Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε ο σπουδαίος Αλβανός συγγραφέας Ismail Kadare

Πέθανε ο σπουδαίος Αλβανός συγγραφέας Ismail Kadare
Ο Ismail Kadare, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Hoxha, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων
Ο Ismail Kadare, ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών, όπως ενημέρωσε ο εκδότης του και το νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ismail Kadare, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “χωρίς ζωτικές ενδείξεις”, οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά “κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT” (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Οι βραβεύσεις του

Το 2005 τιμήθηκε με το πρώτο Διεθνές βραβείο Μπούκερ, ενώ ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 2009, τιμήθηκε και με το βραβείο Πρίγκηπας των Αστούριας για τη Λογοτεχνία. Επίσης, του απονεμήθηκε το Βραβείο Balkanika της ίδιας χρονιάς, για το έργο του L’entravee. To 2015, του απονεμήθηκε το λογοτεχνικό Βραβείο Ιερουσαλήμ.
Ο Ismail Kadare σπούδασε στη Σχολή Ιστορίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων και κατόπιν στο Ινστιτούτο Γκόρκι της Μόσχας. Παρουσιάστηκε στα αλβανικά γράμματα αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία, με ποιήματα και το πεζογράφημα «Μια πόλη χωρίς διαφημίσεις» (1959). Με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος «Ο στρατηγός ενός νεκρού στρατού» (1963), καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους συγγραφείς της χώρας του. Έγραψε και ιστορικά μυθιστορήματα, τα οποία αποτελούν ένα κράμα ρεαλισμού και φανταστικού στοιχείου.
Η εργογραφία του Κανταρέ ξεπερνά τα 20 πεζογραφήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Στα μυθιστορήματα του αναμειγνύεται το πραγματικό με το φανταστικό. Κύρια θεματογραφία του είναι η σύγχρονη αλβανική κοινωνία, το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, καθώς και το σκληρό αλβανικό εθιμικό δίκαιο (κανόνας της τιμής ή «κανούν» στα αλβανικά). Έχει γράψει επίσης και ποίηση. Στα ελληνικά, τα μυθιστορήματά του πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, αρχικά σε μετάφραση από γαλλικές εκδόσεις και αργότερα σε απευθείας μετάφραση από τα Αλβανικά.
Στη μετακομμουνιστική εποχή, τα έργα του ασχολούνται συχνά με τη διαχρονική ευρωπαϊκή ταυτότητα της Αλβανίας ή των Αλβανών. Για τον σκοπό αυτό, συνδέει συχνά τα ομηρικά έπη με την αλβανική παράδοση. Επίσης, χρησιμοποιούσε συχνά την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πρότυπο αντιευρωπαϊκού καταπιεστικού πολιτισμού, η οποία κάποτε απέκοψε την Αλβανία από την Ευρώπη.
Είχε ωστόσο σχολιαστεί αρνητικά για δηλώσεις όπως ότι η Αλβανία είναι ένα λευκό έθνος μέσα σε μια λευκή ευρωπαϊκή ήπειρο. Πίστευε ότι οι Αλβανοί, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης