Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

DoValue: Τρεις νέες συμβάσεις διαχείρισης 2,3 δισ. ευρώ – Καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ

DoValue: Τρεις νέες συμβάσεις διαχείρισης 2,3 δισ. ευρώ – Καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ
Για την περσινή χρήση, η DoValue διένειμε μερίσματα 24,9 εκατ. ευρώ
Τρεις νέες συμβάσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ υπέγραψε τους πρώτους μήνες του 2024 η DoValue hellas, ενώ διατήρησε την διαχείριση σε δυο χαρτοφυλάκια (625 εκατ. ευρώ) τα οποία πωλήθηκαν σε επενδυτές.
Η εταιρεία, όπως και η έτερη εταιρεία διαχείρισης Intrum έλαβαν πρόσφατα παράταση από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να συμμορφωθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ν. 5072/2023 και να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας τους.
H DoValue, τον Φεβρουάριο του 2024, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης Frontier II, ύψους 1 δισ. ευρώ, με δάνεια από όλες τις κατηγορίες δανείων συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης, η DoValue υπέγραψε την διαχείριση της τιτλοποίησης Ωμέγα (Τράπεζα Αττικής) ύψους 500 εκατ. ευρώ, αλλά και δυο χαρτοφυλάκια εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων της Bain Capital (Amoeba και Como), ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Εντός του 2024, όμως, προχώρησε σε δυο ακόμα συναλλαγές πώλησης στην δευτερογενή αγορά διατηρώντας τη διαχείριση.
Η πρώτη αφορά πώληση προς τον όμιλο EOS για χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη για το χαρτοφυλάκιο suez, ύψους 425 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, η θυγατρική του ιταλικού ομίλου Do Value (80% - 20% Eurobank) διαχειρίζεται 15 χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, αξίας άνω των 30 δις. ευρώ.
Αναλυτικά, εκτός από την σύμβαση διαχείρισης με την Eurobank, η Do Value λειτουργεί για τα δανειακά χαρτοφυλάκια Cairo Ι, ΙΙ & ΙIΙ, Frontier I, και Mexico, τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης «Ηρακλης» καθώς επίσης και τα χαρτοφυλάκια ICON, Neptune, Eclipse και Polis, τα οποία ανήκουν σε διεθνείς επενδυτές.
Mετά την ενεργοποίηση της δευτερογενούς αγοράς η Εταιρεία ανέλαβε την διαχείριση και των χαρτοφυλακίων Souq, Virgo και Heliopolis I.

Μερίσμα 25 εκατ. ευρώ για το 2023

Η DoValue και ειδικότερα η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ελλάδα και Κύπρο, αποτελεί για τον Ιταλικό όμιλο την πιο κερδοφόρα πηγή καθώς συμβάλλουν κατά 81% στα λειτουργικά κέρδη ενώ εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη εισπράξεων.
Το 2023, η DoValue πραγματοποίησε καθαρά κέρδη μετά φόρους 60 εκατ. ευρώ έναντι 58,3 εκατ. ευρώ του 2022.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 196.1 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι αναγνωρίστηκαν έσοδα 18,8 εκατ. ευρώ που αφορούν πωλήσεις στην δευτερογενή αγορά τμημάτων από πέντε χαρτοφυλάκια.
Τα λειτουργικά κέρδη της DoValue ανήλθαν σε 121 εκατ. ευρώ έναντι 119 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν σε 261 εκατ. ευρώ από 222 εκατ. ευρώ, ενώ o συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 59 εκατ. ευρώ από 56 εκατ. ευρώ.
Για την περσινή χρήση, η DoValue διένειμε μερίσματα 24,9 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης