Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόκληση – Αρνητικές οι τιμές ρεύματος στη Γαλλία... αλλά στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης εκλιπαρεί την Von Der Leyen να κάνει κάτι

Πρόκληση – Αρνητικές οι τιμές ρεύματος στη Γαλλία... αλλά στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης εκλιπαρεί την Von Der Leyen να κάνει κάτι
Ο αριθμός των εμπορεύσιμων ωρών κατά τις οποίες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μηδενικές ή αρνητικές έχουν εκτιναχθεί μέχρι στιγμής φέτος σε μεγάλες αγορές χονδρικής
Αρνητικές έγιναν το τελευταίο 24ωρο οι τιμές του ρεύματος στη Γαλλία, εν μέσω της χαμηλής ζήτησης σε μια προβληματική οικονομία και της αυξημένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία διαπραγματεύονται έως και -20 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στο χρηματιστήριο Epex Spot, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Μέχρι στιγμής φέτος, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου RTE, καθώς η γαλλική και η ευρωπαϊκή οικονομία βλέπουν μικρή –αν και καθόλου– ανάπτυξη.
Η Γαλλία, η οποία αντλεί περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια, επέστρεψε πέρυσι στην πρώτη θέση των καθαρών εξαγωγέων ενέργειας της Ευρώπης, καθώς ο πυρηνικός στόλος της επέστρεψε από συντήρηση και η εγχώρια ζήτηση ήταν χαμηλότερη.
Ακόμη και με υψηλά επίπεδα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, η παροχή ρεύματος στη Γαλλία αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση για αρκετές ώρες.

1_179.jpg
Όλα ομαλά… στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν μηδενικές ή αρνητικές τιμές ενέργειας για τις περισσότερες ώρες που έχουν καταγραφεί φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της αναντιστοιχίας μεταξύ των ωρών προσφοράς και ζήτησης για ηλιακή ενέργεια.
Η αρνητική τιμολόγηση εμφανίζεται όταν υπάρχει περισσότερη προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση, ένα σενάριο που γίνεται πιο συχνό καθώς η Ευρώπη συνεχίζει την επιθετική ώθησή της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο αριθμός των εμπορεύσιμων ωρών κατά τις οποίες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μηδενικές ή αρνητικές έχουν εκτιναχθεί μέχρι στιγμής φέτος σε μεγάλες αγορές χονδρικής, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η νότια Σουηδία, σύμφωνα με στοιχεία LSEG που αναφέρει το Reuters.
Οι μηδενικές ή αρνητικές τιμές χονδρικής ενέργειας άρχισαν να επιβραδύνουν τις επενδύσεις σε προσθήκες δυναμικότητας και να δικαιολογούν την ανάγκη για υψηλότερες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, μέσω των οποίων οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφεύγουν να περιορίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή να πληρώσουν για την εκφόρτωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Την ώρα που η Ευρώπη απολαμβάνει χαμηλές τιμές ρεύματος, η Ελλάδα, μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητά παρέμβαση για τις... υψηλές και αδικαιολόγητες αποκλίσεις τιμών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του κάνει λόγο για περιφερειακή ενεργειακή κρίση που προέκυψε από μια σειρά παραγόντων (πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, διακοπές στην ηλεκτροπαραγωγή και στις δυνατότητες διασυνοριακών μεταφορών, και λίγες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι οποίες άφησαν στους ταμιευτήρες λιγότερο νερό για τη θερινή περίοδο) αλλά και σε έναν πρόσθετο λόγο.

Οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην ελληνική αγορά:

- Τον Ιούνιο ήταν στα 98,89 ευρώ /MWh,
- Τον Ιούλιο ήταν στα 135,18 ευρώ /MWh,
- Τον Αύγουστο ήταν στα 129,83 ευρώ /MWh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης