπορούν να πείσουν αυτή τη φορά, δεδομένης της ραγδαίας πτώσης της υποστήριξης προς το κόμμα του προέδρου και αφού ορισμένες από τις πιο ακραίες ομάδες έχουν μετριάσει τις πλατφόρμες τους.
Οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και το ακροαριστερό κόμμα France Unbowed αργά την Πέμπτη ανακοίνωσαν ότι θα διεκδικήσουν το ψηφοδέλτιο ως ενιαία ομάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ πίσω από το National Rally.
Μέλη των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών είναι επίσης έτοιμα να συνάψουν συμμαχία με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Marine Lepen ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Καθησυχάζει τις αγορές το κόμμα Le Pen

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) προσπαθεί να διασκεδάσει τις αυξανόμενες ανησυχίες των αγορών ότι οι οικονομικές προτάσεις του θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης του κόμματος Jordan Bardella και άλλα ηχηρά ονόματα του RN δήλωσαν ότι ορισμένα από τα εμβληματικά μέτρα του κόμματος, όπως η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, δεν θα εφαρμοστούν άμεσα.
Ο  Bardella δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο BFMTV ότι θα διατηρούσε τα δημοσιονομικά της Γαλλίας σε τάξη, εάν γινόταν πρωθυπουργός.
"Πρέπει να είστε ρεαλιστές- είμαι ο υποψήφιος της αλήθειας και δεν λέω ψέματα στους Γάλλους", δήλωσε ο Bardella.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Αριστερά ότι δίνει υποσχέσεις "Αϊ-Βασίλη" και την κυβερνητική πλειοψηφία του Macron ότι έφερε τη Γαλλία "στα πρόθυρα της χρεοκοπίας".
Όσον αφορά τον ΦΠΑ ο Bardella επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει "αμέσως" τους φόρους προστιθέμενης αξίας στα ενεργειακά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και του φυσικού αερίου, για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Barclays, ένα κοινοβούλιο, με τον συνασπισμό του προέδρου Macron να χάνει περισσότερες έδρες, θα καταστήσει τη διακυβέρνηση ακόμη πιο δύσκολη από ότι ήταν από τότε που έχασε την πλειοψηφία του το 2022, με ελάχιστες προοπτικές να περάσει η κυβέρνηση οποιαδήποτε ουσιαστική νομοθεσία για τη βελτίωση των προοπτικών των δημόσιων οικονομικών, την προώθηση της ανάπτυξης ή την άσκηση βιομηχανικής πολιτικής. Αυτό το σενάριο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αδιεξόδου και επαναλαμβανόμενων ψήφων δυσπιστίας.
«Ελλείψει μεγάλων σοκ, θα περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ένα επταετές σχέδιο προσαρμογής και να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2024.
Αν και αυτό θα άφηνε το δημόσιο χρέος σε αυξητική πορεία το 2025, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενέκρινε το σχέδιο με την προοπτική μιας μικρής ετήσιας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, θα περιμέναμε συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης», εκτιμούν οι αναλυτές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γαλλία είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος επισήμανε τον πολιτικό κατακερματισμό ως κίνδυνο.
Αν και η Γαλλία δεν βυθίζεται ακόμη στην ίδια κατηγορία κινδύνου με την υπερχρεωμένη Ιταλία, οι αγοραστές ομολόγων βλέπουν πλέον το γαλλικό χρέος ως επένδυση με παρόμοιο κίνδυνο με εκείνον της Πορτογαλίας.

Αιφνιδίασε τις αγορές η Bank of Japan - Προανήγγειλε μείωση στις αγορές ομολόγων

Στην Ασία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να εξετάσει τη μείωση της αγοράς ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.
Τα ιαπωνικά χρηματιστήρια ανέτρεψαν τις απώλειες μετά την απόφαση.

Αναλυτικά, η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μεταξύ 0% και 0,1% στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της, όπως αναμενόταν.
Όμως, σημειωτέον, η τράπεζα ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι θα μπορούσε να μειώσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων μετά την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Ιουλίου.
Η απόφαση εγκρίθηκε με πλειοψηφία 8-1, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Nakamura Toyoaki να διαφωνεί.
Ο Toyoaki τάχθηκε υπέρ της μείωσης των αγορών JGB, αλλά είναι της άποψης ότι η BoJ θα πρέπει να αποφασίσει τη μείωσή τους μόνο μετά την επανεκτίμηση των εξελίξεων στην οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές στην έκθεση προοπτικών του Ιουλίου 2024, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου.
 
Εν αναμονή των λεπτομερειών

Εν όψει της επόμενης συνεδρίασης, σύμφωνα με το CNBC,  η BοJ δήλωσε ότι θα συλλέξει τις απόψεις της αγοράς και θα αποφασίσει για ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μείωση του ποσού των αγορών της για τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια.
Οι αγορές JGBs, εμπορικών χρεογράφων και εταιρικών ομολόγων θα συνεχιστούν επίσης, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου.
Μετά την απόφαση της BοJ, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε κατά 0,52% στα 157,84 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η απόδοση των 10ετών JGB μειώθηκε κατά 44 μονάδες βάσης στο 0,924.

Το κλείσιμο των ασιατικών αγορών:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-14_165535_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης