Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφάζονται στο Κίεβο - O Zelensky μοιράζει την εξουσία σε ένα κλειστό ιερατείο φίλων και πιστών

Σφάζονται στο Κίεβο - O Zelensky μοιράζει την εξουσία σε ένα κλειστό ιερατείο φίλων και πιστών
Γιατί παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Dmitry Kuleba
Η ανοχή στον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky φαίνεται να στερεύει ακόμα και ανάμεσα στους Ουκρανούς, καθώς την ώρα που μια σειρά από υπουργούς παραιτούνται μαζικά ενόψει του αναμενόμενου ανασχηματισμού, ο Zelensky κατηγορείται για μεθοδεύσεις έτσι ώστε να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την εξουσία του.
Δημοσίευμα του Politico υποστηρίζει πως τη στιγμή που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται διαδοχικές ήττες στα ανατολικά του μετώπου και που το Κίεβο πιέζει τη Δύση προκειμένου να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για χτυπήματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ο Zelensky φέρεται να στελεχώνει ολοένα και περισσότερες κυβερνητικές θέσεις με μια ομάδα στενών συμμάχων και «πιστών» σε αυτόν.
Αν και ο Zelensky ως νικητής των εκλογών του 2019 έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (λόγω του πολέμου και του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί στην χώρα, η θητεία του έχει παραταθεί καθώς απαγορεύονται οι εκλογές), πολλοί αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι έχει ξεπεράσει τα όρια.

Η εξουσία στο ιερατείο του Zelensky

«Όλες οι ενέργειες των σημερινών αρχών μιλούν για συστηματικό συγκεντρωτισμό της εξουσίας από τον Πρόεδρο και το γραφείο του», δήλωσε στο Politico η Ivanna Klympush-Tsintsadze, βουλευτής από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.
«Αυτή η αναταραχή παραιτήσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους μιλά τώρα για μια σοβαρή κρίση διακυβέρνησης στη χώρα» υποστήριξε η Klympush-Tsintsadze.

Ποιος «έφαγε» τον Kuleba

Από τις πιο ηχηρές παραιτήσεις υπουργών ήταν αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Dmitry Kuleba, ο οποίος ακόμα – όπως αναφέρει το Politico – δεν έχει διευκρινίσει τους λόγους της παραίτησης του.
Πληροφορίες θέλουν τον Kuleba αλλά και τους υπόλοιπους υπουργούς να παραιτήθηκαν λόγω των σκανδάλων διαφθοράς που πλήττουν την ουκρανική κυβέρνηση.
Άλλοι όμως υποστηρίζουν πως δεν ήταν αυτή η πραγματική αιτία.
Πρώην κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι πιθανότατα ο Kuleba καθαιρέθηκε λόγω μιας σύγκρουσης που είχε με τον ισχυρό επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Andriy Yermak.
«Όλοι ήξεραν ότι είχαν συγκρουστεί.
Μια φορά ήμουν και αυτόπτης μάρτυρας σε επεισόδιο» υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
«Λόγω της θέσης του, ο Kuleba είχε τακτικά άμεσες επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αnnalena Baerbock και πολλούς άλλους.
Ακόμα κι αν ήταν 300% πιστός, το γραφείο του προέδρου δεν θα μπορούσε να αφήσει ένα τέτοιο κανάλι επικοινωνίας στα χέρια ενός ατόμου για το οποίο δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι δικός τους, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Ο σκοτεινός Yermak

Αν και ο Zelensky βασίζεται στους κορυφαίους αξιωματούχους του για τη διακυβέρνηση, η επικοινωνία του Κιέβου με την Ουάσιγκτον καθοδηγείται κυρίως από το δικό του γραφείο – και συγκεκριμένα από τον Andriy Yermak.
Ο υπουργός Άμυνας Rustem Umerov είναι επίσης στενός με την κυβέρνηση Biden και μιλά συχνά με τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin.
Αυτοί οι δύο άνδρες παραμένουν στη θέση τους.
Και οι δύο επισκέφθηκαν την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, συναντώντας ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Biden.
Αξιωματούχοι και σύμβουλοι του Zelensky είπαν στο Politico ότι ο Kuleba, αν και ήταν γνωστός σε πολλούς σε όλο τον κόσμο και εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση, έκανε λίγα τον περασμένο χρόνο για να προωθήσει τη σχέση του Κιέβου με την Ουάσιγκτον ή τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.
Αντίθετα, όπως είπαν, προωθεί το νέο του βιβλίο.
Ο Yermak και ο Kuleba δεν απάντησαν στο αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Νέα ενέργεια

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας που πρόσκεινται στον Zelensky αλλά και αναλυτές απέρριψαν την κριτική αυτή και προέτρεψαν την αντιπολίτευση να μην δραματοποιεί τις εδώ και καιρό προγραμματισμένες κινήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της εξουθενωμένης κυβέρνησης εν καιρώ πολέμου.
«Σήμερα χρειαζόμαστε νέα ενέργεια και αυτά τα νέα βήματα συνδέονται με την ενίσχυση του κράτους μας προς διαφορετικές κατευθύνσεις», δήλωσε ο Zelensky κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.
Ο στόχος του ανασχηματισμού είναι να «επαναφορτίσει» την κυβέρνηση και - εκτός από τον ορισμό ορισμένων απολυμένων υπουργών σε άλλες θέσεις - να καλύψει κενές θέσεις, όπως θέσεις υποδομών, πολιτισμού, γεωργίας, υποστήριξε Ουκρανός αξιωματούχος που πρόσκειται στον Zelensky.
«Το στυλ διακυβέρνησης του Zelensky είναι να ανασχηματίζει την κυβέρνηση κατά καιρούς, για να την κάνει πιο ενεργητική και αποτελεσματική», δήλωσε στο POLITICO ο Volodymyr Fesenko, πολιτικός αναλυτής του ουκρανικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών Penta.
«Απλώς δείτε τι συνέβη με τον νεαρό μεταρρυθμιστή [Oleksandr] Kamyshin, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο στρατηγικών βιομηχανιών από έναν αναποτελεσματικό πρώην υπουργό και σε μόλις ένα χρόνο κατάφερε να τριπλασιάσει την εγχώρια παραγωγή όπλων.
Αυτός είναι τώρα ο αγαπημένος του Zelensky, οπότε τον πήρε πιο κοντά», είπε ο Fesenko.

Κρίσιμοι μήνες ενόψει

Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία.
Οι κρατικοί θεσμοί της - συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και του προεδρικού γραφείου - πρέπει να ενισχυθούν, είπε ο Zelensky.
Αργά την Τετάρτη, ο David Arakhamia, κοινοβουλευτικός επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Zelensky, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Zelensky, είχαν συνάντηση κατά την οποία αποφάσισαν τους βασικούς νέους υποψηφίους.

Κλείδωσαν τα βασικά υπουργεία

Ο Andriy Sybiha, νυν υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, θα αντικαταστήσει τον Kuleba στην θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Ένα ακόμα στέλεχος του προεδρικού γραφείου, ο Oleksiy Kuleba θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός υποδομών και περιφερειακής πολιτικής, ενώ η Olga Stefanishyna θα γίνει επίσης υπουργός Δικαιοσύνης ενώ θα διατηρήσει τη θέση της ως αναπληρώτρια πρωθυπουργός για την ένταξη στην ΕΕ.
Ο Mykola Tochytskyi, επίσης αναπληρωτής στο γραφείο του προέδρου, θα γίνει ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Πολιτικής Ενημέρωσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.
Ο Kamyshin θα μεταβεί στο γραφείο του προέδρου, όπου θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα των εξοπλισμών και των υποδομών.
Ο Herman Smetanin, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας όπλων Ukroboronprom θα τον αντικαταστήσει στη θέση του υπουργού στρατηγικών βιομηχανιών.

Να ακούσουμε τον Zelensky

«Η Ουκρανία είναι πλούσια με ταλέντα.
Πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε τη θέση του προέδρου και με ποιον είναι πιο άνετο για αυτόν να συνεργαστεί», δήλωσε στο POLITICO ο Oleksandr Merezhko, βουλευτής από το κόμμα «Υπηρέτης του Λαού» και επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων στο κοινοβούλιο.
«Δεν είναι αλήθεια ότι μόνο τα άτομα που βρίσκονται κοντά στο γραφείο λαμβάνουν κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις» είπε ο Merezhko, αναφέροντας το παράδειγμα του υπουργού Άμυνας Umerov, ο οποίος προέρχεται από το φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα Holos.
«Φυσικά, έχουμε περιορισμούς ελευθεριών και δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως η έλλειψη εκλογών, που απαγορεύονται από τον στρατιωτικό νόμο»
Αλλά την ίδια στιγμή το σύστημα που έχει ο Zelensky, μας έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής να σταθούμε ενάντια στη βάναυση εισβολή και να εδραιώσουμε την ξένη υποστήριξη.
Δυστυχώς, είναι αδύνατο να παραμείνουμε εντελώς δημοκρατικοί κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου πολέμου» υπογράμμισε ο πολιτικός αναλυτής Volodymyr Fesenko.

Πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση

Αυτό το σκεπτικό δεν λειτουργεί απολύτως με αυτόν τον τρόπο για τους εγχώριους αντιπάλους του Zelensky, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος έχει κάνει υπέρβαση με τις τελευταίες κινήσεις του και θέλουν μια πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.
«Θα χρειαζόμασταν μια κυβέρνηση σωτηρίας αυτή τη στιγμή, ούτε καν την ενότητα.
Αλλά θα συμφωνήσουμε να συνεργαστούμε μόνο εάν η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιστρέψει στο κράτος δικαίου, καθώς ακόμη και ο πόλεμος δεν αποτελεί δικαιολογία», είπε η βουλευτής Klympush-Tsintsadze.
Ο Yaroslav Zhelezhyak, βουλευτής του Κόμματος Holos, επέκρινε την έλλειψη νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα σε μια ανάρτησή του στο Facebook.
«Ο Zelensky λέει ότι χρειάζεται νέα ενέργεια, αλλά έχετε παρατηρήσει ότι σε αυτόν το «μεγάλο ανασχηματισμό» δεν υπάρχει ακόμα κανένα νέο πρόσωπο;
Όλες οι αλλαγές είναι απλώς μια εναλλαγή μεταξύ ανθρώπων που είναι ήδη στην κυβέρνηση» ανέφερε ο Ουκρανός βουλευτής.

Στάση αναμονής από ΗΠΑ

Προς το παρόν, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν εκφράσει δημόσια κριτική στον Zelensky και την κυβέρνηση του Κιέβου, παρά την ανησυχία για το ότι ο πρόεδρος γεμίζει την κυβέρνησή του με πιστούς.
Στις Η.Π.Α., οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden παρακολουθούν ακόμα με ανάμεικτα συναισθήματα τον ανασχηματισμό στο Κίεβο.
«Μπορεί να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος είναι ένας - περισσότερο από νόμιμος - λόγος για κινήσεις που θα μπορούσαν να κριθούν διαφορετικά σε καιρό ειρήνης.
«Παρά τις επικρίσεις σχετικά με τον επικεφαλής του Zelensky, Yermak ότι αυτός γίνεται πολύ ισχυρός, βλέπουμε ότι οι εταίροι εξακολουθούν να μας βοηθούν.
Γιατί καταλαβαίνουν την κατάστασή μας.
Καταλαβαίνουν ότι η Ουκρανία θα επανεκκινήσει τη Δημοκρατία μόλις τελειώσει ο πόλεμος και γίνουν εκλογές», καταλήγει ο αναλυτής Fesenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης