Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πάνω από το 50% των κερδών της Eurobank από Κύπρο, Βουλγαρία - Επέκταση και σε Wealth Management η Ελληνική Τράπεζα

Πάνω από το 50% των κερδών της Eurobank από Κύπρο, Βουλγαρία - Επέκταση και σε Wealth Management η Ελληνική Τράπεζα
Νέος επικεφαλής του τομέα σε Eurobank
Σχετικά Άρθρα
Εurobank Cyprus και Ελληνική Τράπεζα θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράλληλα μέχρι να αποφασίσουν οι μέτοχοι να δημιουργηθούν οι συνέργειες μεταξύ των δυο τραπεζών.
Μέχρι τώρα, η Eurobank έχει αποκτήσει 55,48%, ενώ δεν προτίθενται να πωλήσουν μετοχές η επενδυτική εταιρεία Dimitra Holdings 21,3% και η Ένωση τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου 11%, οι οποίες άλλωστε αντιτάχθηκαν στην εξαγορά μέσω προσφυγών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως αναφέρει και η Eurobank ως προτείνουσα στο ενημερωτικό δελτίο, δεν πρόκειται επιφέρει σε αλλαγές στις δραστηριότητες και εργασιακές σχέσεις αντίθετα εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης, όπως εταιρική τραπεζική, Treasury και ιδιαίτερα Wealth Management καθώς ήδη η διοίκηση έχει ανακοινώσει την επέκταση προς τις χώρες της του κόλπου, Ινδίας κα. Βεβαίως όπως προσθέτει ενδέχεται να εξετάσει το μελλοντικό ενδεχόμενο συγχώνευσης της Ελληνικής με την Eurobank Cyprus σε περίπτωση που αποκτήσει ικανό ποσοστό.
Κι αυτό για να αποφασιστεί η συγχώνευση ανέρχεται σε 75%, ωστόσο όταν ολοκληρωθεί η προσφορά στα τέλη Ιουλίου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο βάσει του ποσοστού που θα έχει συγκεντρωθεί αναμένεται ληφθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.
Η τιμή της δημόσιας πρότασης προσφέρει υπεραξία 14,29% από το μέσο όρο τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο χρόνο και βρίσκεται σε έκπτωση 31,9% σε σχέση με την καθαρή λογιστική αξία 3,76 (α' τρίμηνο 2024 αποτελέσματα Ελληνικής).
Για τους περισσότερους μετόχους, όμως, και ιδιαίτερα για την επενδυτική εταιρεία οι υπεραξίες είναι υψηλές καθώς έχουν αποκτήσει τους τίτλους σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Πάνω από το 50% των κερδών από Κύπρο – Βουλγαρία

Υπολογίζεται ότι άνω απο το 50% των κερδών της Eurobank ή 750 εκατ. ευρώ το 2026 θα προέρχεται από Κύπρο και Βουλγαρία με το συνολικό ενεργητικό να πλησιάζει τα 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 δισ. ευρώ αφορούν τον συνδυασμό Ελληνικής και Eurobank Cyrpus. H πρώτη εμφάνισε το 2023 καθαρά κέρδη 346 εκατ. ευρώ με καταθέσεις 15,1 δισ. ευρώ και 6 δισ. δάνεια. Πρόσφατα κατέθεσε πρόταση εξαγοράς για την Γαλλική ασφαλιστική CNP στην Κύπρο. Οι δραστηριότητες της Ελληνικής είναι άκρως συμπληρωματικές με αυτές της Eurobank Cyprus η οποία με ενεργητικό 9 δις. ευρώ, διαθέτει 2,8 δις. δανεια και 7 δις. καταθέσεις έχοντας οκτώ επιχειρηματικά κέντρα όπου προσφέρονται υπηρεσίες private banking και wealth management.
Οι υπηρεσίες αυτές είναι και ο απώτερος στόχος της Eurobank καθώς σχεδιάζει να λειτουργήσει την Κύπρο ως βάση προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις από την Ινδία που επιδιώκουν επέκταση προς Ευρώπη, καθώς για προσέλκυση ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις χώρες του Κόλπου όπου ανακοινώθηκε το άνοιγμα γραφείων αντιπροσώπευσης. Για την ενίσχυση του Wealth management, προσλήφθηκε ως επικεφαλής του Wealth management του ομίλου ο κ. Γεώργιος Εrcan από την Safra Bank. Πρόκειται ανώτερο στέλεχος με περισσότερα από 16 χρόνια εμπειρία στις υπηρεσίες wealth management για πελάτες HNW /UHNW και θεσμικούς επενδυτές με θητεία σε Credit Suisse Λονδίνου, Royal bank of Canada.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης