Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η εποχή των ιστορικά υψηλών επιτοκίων έφτασε στο τέλος της - Τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών

Η εποχή των ιστορικά υψηλών επιτοκίων έφτασε στο τέλος της - Τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών
Η Fed αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών μειώνοντας τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόκειται να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων αυτό το φθινόπωρο, βάζοντας τέλος σε μια εποχή ιστορικά υψηλού κόστους δανεισμού.
Τον Σεπτέμβριο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, τη κεντρική τράπεζα Κίνας, την Τράπεζα της Ελβετίας, τη Riksbank της Σουηδίας, την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα του Μεξικού και άλλες τράπεζες στη μείωση των βασικών επιτοκίων, τα οποία διατηρούνται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.
Οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πορεία της χαλάρωσης που ακολουθεί.
Στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, όχι μόνο δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», αλλά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να επικεντρωθεί εξίσου στο να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει ισχυρή την αγορά εργασίας και να συνεχίσει την πρόοδο στον πληθωρισμό.
Η αγορά φαίνεται να έχει υψηλές προσδοκίες για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Αυτό θα διατηρήσει τη Fed περίπου σε ευθυγράμμιση με τους ομολόγους της, παρά το γεγονός ότι κινείται αργότερα.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον τρεις φορές συνολικά φέτος- και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά το ίδιο ποσοστό συνολικά τρεις φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Και οι τρεις κεντρικές τράπεζες βλέπουν περαιτέρω συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης τουλάχιστον στις αρχές του 2025, ακόμη και όταν ο επίμονος πληθωρισμός υπηρεσιών συνεχίζει να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Για την παγκόσμια οικονομία, αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα επικρατήσει σε γενικές γραμμές ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, μαζί με σημαντικά μειωμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, η πρόσφατη έξαρση του φόβου για ύφεση έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, και παρά την αδυναμία που υπάρχει σε μεγάλες οικονομίες με προσανατολισμό στη μεταποίηση, όπως η Γερμανία, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι επικεντρωμένη στις υπηρεσίες καταγράφει σταθερή ανάπτυξη.
Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές είναι λιγότερο σαφές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, όπως μετριούνται στον δείκτη Stoxx 600 ανέκαμψαν το 2023 από την ύφεση του 2022 και κέρδισαν σχεδόν 10% από το έτος έως σήμερα για να φθάσουν σε ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 είναι 17% υψηλότερα μέχρι στιγμής το 2024.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX -που εκτοξεύθηκε εν μέσω του παγκόσμιου sell off των μετοχών στις αρχές Αυγούστου- έχει επιστρέψει κάτω από το μέσο όρο, δήλωσε ο Beat Wittmann, πρόεδρος της Porta Advisors, μιλώντας στο CNBC.

Εποχικά αδύναμοι, οι Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος

«Η αγορά, από την άποψη της δυναμικής των τιμών, από την άποψη των αποτιμήσεων, του κλίματος, έχει σχεδόν ανακάμψει και μπαίνουμε στην εποχικά αδύναμη περίοδο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου. Έτσι, θα περίμενα ασταθείς αγορές που θα καθοδηγούνται από διάφορους παράγοντες, τη γεωπολιτική, τα εταιρικά κέρδη, τους δείκτες καμπανάκι, όπως από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Wittmann.
Η αστάθεια θα οφείλεται επίσης σε μια «καθυστερημένη διόρθωση παγίωσης» και σε κάποια εναλλαγή τομέων, αλλά «η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που επιλέγεται εδώ είναι ξεκάθαρα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, και ειδικά για το '25 και μετά, είναι οι μετοχές», πρόσθεσε ο Wittmann.
Ακόμη και αν τα πρόσφατα σχόλια της Fed φαίνονται υποστηρικτικά για τις μετοχές, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Manpreet Gill από τη Standard Chartered, μιλώντας στο CNBC.
«Το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι ότι μια ήπια προσγείωση [των ΗΠΑ] είναι εφικτή... Σχεδόν γίνεται λίγο πιο δυαδικό, επειδή όσο αποφεύγουμε αυτόν τον καθοδικό κίνδυνο, η αύξηση των κερδών των μετοχών εξακολουθεί να είναι πολύ υποστηρικτική και είχαμε ένα είδος καθαρισμού της θέσης στην πρόσφατη υποχώρηση», δήλωσε ο Gill. «Και νομίζω ότι οι μειώσεις των επιτοκίων, ή τουλάχιστον η προσδοκία αυτών, ήταν πραγματικά το τελευταίο κομμάτι που έψαχναν οι αγορές. Έτσι, σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Gill, αναφερόμενος στον κίνδυνο τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ να προκαλέσουν μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά του, ο Arnaud Girod από την Kepler Cheuvreux, δήλωσε στο CNBC ότι τα ομόλογα είχαν ένα ισχυρό καλοκαίρι και οι μετοχές έχουν ανακάμψει. Αλλά οι επενδυτές πρέπει τώρα να κάνουν ένα «άλμα πίστης» σχετικά με το πού κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία και τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. «Πραγματικά πιστεύω ότι όσο περισσότερες μειώσεις επιτοκίων έχετε, η πιθανότητα ότι [αυτές οι μειώσεις] έρχονται με αρνητικά στοιχεία και, ως εκ τούτου, με εξασθένηση της δυναμικής των κερδών είναι πολύ υψηλή. Επομένως, είναι δύσκολο, νομίζω, να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή αγορά έχει δείξει ότι υπάρχει ένα στοιχείο στο οποίο «δεν θα μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο για τα επιτόκια», πρόσθεσε ο Girod, καθώς η Big Tech έχει κάνει ράλι κατά τους μήνες των μέγιστων επιτοκίων - κάτι που αναμένεται να πλήξει τις μετοχές ανάπτυξης και τις τεχνολογικές μετοχές. Αυτό θα διατηρήσει γεγονότα όπως τα κέρδη της Nvidia ως τα βασικά που πρέπει να παρακολουθήσουμε, σύμφωνα με τον Girod.

Η αγορά συναλλάγματος επικεντρώνεται στα επιτόκια

Στις αγορές συναλλάγματος, η προσοχή θα παραμείνει στην αλληλεπίδραση μεταξύ του πληθωρισμού, των προσδοκιών για τα επιτόκια και της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε στο CNBC η Jane Foley από τη Rabobank.
Εάν το ευρώ αυξηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, «η αποπληθωριστική επίπτωση μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ», είπε η ίδια.
Στην Αμερική, συνέχισε η Foley, «το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει επιπτώσεις για τη Fed. Εάν κερδίσει ο Trump, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα εκτελεστικό διάταγμα για να αυξήσει τους δασμούς αρκετά γρήγορα, γεγονός που θα ενίσχυε τον κίνδυνο πληθωρισμού και θα μπορούσε να συντομεύσει τον κύκλο χαλάρωσης της Fed».
Η Rabobank βλέπει επί του παρόντος τέσσερις μειώσεις επιτοκίων της Fed μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου και στη συνέχεια αναμονή για το υπόλοιπο του 2025, παρέχοντας στο δολάριο ΗΠΑ τη δυνατότητα να ενισχυθεί μέχρι την άνοιξη.
«H BoE πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένο από τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είναι συνάρτηση του πληθωρισμού των μισθών. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε μία φορά το τρίμηνο», πρόσθεσε η Foley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης