Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκλειστικό: Έρχεται ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών που κατέχει η PQH παρά τα νομικά εμπόδια...

Αποκλειστικό: Έρχεται ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών που κατέχει η PQH παρά τα νομικά εμπόδια...
Τα μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια θα προωθηθούν αυτοτελώς…
Το καυτό θέμα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή PQH της πρώην ΑΤΕ ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση προωθώντας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr νέα ευνοϊκή ρύθμιση η οποία θα ανακοινωθεί μετά την ΔΕΘ.

Τα μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια θα προωθηθούν αυτοτελώς δηλαδή δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» με τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη και θα αποτελέσουν ουσιαστικά συνέχεια της προσπάθειας για την διευθέτηση των αγροτικών δανείων που έλαβε χώρα το έτος 2018 η οποία ωστόσο δεν περπάτησε.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η πολυπλοκότητα και οι δύσκολες νομικές διαδικασίες του όλου ζητήματος, καθώς πρόκειται για δάνεια κυρίως της παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των Συνεταιριστικών Τραπεζών - πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν υφίστανται σήμερα, καθώς συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες.
Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, τα οποία ασφαλώς και έμειναν στα αζήτητα κατά τον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που πυροδότησε η οικονομική κρίση, περιήλθαν ουσιαστικά στον ειδικό εκκαθαριστή PQH με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχουν διευθετηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά περισσότερους τουλάχιστον 20.000 αγρότες-φυσικά πρόσωπα αλλά και συνεταιρισμούς με συνολικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των «κόκκινων» αυτών χρεών βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου το οποίο προωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διευθετήσεων με ευνοϊκούς και- κυρίως- βιώσιμους για τους παραγωγούς όρους.
Το σχέδιο προχωράει με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του Ειδικού Εκκαθαριστή με βασική πλοηγό να μπορούν οι αγρότες να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης