Τελευταία Νέα
Διεθνή

Starmer (Βρετανία): Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα ένα παλαιστινιακό κράτος - Επικοινωνία με Abbas

Starmer (Βρετανία): Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα ένα παλαιστινιακό κράτος - Επικοινωνία με Abbas
Tηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Natanyahu
Σχετικά Άρθρα
Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ως μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Keir Starmer, σε επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mahmoud Abbas.
O keir Starmer έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη οδύνη και την ολέθρια απώλεια ζωής» στη Γάζα.
Επίσης, είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, στον οποίο επισήμανε τη «σαφή και επείγουσα» ανάγκη για την επίτευξη μιας εκεχειρίας και την επιστροφή των ομήρων που απήγαγε η Hamas κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών δεσμεύει το κόμμα να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ως μέρος μιας διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε μια λύση δύο κρατών μαζί με το Ισραήλ.
Εκπρόσωπος Τύπου των Εργατικών δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι χαρούμενος που κατάφερε να μιλήσει στον πρωθυπουργό Abbas τόσο νωρίς στη θητεία του, δεδομένων των επειγόντων ζητημάτων στην περιοχή, τη συνεχιζόμενη οδύνη και την ολέθρια απώλεια ζωής στη Γάζα».
«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Abbas σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητές του, μεταξύ άλλων τη διασφάλιση μιας εκεχειρίας, την επιστροφή των ομήρων, μια αύξηση και επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την οικονομική στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής».
«Συζητώντας τη σημασία για μεταρρυθμίσεις και βεβαιώνοντας τη διεθνή νομιμότητα για την Παλαιστίνη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η μακροχρόνια πολιτική του σχετικά με την αναγνώριση που θα συμβάλει σε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν έχει αλλάξει και αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Παλαιστινίων».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Netanyahu, ο Keir Starmer «επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για την τραγική απώλεια ζωών μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου» και κατόπιν επισήμανε τη «σαφή και επείγουσα ανάγκη για μια εκεχειρία, την επιστροφή των ομήρων και μια άμεση αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φθάσει στους αμάχους».
«Συμπλήρωσε ότι είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι μακροχρόνιες προϋποθέσεις για μια λύση δύο κρατών υφίστανται, μεταξύ άλλων η βεβαιότητα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να λειτουργεί αποτελεσματικά».
Σημείωσε πως η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου λαμβάνουν χώρα ανταλλαγές πυρών με τη Hezbollah, είναι «πολύ ανησυχητική» και είναι «κρίσιμο όλα τα μέρη να ενεργούν με προσοχή».

«Όχι» στο σχέδιο που προτείνει ο Tony Blair για τον έλεγχο της μετανάστευσης

Ο πρώην πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Tony Blair συνέστησε σήμερα στον νέο πρωθυπουργό του κόμματός του να προετοιμάσει «ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης» και να δημιουργήσει μια ψηφιακή ταυτότητα, μια ιδέα που απέρριψε η κυβέρνηση.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Sunday Times, ο Blair απαριθμεί τις συμβουλές του προς τον Starmer και κάνει έναν παραλληλισμό με την κατάσταση στη Γαλλία και την Ιταλία. Η μετανάστευση αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των Βρετανών και συνέβαλε στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK στις βουλευτικές εκλογές.
Ο υπουργός Εμπορίου απέρριψε την ιδέα ενός ψηφιακού δελτίου ταυτότητας, λέγοντας πως δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων της νέας κυβέρνησης, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης