Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτο ντέρμπι οι εκλογές στις ΗΠΑ - Προβάδισμα Trump με 1 μονάδα έναντι της Harris - Οι ψηφοφόροι που θα κρίνουν τον νικητή

Απόλυτο ντέρμπι οι εκλογές στις ΗΠΑ - Προβάδισμα Trump με 1 μονάδα έναντι της Harris - Οι ψηφοφόροι που θα κρίνουν τον νικητή
Οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι είναι απόλυτα διχασμένοι, με τον Trump να προηγείται στους λευκούς και τη Harris στους μαύρους Αμερικανούς
Η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ εξελίσσεται σε απόλυτο ντέρμπι, σύμφωνα με τις νέες δημοσκοπήσεις, λίγο πριν την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ της Αντιπροέδρου Kamala Harris και του πρώην Προέδρου Donald Trump.
Ειδικότερα, η νεότερη δημοσκόπηση του Harvard CAPS/Harris δείχνει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να προηγείται με μόλις μία ποσοστιαία μονάδα της Harris, με 47% έναντι 46% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, μειώνοντας κατά τι το προβάδισμά του από τον Ιούλιο.
Άλλο ένα 7% παραμένει αναποφάσιστο.
Όταν οι αναποφάσιστοι ρωτήθηκαν ποιον υποψήφιο ενδέχεται να ψηφίσουν, ο δείκτης σταθεροποιήθηκε στο απόλυτο ... 50-50 μεταξύ των αντιπάλων.
Επισημάινεται ότι τον Ιούλιο, ο Trump προηγείτο με 4 μονάδες.
Η Harris και ο Trump βρίσκονται επίσης ισόπαλοι όταν στην εξίσωση μπαίνουν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Cornel West και η Jill Stein του Πράσινου Κόμματος, τόσο με όσο και χωρίς τους αναποφάσιστους.
«Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ψήφο, η Harris έχει φτάσει τον Trump, σημειώνοντας άνοδο σε σημαντικά δημογραφικά μπλοκ», δήλωσε ο Mark Penn, συνδιευθυντής της δημοσκόπησης.
Οι δύο υποψήφιοι κερδίζουν τις βάσεις των κομμάτων τους, με τους λευκούς, άνδρες και αγροτικούς ψηφοφόρους να προτιμούν τον Trump, ενώ οι μαύροι, οι αστοί και οι μορφωμένοι ψηφοφόροι κλίνουν προς τη Harris.
Ένα τρίτο των ανεξάρτητων ψηφοφόρων παραμένει ακόμη αναποφάσιστο.
Οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι.
Το 50% προτιμά τη Harris, ενώ το 43% τον Trump, με το υπόλοιπο 7% να δηλώνει αναποφάσιστο, κάτι που αποτελεί «σημαντική ενίσχυση» για τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τον Penn.
«Η εκλογή πιθανότατα θα κριθεί από αυτή την κρίσιμη ομάδα», πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα της Harvard CAPS/Harris ευθυγραμμίζονται με μια νέα δημοσκόπηση του New York Times/Siena College, που δίνει στον Trump προβάδισμα 1 μονάδας έναντι της Harris, ενώ μια έρευνα του Emerson College Polling βρήκε ότι η Harris έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του πρώην προέδρου.
Οι μέσοι όροι των δημοσκοπήσεων από το The Hill/Decision Desk HQ δίνουν στη Harris προβάδισμα 2 μονάδων σε εθνικό επίπεδο.
Συνολικά, τα ποσοστά συνηγορούν στο ότι η Harris και ο Trump προχωρούν στην πρώτη τους τηλεμαχία εν μέσω μιας σκληρής μάχης.
Θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο ABC News την Τρίτη, λίγους μήνες μετά από μια τηλεμαχία μεταξύ του Trump και του Joe Biden που οδήγησε στην ιστορική αποχώρηση του προέδρου από την κούρσα.
Όπως και η προεδρική αναμέτρηση, η μάχη για τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας φαίνεται επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστική.
Σε μια γενική ψηφοφορία για το Κογκρέσο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι ισόπαλοι στο 45%, με άλλο ένα 8% να υποστηρίζει υποψήφιους τρίτων κομμάτων και 3% να παραμένουν αναποφάσιστοι.
Προσθέτοντας τους αναποφάσιστους, οι Δημοκρατικοί έχουν προβάδισμα 2 μονάδων, καταγράφοντας μια αξιοσημέιωτη στροφή υπέρ τους, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνταν κατά 4 μονάδες τον Ιούλιο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 2.358 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, από τη Harris Poll και την HarrisX.
Πρόκειται για συνεργασία του Κέντρου Μελετών Αμερικανικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Harris Poll.
Το περιθώριο σφάλματος για το συνολικό δείγμα είναι συν/πλην 2,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την περιοχή, τη φυλή/εθνότητα, την οικογενειακή κατάσταση, το μέγεθος νοικοκυριού, το εισόδημα, την απασχόληση, την εκπαίδευση, το πολιτικό κόμμα και την πολιτική ιδεολογία, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις πραγματικές αναλογίες του πληθυσμού.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης μεθοδολογία στάθμισης για την προσαρμογή της προδιάθεσης των ερωτηθέντων που συμμετείχαν διαδικτυακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης