σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για το μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Η ευκαιρία ωστόσο χτισίματος μιας ανοδικής κίνησης χάθηκε καθώς η αγορά δεν έδειξε να έχει δυνάμεις να υποστηρίξει μια αυτόνομη κίνηση μένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα διαπραγμάτευσης με το τέλος του προηγούμενου μήνα.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό και από ότι φαίνεται θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένο σε μετοχές με μέγεθος και ειδικό βάρος νέων.
Σε μίκρο επίπεδο η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από μπαράζ αναβαθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο, κινητικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο (Aegean, ΑΔΜΗΕ, Intralot, Κρι – Κρι, Helleniq Energy, Τράπεζα Αττικής) και ικανοποιητικά αποτελέσματα από ΟΠΑΠ, Quest και Σαράντη.
Ο συνδυασμός της θετικής εγχώριας ειδησεογραφίας και των απαισιόδοξων αναγνώσεων του εξωτερικού εκφράστηκε περισσότερο με αποχή από τις συναλλαγές και κινήσεις μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τα στοιχεία ανεργίας και μεταποίησης στις ΗΠΑ τρόμαξαν τις αγορές καθώς η πιθανότητα ύφεσης στην οικονομία αρχίζει να αποκτά βάσιμες πιθανότητες.
Οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 51% η FED να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 18 Σεπτεμβρίου, από 40% νωρίτερα.
Για το υπόλοιπο της χρονιάς οι επενδυτές αναμένουν μείωση κατά 110 μονάδες βάσης στις τρεις συνεδριάσεις της FED.
Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για το μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Ο Ιούλιος ήταν μήνας σημαντικής αποκλιμάκωσης με τον ονομαστικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,9% και το δομικό στο 3,2%, οι οποίες είναι οι χαμηλότερες μετρήσεις από το Μάρτιο του 2021.
Οι εκτιμήσεις της Αγοράς βρίσκονται στο 2,6% για τον ονομαστικό και 3,2% για το δομικό πληθωρισμό και τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν θα αποτελέσουν και το κλειδί για το ύψος της μείωσης των επιτοκίων που θα δούμε σε 12 ημέρες.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και προσπάθησε να υπερβεί τις 1.450 μονάδες εν τέλει επέστρεψε εκεί που ήταν στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Η εν λόγω ζώνη τιμών δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική, η προσφορά δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά ο νέος σχηματισμός συσσώρευσης που είναι σε εξέλιξη δεν έχει χαλάσει η Αγορά παραμένει σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 16 Αυγούστου και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγκλιση των κινητών μέσων και της χρονοσειράς του Γενικού Δείκτη.
Η αναποφασιστικότητα που βγάζει το διάγραμμα τιμών ως προς την βραχυπρόθεσμη επιλογή κατεύθυνσής της τάσης γίνεται ακόμα πιο έντονη από την αυστηρή εικόνα ουδετερότητας του έχουν οι ταλαντωτές.
Ο MACD εξακολουθεί να δίνει προβάδισμα στους αισιόδοξους παραμένοντας αγορασμένος από τις 16 Αυγούστου.
Συμπερασματικά όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται στο εύρος της συσσώρευσης (1.423 – 1.450) τα τεχνικά δεδομένα δεν προκρίνουν καμία από τις δύο τάσεις ως επικρατέστερη.
Ωστόσο η διαφυγή από το μοτίβο αυτό θα «πληρώσει» μια κίνηση στην αγορά τουλάχιστον 30 μονάδων από τα όρια του εύρους κίνησης μέχρι την επόμενη στήριξη ή αντίσταση.
Το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου την προσεχή Τρίτη.
Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει η Φουρλής ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι Elvalhalcor και Αεροπορία Αιγαίου.
Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των Ανδρομέδα, Γενική Εμπορίου και Lamda Development.
Χωρίς τις χρηματικές διανομές θα διαπραγματεύονται ο ΑΔΜΗΕ την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου (0,058 ευρώ/μετοχή) η Orilina Properties (0,023 ευρώ/μετοχή) στις 11 Σεπτεμβρίου και οι Εβροφάρμα (0,05 ευρώ/μετοχή) Unibios (0,02 ευρώ/μετοχή) την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.
Κατά τα λοιπά την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο.
Η Moody’s είναι η μόνη εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου η απόφαση της αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.
Στο εξωτερικό εκτός από τους δείκτες πληθωρισμού των ΗΠΑ ξεχωρίζει η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 12/09 με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο του ευρώ (3,50% από 3,75%).
Επισημαίνεται τέλος ότι η Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται ως πιθανή ημερομηνία του τηλεοπτικού debate των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία στις Αμερικανικές εκλογές.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών