Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο επιλογές για τον ηγέτη της Hezbollah μετά την επίθεση του Ισραήλ -Ταπείνωση ή πόλεμος

Δύο επιλογές για τον ηγέτη της Hezbollah μετά την επίθεση του Ισραήλ -Ταπείνωση ή πόλεμος
Η Hezbollah σίγουρα θα ανταποδώσει - Ανάλυση του SkyNews
Την επομένη της επίθεσης στον Λίβανο, υπάρχουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις: πώς το Ισραήλ πείραξε τους βομβητές, πώς πυροδοτήθηκαν οι συσκευές εξ αποστάσεως, και, το πιο σημαντικό καθώς κοιτάμε μπροστά, γιατί τώρα;
Στην ανάλυσή του το SkyNews, τονίζει πως το Ισραήλ έχει σαφώς διεισδύσει βαθιά στο εσωτερικό της Hezbollah.
Αυτή η επίθεση θα χρειαζόταν τουλάχιστον μήνες για να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί, και σημαντική τεχνολογική ικανότητα για να πραγματοποιηθεί.
Οπότε γιατί να επιλέξει να παίξει το χαρτί τώρα και να αποκαλύψει αυτή την εξαιρετική ικανότητα;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, σύμφωνα με τον αναλυτή του βρετανικού δικτύου.
Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων της Hezbollah είχε αρχίσει να υποψιάζεται τους βομβητές και είχε εκφράσει ανησυχίες.
Αν αυτό αληθεύει, το Ισραήλ μπορεί να επέλεξε να δράσει προτού το ανακαλύψουν - το σενάριο «χρησιμοποιήστε το ή χάστε το».
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ήταν ένα σκόπιμο μήνυμα αποτροπής, σχεδιασμένο να αποκαλύψει πόσο εκτεθειμένη είναι η ασφάλεια της Hezbollah και να προκαλέσει ένα κεραυνοβόλο σοκ στην οργάνωση.
Σίγουρα πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα.

Αντισυμβατική τακτική

Ως τακτική ήταν αντισυμβατική, και παρόλο που χιλιάδες φέρονται να τραυματίστηκαν, ο αριθμός των νεκρών είναι χαμηλός.
Αυτό, αναμφισβήτητα, την κρατάει μακριά από τον πόλεμο, αν και η Hezbollah θα έχει τον λόγο της σε αυτό.
Η τρίτη πιθανότητα μας οδηγεί στο να εξετάσουμε αν αυτό ήταν προάγγελος ενός μεγαλύτερου γεγονότος.
Προς το παρόν, μόνο λίγες ώρες μετά την επίθεση, αυτή παραμένει μάλλον η πιο πιθανή εξήγηση, ωστόσο θα περιμέναμε κάποια δραστηριότητα από τις IDF κατά τη διάρκεια της νύχτας - εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές ή κίνηση από χερσαίες δυνάμεις.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση της Hezbollah ενώ αυτή είναι ακόμα σε αναβρασμό και την προώθηση του πλεονεκτήματος που αποκτήθηκε από την επίθεση με τον βομβητή.
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις ώρες για να συγκεντρώσουν ένα ορυχείο ανεκτίμητων δεδομένων και πληροφοριών στη συνέχεια.
Θα παρακολουθούν τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα παρακολουθούν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα χαρτογραφούν τα θύματα και τα οικογενειακά τους δίκτυα.

Η Hezbollah πρέπει να απαντήσει

Η Hezbollah σίγουρα θα ανταποδώσει- πρέπει να το κάνει. Προηγουμένως έπαιρναν το χρόνο τους, άφηναν το Ισραήλ να ιδρώσει και στη συνέχεια βαθμονόμησαν την απάντησή τους στοχεύοντας την πηγή: βάσεις των IDF, το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ.
Η Hezbollah έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να χτυπήσει μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Αλλά αυτό δεν λειτούργησε.
Το Ισραήλ δεν είναι απλώς απτόητο, αλλά αναμφισβήτητα έχει ενθαρρυνθεί.
Ο Netanyahu συνεχίζει να σπρώχνει τα όρια, αποδεχόμενος ίσως πλέον ότι η ευρύτερη σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αν θέλει να αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
Αν ο ηγέτης της Hezbolahh Hassan Nasrallah το αναγνωρίζει αυτό, έχει τώρα μια επιλογή: να προετοιμάσει τις δυνάμεις του και τον λιβανέζικο λαό για πόλεμο ή να βρει έναν τρόπο να κάνει πίσω αλλά να διακινδυνεύσει την ταπείνωση.
Προς το παρόν, η πρώτη επιλογή μπορεί να είναι η πιο απλή.

www.bankinews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης