Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία Ισραήλ στη Γάζα - Έτοιμη για μακρύ πόλεμο φθοράς δηλώνει η Hamas

Αποτυχία Ισραήλ στη Γάζα - Έτοιμη για μακρύ πόλεμο φθοράς δηλώνει η Hamas
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο εκτιμάται ότι 97 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα
Παρά την τεράστια καταστροφή που έχει επέλθει στη Γάζα, παρά τις πολεμικές επιχειρήσεις εδώ και περίπου έναν χρόνο, παρά τους περισσότερους από 41.000 νεκρούς Παλαιστινίους, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Hamas, η οποία μάλιστα διαμηνύει πως είναι έτοιμη για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς.
Το Ισραήλ είχε θέσει ως βασικούς του στόχους την πλήρη εξόντωση της Hamas και την επιστροφή των ομήρων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει κανέναν από αυτούς τους στόχους.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο εκτιμάται ότι 97 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, αν και από αυτούς οι 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πόλεμος φθοράς

Την ίδια στιγμή η Hamas, παρά το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί, σε καμία περίπτωση δεν έχει εξοντωθεί.
Μάλιστα ο ηγέτης της Hamas, Yahia Sinwar διεμήνυσε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να διεξαγάγουμε μακρύ πόλεμο φθοράς».
Όπως είπε, οι «κοινές προσπάθειες» μαζί με άλλα κινήματα «της αντίστασης», στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη θα «τσακίσουν τη θέληση» του Ισραήλ.

Καταδίκη ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres καταδίκασε τη «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος, όπως είπε, υπομένει «αδιανόητα» δεινά.
«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Hamas όπως και τις απαγωγές ομήρων.
Όμως σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, κι αυτή βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα» επισήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Μάχες με Hezbollah

Την ίδια στιγμή παραμένει η ένταση και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, εκεί όπου μαίνονται καθημερινά συγκρούσεις με την Hezbollah.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως η επιστροφή των χιλιάδων Ισραηλινών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον βορρά λόγω των εχθροπραξιών με την Hezbollah πλέον «συγκαταλέγεται στους στόχους» του πολέμου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant δήλωσε ότι η πιθανότητα διπλωματικής λύσης στο ζήτημα αυτό «απομακρύνεται».

Στο κενό οι διαπραγματεύσεις

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για μια διπλωματική λύση, Ισραήλ και Hamas δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Όπως αναφέρεται, τα δυο κύρια ζητήματα διαφωνίας παραμένουν ο λεγόμενος διάδρομος της Φιλαδέλφειας, η στενή ζώνη γης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που θέλει να κρατήσει υπό τον έλεγχό του το Ισραήλ, καθώς και οι λεπτομέρειες όσον αφορά την απελευθέρωση Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, έπειτα από νέες αξιώσεις της Hamas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης