Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ - Καθαιρέθηκε ο Κασσελάκης και καταγγέλλει «κουκούλες» - Το παρασκήνιο της ήττας, 15 κρυφές ψήφοι Πολάκη

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ - Καθαιρέθηκε ο Κασσελάκης και καταγγέλλει «κουκούλες» - Το παρασκήνιο της ήττας, 15 κρυφές ψήφοι Πολάκη
Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που υπάρχει ενδεχόμενο να μη θέσει καν ο Στέφανος Κασσελάκης εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την Κυριακή (8/9/2024) πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη  με 163 ψήφους (120 «όχι» και 3 άκυρα - λευκά.
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον 15 υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ προσεγγίστηκαν από την ομάδα Πολάκη και υπερψήφισαν την πρόταση μομφής δίνοντας έτσι χαρακτήρα εικόνα συντριβής του μέχρι τώρα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η καθαίρεσή του επηρεάζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα
καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει ακέφαλο μέχρι να στηθούν οι κάλπες.
Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που υπάρχει ενδεχόμενο να μη θέσει καν ο Στέφανος Κασσελάκης εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος δεν  θέλησε να τοποθετηθεί, μάλλον επιθυμώντας να σταθμίσει τις εξελίξεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ
Στη θέση του, στη Θεσσαλονίκη, θα πάει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς.
Ως πρόεδρος σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί μια πρόταση μομφής, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ.
Ο Νίκος Παππάς, τον οποίο πρόσφατα ο νυν πρόεδρος του κόμματος τοποθέτησε επικεφαλής της ΚΟ στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου, ανέλαβε αυτόν τον ρόλο


ΣΥΡΙΖΑ - Καρφιά κατά του Νίκου Παππά για «διπλό ρόλο» στην καθαίρεση Κασσελάκη

Ο φίλα προσκείμενος στο Στέφανο Κασσελάκη Νίκος Μωραΐτης με ανάρτηση – φωτιά καταγγέλλει το ρόλο του Νίκου Παππά στην έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη
«Το πρόσωπο - κλειδί της έκπτωσης Κασσελάκη είναι ένα: Νίκος Παππάς.
Χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής.
Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ.
Μεγάλος παίκτης! Respect!
(Ξαναβάζω την ανάρτησή μου του Συνεδρίου, 26/2, την ημέρα του δήθεν «θριάμβου Κασσελάκη». Διεκδικώ να πω ότι είδα αυτό που έγινε.)»
 


Οι υποψηφιότητες

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τις εργασίες της και θα συνεδριάσει ξανά σε 15 μέρες για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα ως τις νέες εκλογές για τον πρόεδρο του κόμματος και το πότε θα γίνει το έκτακτο συνέδριο.
Επίσης, θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην άμεση διεξαγωγή του συνεδρίου, το αργότερο σε τρεις μήνες.
Εκεί αναμένεται να κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Το συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα, όπως αποφασίστηκε, να ακυρώσει την απόφαση περί μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.
Θυμίζουμε ότι το καταστατικό, στα άρθρα 20 και 21, προβλέπει τα εξής: Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.
Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του.
Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα
Σε ό,τι φορά στις υποψηφιότητες, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, έχει γνωστοποιήσει ο Παύλος Πολάκης, ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης σε δηλώσεις του έχει αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.
Πολλοί, επίσης, θεωρούν πιθανή μια υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου αλλά ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Άγνωστο παραμένει, έαν ο κ. Κασσελάκης θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφιος πρόεδρος και ο Απόστολος Γκλέτσος

Ο Απόστολος Γκλέτσος το βράδυ της Κυριακής (8/9/2024) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.
Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Απόστολος Γκλέτσος έγραψε: «Δηλώνω παρών στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την Αριστερά και την Πατρίδα».
Νωρίτερα ο γνωστός ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας είχε ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να ηρεμήσουν, να κάνουν αυτοκριτική και να δουν τι μπορεί να σωθεί.

Κασσελάκης: Λυτρώθηκα - Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ, πάντα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ

«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ.  Κασσελάκης, αφότου έχασε τη μάχη επί της πρότασης μομφής κατά την πεντάλεπτη παρουσία του και αποχώρησε απαξιώνοντας το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
Δεν έφτασε τα 5 λεπτά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το αρνητικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που ήρε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
Το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες ψηφίστηκε από 163 μέλη του οργάνου κι ο αρχηγός του κόμματος δήλωσε πως είναι «λυτρωμένος γιατί είδαν οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος».
«Είναι πρωτοφανές η γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος.
Η νομεκλατούρα έφτασε στο σημείο να επιστρατεύει πρακτικές που δεν ανήκουν στις αξίες της Αριστεράς» ισχυρίστηκε ο Στ. Κασσελάκης εξαπολύοντας πυρά κατά όσων ζήτησαν την «εκθρόνισή» του με την επιλογή τους να στηρίξουν τη μομφή.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «φόρεσαν στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κουκούλες για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα».
«Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που πάντα λογοδοτώ, στον αλό του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε στο φινάλε χωρίς να πει τίποτα περισσότερο.
Αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς ν’ ακούσει οποιονδήποτε άλλον.
Την ώρα που βάδιζε προς την έξοδο, άλλοι χειροκροτούσαν κι άλλοι αποδοκίμαζαν τη στάση και τα λόγια του.

Πολάκης: Να προχωρήσουν οι διαδικασίες «συντεταγμένα» και «ενωτικά»

Για «επίπονη διαδικασία» που όμως, δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης.
«Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη», δήλωσε ο Π. Πολάκης εξερχόμενος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους να «συμβάλλουν» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες «συντεταγμένα» και «ενωτικά», «χωρίς ακραίες εκφράσεις».
«Η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίζει την προοπτική του, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε: «Αν το θέλει, γιατί όχι».

Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κασσελάκη, Μπάμπης Παπαδάκης

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπεύθυνος τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Παπαδάκης.
Ο κ. Παπαδάκης, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία που είχαν, όσο ήταν εκπρόσωπος του Στέφανου Κασσελάκη.
«Αγαπημένοι και αγαπημένες σας ευχαριστώ όλους και όλες για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.
Αν υπήρξαν κάποιες στιγμές έντασης θέλω να γνωρίζετε ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα της καθημερινής πίεσης από την δουλειά.
Συνεργαστήκαμε καθαρά, έντιμα και με επαγγελματισμό.
Ολόψυχα εύχομαι κάθε καλό», σημείωσε ο Μπάμπης Παπαδάκης στον αποχαιρετισμό του προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Συνολικά ψήφισαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, εκ των οποίων οι 210 δια ζώσης και οι 76 τηλεφωνικά και μετά την καταμέτρηση φάνηκε πως υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ ψήφισαν 163, 120 καταψήφισαν και υπήρχαν 3 άκυρα-λευκά.

Σημειώνεται ότι διεξήχθη μυστική ψηφοφορία -από τις 10 το πρωί έως τις 13:00- σε 3 κάλπες που είχαν στηθεί, ενώ ακολούθησαν οι τηλεφωνικές κλήσεις στους απόντες.
Υπενθυμιζεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής κατά του προέδρου και να δρομολογηθούν καταστατικά διαδικασίες εκλογής χρειάζεται να υπερψηφιστεί από το 50% συν μία ψήφο επί του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που σημαίνει 148 θετικές ψήφοι  επί του συνόλου των 295 μελών.
pcifodeltio2.JPG
Φάμελλος για πρόταση μομφής: Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για να μην δημιουργηθεί διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία «απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ».
Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «συρρίκνωση» και «απαξίωση» στον κόσμο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ενωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ο πυλώνας και ο χώρος που θα δώσει τις περισσότερες ιδέες και δυνάμεις για μια προοδευτική αντεπίθεση».
«Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε.
Ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε «το κοινό, το συλλογικό» και δήλωσε «στρατιώτης».
PAPPAS_1.JPG
Στις κάλπες από νωρίς την Κυριακή 8/9 τα μέλη

Πάντως, από τους πρώτους που ψήφισαν το πρωί της Κυριακής ήταν ο  επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, αλλά και ο Θ. Θεοχαρόπουλος.
Στις 11:00 ψήφισε ο Παύλος Πολάκης.
polaki_1.JPG
gerovas.JPG
Μισή ώρα πριν το τέλος της μυστικής ψηφοφορίας πήγε στην κάλπη ο πρόεδρος Κασσελάκης.
kass2_11.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης