Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nassim Taleb (συγγραφέας «Μαύρου Κύκνου»): Η αποδολαριοποίηση δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, όντως συμβαίνει

Nassim Taleb (συγγραφέας «Μαύρου Κύκνου»): Η αποδολαριοποίηση δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, όντως συμβαίνει
Ο Nassim Taleb, γνωστός για το βιβλίο του The Black Swan, έγραψε σε ανάρτηση στο X ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πως η αποδολαριοποίηση είναι σε εξέλιξη».
Δεν είναι εκδήλωση «μαύρου κύκνου». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, και ήταν απολύτως προβλέψιμη: Ο κόσμος αργά αλλά σταθερά απορρίπτει το δολάριο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν προσέξει.
Η αποδολαριοποίηση μπορεί να ακούγεται σαν άγρια θεωρία συνωμοσίας, αλλά συμβαίνει.
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο αμερικανικό νόμισμα και η επιρροή του υποχωρεί σιγά σιγά.
Όχι, το δολάριο δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω ενός μεγάλου τραύματος.
Αλλά σαν αναπόφευκτος θάνατος
Ο Nassim Taleb, γνωστός για το βιβλίο του The Black Swan, έγραψε σε ανάρτηση στο X ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πως η πραγματική αποδολαριοποίηση είναι σε εξέλιξη».
Επισήμανε, βέβαια, ότι οι παγκόσμιες συναλλαγές εξακολουθούν εν πολλοίς να γίνονται σε δολάρια, που ακόμη λειτουργούν ως νόμισμα άγκυρα, «αλλά οι κεντρικές τράπεζες (ιδιαίτερα των BRICS) αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό».
Με άλλα λόγια, το δολάριο εξακολουθεί να χρησιμεύει ως το κύριο συναλλακτικό μέσο, ωστόσο όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στον χρυσό ως αποθεματικό αξίας.
Όπως το έθεσε ο συγγραφέας Richard Turrin, «Οι ΗΠΑ θα διαφημίζουν το υψηλό ποσοστό χρήσης του δολαρίου στο εμπόριο».
Ο Turrin επεσήμανε ότι «το υψηλό ποσοστό του δολαρίου στους εμπορικούς διακανονισμούς γίνεται όλο και πιο ανούσιο» για δύο λόγους:

1) Τα αποθέματα χρυσού αυξάνονται
2) Η μετάβαση του εμπορίου σε εναλλακτικά νομίσματα δεν καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία του SWIFT.

Αυτή η τάση αποθήκευσης πλούτου σε χρυσό αντί για δολάρια είναι λογική, δεδομένης της επίμονης αξιολόγησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το νόμισμά της που φαίνεται να επιταχύνεται.
Ο Luk Gormen, ιδρυτής και πρόεδρος της Forest for the Trees, επιβεβαίωσε την άποψη του Taleb με ένα γράφημα, σημειώνοντας ότι η τάση αποδολαριοποίησης παίζεται για περισσότερο από μια δεκαετία και «είχε πολύ πιο δυνατή επίδραση μετά το 2022 στα ρωσικά αποθεματικά FX».
Στην πραγματικότητα, τα αποθέματα δολαρίων παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά 14% από το 2002.
Και όπως δείχνει το γράφημα, η αποδολαριοποίηση επιταχύνθηκε αφότου οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους επέβαλαν, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιθετικές κυρώσεις στη Ρωσία παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της.

Η αποδολαριοποίηση συμβαίνει».

Ο γεωπολιτικός και οικονομικός αναλυτής Angelo Giuliano δημοσίευσε το ίδιο γράφημα δηλώνοντας: «Η αποδολαριοποίηση συμβαίνει».
«Το σχήμα Ponzi του δολαρίου ΗΠΑ καταρρέει...
Το προνόμιο των ΗΠΑ να εκτυπώνουν ατελείωτη ποσότητα χαρτονομισμάτων έχει τελειώσει».
Σημείωσε δε ότι ο χρυσός σημείωσε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό στις 12 Σεπτεμβρίου, λέγοντας: «Αυτή είναι μόνο η αρχή».

Η οπλοποίηση του δολαρίου υπονομεύει το δολάριο

Όλοι αυτοί οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η οπλοποίηση του δολαρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύει τη δύναμη και τον ρόλο του ως αποθεματικού νομίσματος.
Πρόσφατη έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου σχετικά με την πτώση του ποσοστού των αποθεμάτων δολαρίου επεσήμανε ότι η οπλοποίηση του δολαρίου ήταν ένας παράγοντας πίσω από αυτήν την τάση.
«Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη κλιμάκωση της χρήσης οικονομικών κυρώσεων από την Ομάδα των Επτά (G7), ορισμένες χώρες σηματοδοτούν την πρόθεσή τους να διαφοροποιηθούν μακριά από τα δολάρια».
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους όχι μόνο πάγωσαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά κλείδωσαν επίσης τη χώρα έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT.
Το σύστημα Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) λειτουργεί ως ο αυτοκινητόδρομος της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως παγκόσμια υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, διευκολύνοντας τις διασυνοριακές πληρωμές.
Δεδομένου ότι το δολάριο χρησιμεύει ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το SWIFT διευκολύνει αποτελεσματικά ένα διεθνές σύστημα δολαρίων.
Αυτό δίνει στις ΗΠΑ μεγάλη δύναμη, όπως ανακάλυψαν οι Ρώσοι.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το SWIFT και το δολάριο για να προωθήσουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής τους.
Το 2014, η κυβέρνηση Obama πέταξε πολλά ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το SWIFT όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σχετικά με την Ουκρανία και την Κριμαία.
Λίγα χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση Trump απείλησε την Κίνα, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη χώρα να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.
Είτε πιστεύετε ότι οι κυρώσεις ήταν δικαιολογημένες είτε όχι, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άλλες χώρες παρακολουθούν.
Συνειδητοποιούν ότι η εξάρτηση από τα δολάρια τις κάνει ευάλωτες.
Η χειραγώγηση των ΗΠΑ είναι ένας από τους λόγους που πολλές χώρες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να απομακρυνθούν από το δολάριο.
Σκεφτείτε το: εάν ανησυχείτε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τραβήξουν το «χαλί του δολαρίου» κάτω από τα πόδια σας, γιατί να μην αποχωρήσετε πρώτα από το σύστημα του δολαρίου;
Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σιγά σιγά.
Σύμφωνα με έρευνα της Invesco του 2023, «σημαντικό ποσοστό» των κεντρικών τραπεζών εξέφρασε ανησυχία για το ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν σχεδόν τα μισά από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται στον χρυσό

Βλέπουμε αυτή τη στροφή προς τον χρυσό στις επίμονες αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, το 29% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους τους επόμενους 12 μήνες.
Το WGC είπε ότι επρόκειτο για το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας το 2018.
Μόνο το 3% είπε ότι είχε σχέδια μείωση των αποθεμάτων χρυσού.
Νωρίτερα φέτος, το WGC δήλωσε ότι η συνέχιση των αγορών χρυσού υποστηρίζει την προσδοκία του ότι «το 2024 θα είναι άλλο ένα σταθερό έτος ζήτησης χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες».
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν συνολικά σε 1.037 τόνους το 2023.
Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν περισσότερους από 1.000 τόνους στα συνολικά αποθέματά τους.
Η εκτίναξη της τιμής του χρυσού επιβεβαιώνει τη σοφία αυτών των κεντρικών τραπεζιτών.
Και είναι ένα απτό σημάδι ότι το δολάριο χάνει αξία - και θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης