Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, στο 2,6%

Fitch: Ανεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, στο 2,6%
Στην Ευρωζώνη, η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε σε 0,8%
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, προχώρησε η Fitch Ratings, «βλέποντας» πλέον ρυθμό επέκτασης +2,6% το 2024, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2,4%.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τις υψηλότερες εξαγωγές της Κίνας, αλλά και την επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, η νομισματική χαλάρωση θα είναι ήπια για το τρέχον έτος, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη, στο +2,1% το 2024.
Στην Ευρωζώνη, η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε σε 0,8% το 2024, από 0,6% προηγουμένως, ενώ για την Κίνα αυξήθηκε κατά 0,3 π.μ. στο 4,8%.
Ωστόσο, για το 2025, η Fitch προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,4%, καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ μειώνεται σε ρυθμό χαμηλότερο του 1,5%. Η ανάπτυξη στην Κίνα θα μειωθεί στο 4,5% το επόμενο έτος.
«Οι ευρωπαϊκές προοπτικές ανάκαμψης βρίσκονται σε πιο σταθερή βάση καθώς οι όροι του εμπορίου και το ενεργειακό σοκ αντιστρέφονται, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αρχίζουν να ανακάμπτουν στη Γερμανία και οι πραγματικοί μισθοί ανακάμπτουν. Τα ισχυρότερα πραγματικά εισοδήματα θα ενισχύσουν τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται καθώς η περσινή δημοσιονομική ώθηση εξασθενεί, οι εισαγωγές ανακάμπτουν και η πιστωτική ανάπτυξη παραμένει ασθενής. Ωστόσο, το εισόδημα από την εργασία των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται.
Η εγχώρια ζήτηση έχει αποδυναμωθεί στην Κίνα καθώς η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων επιδεινώνεται και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει αναιμική. Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική χαλαρώνει και οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει, βοηθώντας το πραγματικό ΑΕΠ.
Ο παγκόσμιος κύκλος της νομισματικής πολιτικής εισέρχεται σε μια νέα φάση, στην οποία τα επιτόκια θα πέφτουν αργά αλλά σε επίπεδα που θα εξακολουθούν να περιορίζουν τη ζήτηση. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές ακόμη φέτος και η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο με νέα μείωση τον Δεκέμβριο», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης