Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταγματικό πραξικόπημα ετοιμάζουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ – Σε πανικό κατά του Donald Trump, sell off στα κρυπτονομίσματα

Συνταγματικό πραξικόπημα ετοιμάζουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ – Σε πανικό κατά του Donald Trump, sell off στα κρυπτονομίσματα
Η νέα εισαγγελική απόφαση στην ουσία αμφισβητεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν ευρεία ασυλία από ποινική δίωξη
Να ανακόψουν τη δυναμική του υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικανών παλεύουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, καθώς η ειδική εισαγγελία της Ουάσιγκτον προχωρά σε αλλαγή κατηγορητηρίου προκειμένου να καταδικαστεί ο Donald Trump.
Σύμφωνα με το CBS News, ο Trump αντιμετωπίζει την αναθεώρηση του ομοσπονδιακού κατηγορητηρίου, το οποίο τον κατηγορεί ότι προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020.
Η εισαγγελική αυτή απόφαση στην ουσία αμφισβητεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν ευρεία ασυλία από ποινική δίωξη.
Η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Jack Smith απέκτησε το αντικαθιστώμενο κατηγορητήριο στην Ουάσιγκτον, αν και ήταν πολύ απίθανο να προχωρήσει σε δίκη ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Ρεπουμπλικανός Trump θα αντιμετωπίσει τη Δημοκρατική Αντιπρόεδρο Kamala Harris.
Το αναθεωρημένο κατηγορητήριο αναφέρει τις ίδιες τέσσερις κατηγορίες που απήγγειλε στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο πέρυσι, εστιάζοντας στον ρόλο του Trump ως πολιτικού υποψηφίου που επιδιώκει να επανεκλεγεί εκείνη την εποχή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την 1η Ιουλίου ότι ο Trump έχει τουλάχιστον υποθετικά ασυλία από ποινική δίωξη για ενέργειες που εμπίπτουν στις συνταγματικές του εξουσίες ως πρόεδρος.
Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Tanya Chutkan στην Ουάσιγκτον αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες ποιες πτυχές της υπόθεσης πρέπει να αποσυρθούν με βάση την απόφαση ασυλίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σε δήλωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, ο Trump είπε ότι η απόφαση ασυλίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πρέπει να οδηγήσει στην απόρριψη ολόκληρης της υπόθεσης, λέγοντας: «Ο Smith ξανάγραψε την ίδια ακριβώς υπόθεση σε μια προσπάθεια να παρακάμψει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου», πρόσθεσε.
Ο Trump δήλωσε αθώος για τις αρχικές κατηγορίες, καταγγέλλοντας αυτή την υπόθεση και τις υπόλοιπες που αντιμετωπίζει ως απόπειρες με πολιτικά κίνητρα να τον εμποδίσουν να επιστρέψει στην εξουσία.

Τι ζητά η ειδική εισαγγελία

Ο ειδικός εισαγγελέας, μεταξύ άλλων, ζήτησε από το δικαστήριο να επαναφέρει την υπόθεση διαβαθμισμένων εγγράφων εναντίον του Donald Trump.
Αυτό το κατηγορητήριο, όπως και το αρχικό, κατηγορεί τον Trump για πολυμερή συνωμοσία για να εμποδίσει την πιστοποίηση της εκλογικής του ήττας από τον Biden.
Διατηρεί τους ισχυρισμούς ότι ο Trump πίεσε τον τότε αντιπρόεδρο Mike Pence να χρησιμοποιήσει τον ρόλο του ως προεδρεύων στην πιστοποίηση των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου 2021 από το Κογκρέσο, για να απορρίψει εκλογικές ψήφους από πολιτείες που έχασε ο Trump.
«Ο κατηγορούμενος δεν είχε επίσημες ευθύνες σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης, αλλά είχε προσωπικό συμφέρον ως υποψήφιος να αναδειχθεί ο νικητής των εκλογών», αναφέρει το αναθεωρημένο κατηγορητήριο, ρητορική που δεν εμφανιζόταν στο αρχικό έγγραφο χρέωσης.

Ανάλυση

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το νέο κατηγορητήριο είναι «αρκετά ισχυρό για να παρακάμψει αυτό που υποστήριξαν οι δικαστές όταν αποφάνθηκαν στην τελευταία υπόθεση του Smith».
«Υπάρχει ακόμη μια νομική διαμάχη για το τι είναι τα επίσημα καθήκοντα», αναφέρουν.
"Δεν είναι πολύ καλά καθορισμένα στο σύνταγμα.
Όλα όσα κατηγορείται ο Trump σε σχέση με το 2020, σε σχέση με τις 6 Ιανουαρίου, αφορούσαν την επανεκλογή του.
Αυτή δεν ήταν επίσημο καθήκον του".
Το αναθεωρημένο κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνει πλέον ισχυρισμούς ότι ο Trump προσπάθησε να πιέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καθώς προσπαθούσε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα, μια προφανής προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη δίωξη αφού το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Trump δεν μπορούσε να διωχθεί για αυτή τη συμπεριφορά.
Ο Bradley Moss, δικηγόρος που ειδικεύεται στην εθνική ασφάλεια, είπε ότι το αναθεωρημένο κατηγορητήριο αντικατοπτρίζει «μια σαφή προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να περιορίσει το εύρος των πραγματικών πληροφοριών» για την αντιμετώπιση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ασυλία.
Το αναθεωρημένο κατηγορητήριο 36 σελίδων, εννέα σελίδες μικρότερο από το αρχικό, βασίζεται σε βασικές μαρτυρίες και στοιχεία από μάρτυρες κυρίως εκτός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της Αριζόνα, Rusty Bowers, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο πιέστηκε από τον Trump να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για τη διεξαγωγή ακρόασης που βασίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς περί νοθείας ψηφοφόρων.
Η κίνηση του Smith πάντως ήρθε πριν από την προθεσμία της Παρασκευής για το γραφείο του και τους δικηγόρους του Trump να προτείνουν μια πορεία στην υπόθεση της εκλογικής υπονόμευσης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί ασυλίας.

Sell off σε Bitcoin και Ether, ο ρόλος του πολέμου κατά… Trump

Σοβαρούς κλυδωνισμούς προκάλεσε σήμερα στα κρυπτονομίσματα η είδηση ότι η ειδική εισαγγελία της Ουάσινγκτον ανανέωσε το κατηγορητήριο κατά του υποψηφίου προέδρου Donald Trump, αναφορικά με το ρόλο του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2020 στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά σημείωσαν ότι οι αναταράξεις επιταχύνθηκαν όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι η εισαγγελία της Ουάσιγκτον επέστρεψε με ένα αναθεωρημένο κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου Donald Trump στην υπόθεση εγκληματικής παρέμβασης στις εκλογές στην Ουάσιγκτον.
Ο Trump θεωρείται ως ο υποψήφιος υπέρ των κρυπτονομισμάτων στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η αντιπρόεδρος Kamala Harris, η υποψήφια των Δημοκρατικών, δεν έχει ακόμη διατυπώσει δημόσια άποψη για τον κλάδο.
«Οι επενδυτές δεν αγαπούν την αστάθεια και συχνά κινδυνεύουν σε τέτοια περιβάλλοντα», δήλωσε ο Bartosz Lipiński, Διευθύνων Σύμβουλος στην πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης Cube.Exchange.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης