Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Hamas, το Ισραήλ έτοιμο για πόλεμο με τη Hezbollah: Θα σας διαλύσουμε - Απειλές και σε Λίβανο

Μετά την Hamas, το Ισραήλ έτοιμο για πόλεμο με τη Hezbollah: Θα σας διαλύσουμε - Απειλές και σε Λίβανο
Παρέμβαση ΗΠΑ: Δεν θέλουμε κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή
(upd3) Μετά την ισοπέδωση και την πλήρη καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας αλλά και τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες με την Hamas, το Ισραήλ δηλώνει ότι σύντομα θα ληφθεί η απόφαση για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και με τη Hezbollah, με τον IDF να υποστηρίζει ότι οι στρατηγοί του έχουν ήδη σχεδιάσει την επίθεση στο νότιο Λίβανο και ότι τα επιχειρησιακά σχέδια έχουν εγκριθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz επισήμανε πως εάν πράγματι ξεσπάσει πόλεμος με τη Hezbollah, τότε το Ισραήλ θα τη διαλύσει.
Μάλιστα ο Katz απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις και προς τον Λίβανο, τη στιγμή που οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα πως δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Θα σας διαλύσουμε

«Είμαστε πολύ κοντά στην απόφαση να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού απέναντι στην Hezbollah και στον Λίβανο.
Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Hezbollah θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα υποστεί τεράστια πλήγματα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Israel Katz.
Ο Katz αναγνώρισε πως θα υπάρξει βαρύ τίμημα, αλλά τόνισε ότι η χώρα είναι ενωμένη καθώς πρέπει να αποκαταστήσει την ασφάλεια στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ.

Έτοιμα τα σχέδια μάχης

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια μια επίθεση στο Λίβανο είναι ήδη έτοιμα και εγκεκριμένα.
Μάλιστα αναφέρεται πως ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη συνέχιση της αύξησης της ετοιμότητας των στρατευμάτων.

Το βίντεο

Οι απειλές αυτές έρχονται μετά τη δημοσίευση βίντεο διάρκειας 9 λεπτών της Hezbollah, το οποίο ελήφθη από drones και στο οποίο απεικονίζονται διάφορες τοποθεσίες του Ισραήλ, ανάμεσα τους το λιμάνι και το αεροδρόμιο της ισραηλινής πόλης Haifa.
Στο βίντεο αυτό, η Hezbollah καλεί τους θεατές σε διάφορα κανάλια να «παρακολουθήσουν και να αναλύσουν» αυτές τις «σημαντικές σκηνές».
Στο υλικό αυτό αποτυπώνονται εικόνες κατοικιών και στρατιωτικών χώρων μέσα και γύρω από τη Haifa, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ η Hezbollah φέρεται να απευθύνεται τόσο στο ισραηλινό όσο και σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.
Επιπλέον, απεικονίζονται τμήματα ενός εργοστασίου που ανήκει στην αμυντική εταιρεία Rafael, ενώ φαίνονται συστήματα Iron Dome, αποθήκες πυραύλων, ραντάρ, κα.

Η απειλή των drones

Το βίντεο αυτό αποδεικνύει την αδυναμία του Ισραήλ να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τα drone της Hezbollah, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από την πρόσφατη επίθεση με drones κατά Ισραηλινών στρατιωτών, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εξ αυτών.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Hezbollah χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό τακτικών για να αποφύγει τον εντοπισμό των drones της από την ισραηλινή αεράμυνα, επιλέγοντας είτε αυτά να πετούν χαμηλά είτε να χρησιμοποιούν πολλαπλά κανάλια, έτσι ώστε να αποφεύγουν τις παρεμβολές.
Αν και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τουλάχιστον 150 drones, παραδέχονται ότι πολλά άλλα έχουν φτάσει στους στόχους τους, και για αυτό δαπανούν τεράστια ποσά για να τα αντιμετωπίσουν.

Παρέμβαση ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση τώρα

Οι εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις, προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν στην περιοχή τον ειδικό απεσταλμένο τους Amos Hochstein με κύριο μήνυμα να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση και να μην υπάρξει επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ήδη ο Hochstein είχε επαφές στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ενώ πλέον βρίσκεται στο Λίβανο όπου και ζήτησε την επείγουσα αποκλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραηλινών – Hezbollah στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο.
«Η σύγκρουση… μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah συνεχίζεται για αρκετό καιρό.
Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά – αυτό είναι και εφικτό και επείγον» υπογράμμισε ο Hochstein.
Πάντως η παρέμβαση του Αμερικάνου αντιπροσώπου εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να συμβάλλει στη μείωση της έντασης.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Hezbollah εξαπέλυσε εκατοντάδες drones και ρουκέτες – περισσότερα από 200 μέσα σε μια ημέρα – κατά στρατιωτικών στόχων με τον ισραηλινό στρατό να ανταποδίδει, πλήττοντας στόχους της Hezbollah και σκοτώνοντας έναν κορυφαίο διοικητή της.

Δεν σταματάμε

Άλλωστε η Hezbollah έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, αν δεν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα.
Η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι απελπιστική, με τον ΟΗΕ να επισημαίνει πως αδυνατεί να προχωρήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω και της ανομίας και του πανικού των πεινασμένων ανθρώπων στην περιοχή, παρά την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της ημέρας.

Netanyahu: O Blinken με διαβεβαίωσε πως θα μας δώσουν κανονικά τα όπλα

Εν τω μεταξύ, σε μια σπάνια δημόσια ομολογία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken πως η κυβέρνηση Biden εργάζεται για την άρση των περιορισμών όσον αφορά την παράδοση όπλων στο Ισραήλ.
Όπως είπε, ήταν αδιανόητο η Ουάσινγκτον να μην δίνει όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Ισραηλινοί τα έχουν πληρώσει.
«Το Ισραήλ, ο πιο στενός σύμμαχος της Αμερικής, παλεύει για τη ζωή του, πολεμώντας ενάντια στο Ιράν και τους άλλους κοινούς εχθρούς μας», είπε ο Netanyahu, τονίζοντας ότι ο Blinken τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εργαζόταν «μέρα νύχτα» για να άρει τους περιορισμούς.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Biden διέκοψε τον περασμένο Μάιο μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών και 500 λιβρών λόγω ανησυχίας για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι βομβαρδισμοί αυτοί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

«Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο Churhill είπε στις ΗΠΑ δώστε μας τα εργαλεία και θα κάνουμε τη δουλειά.
Και τώρα εγώ λέω δώστε μας τα εργαλεία και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα» ανέφερε ο Netanyahu.

Η αντίδραση από τον Λευκό Οίκο

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση από τον Λευκό Οίκο.
«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλά.
Με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο φορτίο πυρομαχικών, δεν υπάρχουν άλλες παύσεις (…)
Όλα τα υπόλοιπα κινούνται με βάση τη σωστή διαδικασία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης