Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Λευκορωσία, ξαφνική ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία - Σε θέσεις μάχης στρατός και αεροσκάφη Su30SM

Συναγερμός στη Λευκορωσία, ξαφνική ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία - Σε θέσεις μάχης στρατός και αεροσκάφη  Su30SM
Η Ουκρανία συγκεντρώνει στρατεύματα, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό κατά μήκος των συνόρων σύμφωνα με αναφορές από τη Λευκορωσία
(upd 2) Η ένταση αυξάνεται ξαφνικά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε ο Vadim Lukashevich, αναπληρωτής επικεφαλής στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων του Μινσκ.
«Λάβαμε αναφορές ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει στρατεύματα, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό κατά μήκος των συνόρων μας.
Ειδικότερα, αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων και συστήματα βαρέως πυροβολικού έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Zhytomyr», επεσήμανε, όπως αναφέρεται στο κανάλι Telegram του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας.
Ο ουκρανικός στρατός έχει επίσης αναπτύξει συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και χρησιμοποιεί ευρέως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πρόσθεσε ο Lukashevich.
FILE - Polish servicemen attend a press conference of Poland's Minister of Defense, Mariusz Blaszczak, in Jarylowka, Poland, Saturday, Aug. 12, 2023. Poland is deploying thousands of troops to its border with pro-Russian Belarus, calling it a deterrent move as tensions between the neighbors ratchet up. Officials in Belarus have been making hostile comments about Poland, a European Union and NATO member. (AP Photo/Michal Dyjuk, file)
Ενισχύεται η αεράμυνα της Λευκορωσίας

Η Λευκορωσία ανέπτυξε πρόσθετες δυνάμεις αεράμυνας στα σύνορα με την Ουκρανία για να προστατεύσει κρίσιμες εγκαταστάσεις της δημοκρατίας, ανακοίνωσε το Σάββατο (29/6/2024) ο Λευκορώσος στρατιωτικός αξιωματούχος Andrei Severinchik.
«Το σύστημα των σημείων οπτικής παρατήρησης έχει επεκταθεί με μοναδικό σκοπό την παροχή πληροφοριών στις μονάδες βολής των αντιαεροπορικών πυραύλων και των δυνάμεων αεράμυνας των επιχειρησιακών διοικήσεων σε υπηρεσία μάχης.
Για το σκοπό αυτό, δυνάμεις και μέσα αεράμυνας έχουν επιπροσθέτως αναπτυχθεί σε καθορισμένες περιοχές για να καλύψουν τα νότια σύνορα και τις κρίσιμες εγκαταστάσεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Severinchik.
Παρά τα προβλήματα με την αεράμυνα σε πολλές άλλες κατευθύνσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνουν συστήματα αεράμυνας στη βόρεια περιοχή Zhytomyr, η οποία συνορεύει με τη Λευκορωσία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στον εναέριο χώρο ως τεταμένη εν μέσω αυξημένων πτήσεων ουκρανικών drones/
«Τελευταία καταγράφουμε απότομη αύξηση των πτήσεων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που πραγματοποιούν αναγνώριση σε παραμεθόριες περιοχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.
Η κατάσταση στον εναέριο χώρο είναι τεταμένη.
Τα κρατικά σύνορα στον εναέριο χώρο μας παραβιάζονται συνεχώς», είπε.
belarus_air_defence.JPG

Σε θέση μάχης και η Πολεμική Αεροπορία της Λευκορωσίας


Εν τω μεταξύ η πολεμική αεροπορία της Λευκορωσίας έθεσε σε θέσεις μάχης τα αεροσκάφη Su-30SM μετά από έκτακτη άσκηση ετοιμότητας στις 26 Ιουνίου.
Πρόκειται για μέρος ευρύτερων αιφνιδιαστικών ασκήσεων στις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, που περιελάμβαναν επιχειρήσεις εκπαίδευσης χερσαίων δυνάμεων σε δάση και βάλτους, καθώς και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.
Ως ο μόνος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη, η Λευκορωσία έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση και αντιλαμβάνεται μια αυξανόμενη απειλή από τη μεγάλη συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του γρήγορου εκσυγχρονισμού των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως μέσω αποκτήσεων επίγειου εξοπλισμού από τη Νότια Κορέα και αγορές μαχητικών stealth F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σχέσεις μεταξύ της Λευκορωσίας και του δυτικού κόσμου επιδεινώθηκαν το 2020 μετά την υποστήριξη που παρείχε η Δύση σε μεγάλες διαδηλώσεις και ταραχές που απείλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Lukashenko και επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022.
Η Πολεμική Αεροπορία της Λευκορωσίας επέλεξε το Su-30SM ως διάδοχο του MiG-29 ως την κύρια κλάση μαχητικών, με το νέο αεροσκάφος να αντιπροσωπεύει μακράν το βαρύτερο και με το μεγαλύτερο βεληνεκές αεροσκάφος στην Ευρώπη.
Η επιλογή του Su-30 έναντι ενός αντίστοιχου μεγέθους με το MiG-29, όπως το MiG-29M ή το MiG-35, πιστεύεται ότι επηρεάστηκε από δύο βασικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αντιληπτής μεγαλύτερης οικονομικής απόδοσης του μεγαλύτερου πιο ικανού αεροσκάφους και την ανάγκη για μέγιστη συμβατότητα με μονάδες πρώτης γραμμής της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες αποτελούνται σχεδόν όλες από το Su-30SM ή βαρύτερα αεροσκάφη όπως τα Su-34 ή MiG-31.
Τέσσερα Su-30SM είναι επί του παρόντος επιχειρησιακά στην Πολεμική Αεροπορία της Λευκορωσίας, με άλλα οκτώ σε παραγγελία και μια επόμενη για άλλα 12.
belarus_1.jpeg
Ο φοβερός πύραυλος R-37M

Το αεροσκάφος είναι συμβατό με μια σειρά προηγμένων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M, ο οποίος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, και στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκτήσει συμβατότητα με τον πύραυλο cruise κατά πλοίων Kh-32.

russia_2.jpeg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης