Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνθημα νίκης Orban στα χνάρια του Trump: Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά - Σταματήστε τη δημογραφική παρακμή, αγωνιστείτε για τους ευρωπαίους

Σύνθημα νίκης Orban στα χνάρια του Trump: Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά - Σταματήστε τη δημογραφική παρακμή, αγωνιστείτε για τους ευρωπαίους

Tο σλόγκαν της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Η Ουγγαρία δεσμεύεται να «κάνει την Ευρώπη μεγάλη ξανά», καθώς η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης αποκάλυψε τις προτεραιότητες της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ την Τρίτη, 18 Ιουνίου.
Σε μια επιτυχημένη αντιγραφή του σλόγκαν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump «Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά», η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα προσπαθήσει να «προσφέρει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της Ευρώπης».
«Το σύνθημα δείχνει μια προεδρία και συμβολίζει την ιδέα ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί παρά χωριστά», δήλωσε την Τρίτη (18/6/2024) ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Janos Boka σε συνέντευξη Τύπου που παρουσίαζε την προεδρία της χώρας στην ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ κάθε έξι μήνες.
Η χώρα που ασκεί την προεδρία καθοδηγεί τις εργασίες του Συμβουλίου και εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη στις διαπραγματεύσεις με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Η Ουγγαρία θα ακολουθήσει τα βήματα του Βελγίου και θα είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό της ατζέντας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο Janos Boka είπε ότι η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει αμέτρητες προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μαζική μετανάστευση από την Αφρική και την Ασία, η δημογραφική παρακμή της ηπείρου, η κλιματική αλλαγή και η καθυστέρηση σε σχέση με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.
«Η ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη της Ευρώπης και κάθε μία από τις προτεραιότητές μας θα ερμηνευθεί σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αλλαγή στην Ευρώπη

Υπάρχει επιθυμία για αλλαγή στην Ευρώπη, όπως κατέστησαν σαφές τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.
Τα ευρωσκεπτικιστικά και αντικατεστημένα κόμματα σημείωσαν μεγάλα εκλογικά οφέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στραφεί σημαντικά προς τη Δεξιά, αντανακλώντας την αυξανόμενη απογοήτευση στην Ευρώπη για ζητήματα όπως η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την οποία οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες κατηγόρησαν ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, το πρόγραμμα της ουγγρικής Προεδρίας προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και με βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και της λαθρεμπορίας ανθρώπων.
Η Ουγγαρία υπήρξε ένα από τα πιο ενεργά κράτη μέλη που αντιτίθενται στην παράνομη μετανάστευση και παρά το γεγονός ότι ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά για την προστασία των συνόρων και αποτρέπει επιτυχώς τους μετανάστες από την είσοδο στην Ουγγαρία, επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «περιορισμό της πρόσβασης σε διεθνή προστασία».
Η Ουγγαρία απέρριψε επίσης το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που εγκρίθηκε πρόσφατα, βάσει του οποίου οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δεχτούν μετανάστες ή να πληρώσουν πρόστιμο.
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τον περιβαλλοντισμό, το πρόγραμμα κάνει αναφορά στην Πράσινη Συμφωνία και την εισροή φθηνών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων που έχουν κορεστεί στην αγορά, προκαλώντας διαμαρτυρίες τόσο των Ευρωπαίων αγροτών όσο και των οδηγών φορτηγών:
Η κλιματική αλλαγή, το αυξανόμενο κόστος των εισροών, οι αυξανόμενες εισαγωγές από τρίτες χώρες και οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες παραγωγής έχουν μειώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η γεωργία όχι ως αιτία της κλιματικής αλλαγής, αλλά ως μέρος της λύσης, με τη συμμετοχή των αγροτών στην υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών παραγωγής.
Ο Janos Boka αποκάλεσε το ουγγρικό πρόγραμμα γεωργική πολιτική προσανατολισμένη στον αγρότη.
"Ενώ εγγυώνται την επισιτιστική ασφάλεια, οι ευρωπαίοι αγρότες παρέχουν σε όλους τους πολίτες της ΕΕ βασικά δημόσια αγαθά.
Επομένως, μια μακροπρόθεσμη εγγύηση της επισιτιστικής κυριαρχίας και της επισιτιστικής ασφάλειας θα πρέπει να αποτελεί μέρος της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ", αναφέρει το πρόγραμμα.
Η Ουγγαρία εστιάζει επίσης σε μία από τις βασικές προτεραιότητές της των τελευταίων ετών:
τη διεύρυνση της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι «η ολοκλήρωση της περιοχής ωφελεί την ΕΕ από οικονομική, ασφάλεια και γεωπολιτική άποψη».
Η χώρα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την επέκταση της ζώνης Σένγκεν χωρίς σύνορα ώστε να συμπεριλάβει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και για χώρες, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία, που είτε έχουν ξεκινήσει είτε είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ, αλλά έχουν παραγκωνιστεί από την αδράνεια των Βρυξελλών, να γίνουν μέλη του μπλοκ το συντομότερο δυνατό.
Η Ουγγαρία πιστεύει ότι η διεύρυνση θα οδηγήσει σε καλύτερη ασφάλεια και πιο αποτελεσματικό χειρισμό των μεταναστευτικών οδών που διασχίζουν αυτήν την περιοχή.
Όσον αφορά την Ουκρανία, της οποίας η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί στην ένταξη στην ΕΕ, το πρόγραμμα της Προεδρίας αναφέρει ότι "η ουγγρική Προεδρία θα συνεχίσει το έργο με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία για περισσότερα από δύο χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός Orban αμφισβήτησε τη σοφία της παραδοχής μιας χώρας που διεξάγει ενεργά πόλεμο και ήταν επίσης αντίθετος στην ένταξη της Ουκρανίας με βάση την αποτυχία της χώρας να δώσει δικαιώματα στον ουγγρικό πληθυσμό της μειονότητας.

Η ατζέντα της Ουγγαρίας υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για:

-μια «Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υστέρησης της Ευρώπης έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών της;

-την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, με την ΕΕ να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της δικής της ασφάλειας·

-διαμόρφωση του μέλλοντος της πολιτικής συνοχής για τη διασφάλιση της μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη καθώς και για την εξασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής·

-αντιμετώπιση δημογραφικών προκλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης