Ποιό είναι, όμως, το μήνυμα που εκπέμπουν στους επενδυτές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το χρηματιστήριο έστω και αν την ύστατη στιγμή επέβαλλαν πρόστιμα ;
Ηχηρή σφαλιάρα για τις εποπτικές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Xρηματιστήριο) αποτελεί το γεγονός ότι, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών δυο εταιρείες πληροφορικής (Entersoft, Epsilon Net) ολοκληρώνουν επιτυχώς τις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις αφού προηγουμένως παρανόμησαν και το διοικητικό συμβούλιο της πρώτης έλαβε πρόστιμα 190 χιλ. ευρώ για παραπλανητική ανακοίνωση και η δεύτερη πρόστιμο 30 χιλ. ευρώ για “λανθασμένο” χειρισμό στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Για την περίπτωση της Entersoft, το Bankingnews και ο συνάδελφος N. Καρούτζος είχε αναφερθεί αναλυτικά καθώς αποκαλύψει την εξαγορά και τα περί της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Στην δεύτερη υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την τρόικα General Atlantic, I. Μίχου, Εθνικής για την Epsilon Net – κατά τις τελευταίες πληροφορίες ολοκληρώνεται επιτυχημένα, καθώς το αμερικανικό Barca Global εν μέσω των διεθνών ρευστοποιήσεων αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή την πρόταση των 12 ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθεί πάνω από το 90% των μετοχών.
Ποιό είναι, όμως, το μήνυμα που εκπέμπουν στους επενδυτές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το χρηματιστήριο έστω και αν την ύστατη στιγμή επέβαλλαν πρόστιμα ;
Τα δικαιώματα της μειοψηφίας των μετόχων ουδέποτε προστατεύθηκαν και το όχημα της Ginger Digital μ΄ ένα μετοχικό κεφάλαιο 45 χιλ. ευρώ και δάνεια από την Εθνική Τράπεζα πιθανότατα να πωλήσει την εισηγμένη σε υψηλότερες τιμές εκτός χρηματιστηρίου.
Η Epsilon Net προχώρησε σε λανθασμένη αποτύπωση των Stock options σε οικονομική κατάσταση, η μετοχή κατέρρευσε και οι επιτήδειοι μερικούς μήνες επιβραβεύθηκαν καθώς ήλθε η δημόσια πρόταση των 12 ευρώ. Για να το εκφράσουμε πιο απλά, η εισηγμένη παραπλάνησε τους επενδυτές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν σταμάτησε ένα χρόνο πριν την παρανομία.
Η δε Εθνική Τράπεζα συμμετείχε ενεργά στον ευτελισμό του χρηματιστηρίου παρά τον έλεγχο από την Deloitte Touche προχώρησε σε εξαγορά του 7,5% των μετοχών της Epsilon Net.
Όλα αυτά για λίγες χρηματιστηριακές υπεραξίες εταιρεία που απέκτησε και να χορηγήσει δυο ομολογιακά δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,4%.
Εάν δεν πετύχαινε η δημόσια πρόταση;
Η τρόικα της General Atlantic, I. Mίχου, Εθνικής πρέπει να κατευθυνθούν στην πλησιέστερη εκκλησία και να ανάψουν ένα κερί στον επικεφαλής του fund Ραϊαν Φλοϊντ του Barca Global, ο οποίος αποδέχθηκε την δημόσια πρόταση έστω και την τελευταία ημέρα εν μέσω αναταραχής στις αγορές.
Για το fund ήταν πιο συμφέρον να ρευστοποιήσει με κέρδη 1800% παρά να μπλέξει αυτή την δύσκολη ώρα σε μια υπόθεση με αμφίβολη έκβαση.
Τι θα συνέβαινε, όμως, εάν η δημόσια πρόταση δεν ήταν επιτυχημένη και δεν συγκεντρωνόταν το απαιτούμενο 90% των μετοχών για την έξοδο;
Με το 83-84% των μετοχών και με βάση το νέο νόμο του χρηματιστηρίου η Epsilon Net θα υποχρεωνόταν σε διασπορά των μετοχών μέσα σε μερικούς μήνες. Εφόσον, όμως, δεν πήγαινε σε διάθεση μετοχών σύμφωνα με την άποψη ορισμένες νομικών αυτό θα θεωρούνταν δόλος καθώς μεσολάβησε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
Συμπερασματικά, η περίπτωση της Epsilon Net, αλλά και της Entersoft αποτελούν υλικό για τα πανεπιστήμια (οικονομίας και νομικής) καθώς οι ιδιοκτήτες (όπως και η Εθνική) χρησιμοποίησαν για 4-5 χρόνια τους θεσμούς και το χρηματιστήριο για να καρπωθούν τις υπεραξίες στα όρια του νόμου.
Όσο για τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις το όποιο ψεύδος θα αποδειχθεί, όπως αποκαλύφθηκαν και οι παρανομίες.
Την επόμενη φορά που θα ερωτηθούν οι χρηματιστηριακές αρχές γιατί δεν επιθυμούν εκατοντάδες υγιείς μη εισηγμένες εταιρείες να εισάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο θα γνωρίζουν πολύ καλά τις απαντήσεις.
Η δε μειοψηφία των μετοχών – αυτή που έχει απομείνει- καθημερινά λοιδορεί τους όποιους εκπροσώπους θεσμών έχουν απομείνει.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών