Τελευταία Νέα
Διεθνή

O υψηλός πληθωρισμός εφιάλτης για το επιτελείο της Harris – Οι Δημοκρατικοί έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και θα το πληρώσουν

O υψηλός πληθωρισμός εφιάλτης για το επιτελείο της Harris – Οι Δημοκρατικοί έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και θα το πληρώσουν
Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Harris θα πιέσει για τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών του Biden οι οποίες επιδείνωσαν το πληθωριστικό σοκ
Ο υψηλός πληθωρισμός που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας θα μπορούσε να καταστέψει τον πιθανό διάδοχό του, την αντιπρόεδρο Kamala Harris, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Donald Trump - και το πεδίο της οικονομίας είναι δύσκολο να γίνει προνομιακό για τους Δημοκρατικούς.
Η αποτυχία αυτή έχει πλήξει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικα στρώματα αλλά και η μεσαία τάξη βλέπει με τεράστια ανησυχία το οικονομικό της μέλλον...
Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Harris θα πιέσει για τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών του Biden οι οποίες επιδείνωσαν το πληθωριστικό σοκ.
«Γενικά, πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει το δρόμο του BIden», ανέφεραν σε σημείωμα την Τρίτη 30 Ιουλίου οι αναλυτές της επενδυτικής Evercore ISI.
Αυτό θα μπορούσε να την φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με ψηφοφόρους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πλήγμα των υψηλότερων τιμών και προσπαθούν τιμωρήσουν υπεύθυνο στην κάλπη τον Νοέμβριο.
«Αν είναι ουσιαστικά η ίδια πλατφόρμα, οι Αμερικανοί που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω από την οικονομία, έχουν καεί εξαιτίας του πληθωρισμού, νιώθοντας ότι δεν τα καταφέρνουν, μπορεί να συνεχίσουν να ρίχνουν την ίδια ευθύνη στη Harris όπως έκαναν για τον Biden, γιατί ήταν ακόμα πραγματικά στον Λευκό Οίκο όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε», είπε Sarah Foster, αναλύτρια της Bankrate, στο FOX Business το Σάββατο 28 Ιουλίου 2025..
Η κατάσταση της οικονομίας κατατάσσεται σταθερά ως κορυφαία προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους.
Περίπου το 89% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ο χειρισμός της οικονομίας θα είναι πολύ σημαντικός ή κάπως σημαντικός για τον προσδιορισμό του ποιον θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bankrate.

Ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα

«Πιστεύω ότι όλες οι επιλογές των εκλογέων βασίζονται πραγματικά στη δύναμη της οικονομίας, τουλάχιστον για την υφιστάμενη κυβέρνηση», είπε η Foster.
Επί Biden, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Το κόστος των καθημερινών αναγκών όπως το ενοίκιο, τα είδη παντοπωλείου και η βενζίνη αυξήθηκε, ωθώντας την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλό δύο δεκαετιών. Τα υψηλότερα επιτόκια, με τη σειρά τους, δημιούργησαν άλλα κατάντη αποτελέσματα, ωθώντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πάνω από το 8% για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και καθιστώντας πολύ δυσκολότερη για τις επιχειρήσεις την πρόσβαση σε πίστωση.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-28_154450.png
Η εκτόξευση των τιμών

Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 9,1% και η Fed φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια αυτό το φθινόπωρο, πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη νιώσει πραγματική ανακούφιση στο προρτοφόλι τους.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 21% από τις αρχές του 2021, ενώ το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 21,6%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του FOX Business.
Οι τιμές της ενέργειας, εν τω μεταξύ, αυξάνονται κατά 32%.
Οι αυξήσεις των τιμών είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα, επειδή ξοδεύουν περισσότερο από τον ήδη χαμηλό μισθό τους σε είδη πρώτης ανάγκης και επομένως έχουν λιγότερη ευελιξία για να εξοικονομήσουν χρήματα.
«Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανησυχεί τους ψηφοφόρους, παρά το γεγονός ότι ο Harris δεν ήταν πρόεδρος [τότε]», δήλωσε στο FOX Business ο Steve Pesavento, διευθύνων σύμβουλος της VonFinch Capital.
«Ενώ η Fed εργαζόταν για να μειώσει τον πληθωρισμό, οι πολιτικές και οι δαπάνες της τρέχουσας κυβέρνησης προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε επίμονο πληθωρισμό και αυξημένο κόστος ζωής για τους Αμερικανούς».
Και πρόσθεσε: «Οι ψηφοφόροι δεν θα παραβλέψουν αυτή την ώρα να επισκεφθούν την κάλπη».
Ο Ted Jenkins,, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σχεδιαστής στην Oxygen Financial, δήλωσε στο FOX Business ότι ο Harris μπορεί να μην αντιμετωπίσει τον ίδιο θυμό για τον πληθωρισμό που θα αντιμετωπίσει ο Biden αν ήταν υποψήφιος για επανεκλογή.
«Πολλοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν τελικά την προσωπικότητα έναντι της πολιτικής όταν φτάσουν στην κάλπη και θα έχουν εξαιρετικά σύντομη μνήμη όταν πρόκειται για το τι συνέβη πέρυσι έναντι της περασμένης εβδομάδας», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης