Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Ρωσία, Κίνα, Βόρειος Κορέα είναι ο άξονας του Κακού - Αναμείνατε γεωπολιτικό τσουνάμι

Dimon (JP Morgan): Ρωσία, Κίνα, Βόρειος Κορέα είναι ο άξονας του Κακού - Αναμείνατε γεωπολιτικό τσουνάμι
Αυτοκαταστρεφόμαστε, λέει ο επικεφαλής της JP Morgan...
Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί προχώρησε για άλλη μία φορά, στο περιθώριο του συνεδρίου Financial Markets Quality (FMQ), ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία που διαγράφει η Δύση τόσο σε οικονομικό όσο και γεωπολιτικό επίπεδο υπό την απειλή της Κίνας, της Ρωσίας και της 
Αφού έστρεψε τα πυρά του σε όσους στην αγορά καταναλώνουν ασκόπως φαιά ουσία σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν το επίπεδο της νομισματικής χαλάρωσης, δηλαδή το αν θα υπάρξει περικοπή επιτοκίων 0,25% ή 0,5% (το τρέχον ύψος είναι 5,25% - 5,5%), στη συνέχεια επέστησε την προσοχή στους γεωπολιτικούς κινδύνους που αποτελούν πραγματική απειλή για την αμερικανική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης, επικεντρώνεται στη μεγάλη εικόνα.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν ασχολείται με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed μεμονωμένα και δεν αγοράζει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης.
Αντίθετα, όπως δήλωσε, ανησυχεί για παράγοντες που δύνανται να επηρεάζουν την οικονομία τον επόμενο αιώνα.
Στο παρελθόν, o Dimon είχε προειδοποιήσει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν την κορυφαία απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ και η γνώμη του δεν έχει ούτε πρόκειται να αλλάξει.
«Το πιο σημαντικό πράγμα, αυτό που παρακάμπτει όλα τα άλλα, αυτό που είναι... πολύ πιο σημαντικό σήμερα από ό,τι είναι πιθανώς από το 1945, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, το τι συμβαίνει στο Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της Αμερικής με την Κίνα» σημείωσε ο Dimon…

Άξονας του κακού 

Ο βετεράνος της Wall Street περιέγραψε αυτές τις καταστάσεις ως «επίθεση στο κράτος δικαίου, που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο 68χρονος τόνισε επίσης το ανθρώπινο κόστος από συγκρούσεις όπως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος είναι τεράστιες.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν.
Οι ουκρανικές αρχές πιστεύουν επίσης ότι περισσότερα από 19.000 παιδιά έχουν απελαθεί ή εκτοπιστεί βίαια στο ρωσικό έδαφος, με λιγότερα από 400 να έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους.
Οι ρωσικές αρχές, από τη μεριά τους, επιμένουν ότι τα παιδιά στέλνονται στη χώρα τους (σ.σ. που είναι και η αλήθεια) για να παραμείνουν ασφαλή.
«Νομίζω πως μπορείς νόμιμα να χαρακτηρίσεις το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία άξονα του κακού», συνέχισε.
Υπενθυμίζεται πως αυτή η φράση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο George Bush το 2002, για να περιγράψει τις αναθεωρητικές τάσεις που χαρακτηρίζουν το Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και το Ιράκ… και οι οποίες απειλούσαν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Ο Dimon πρόσθεσε ότι αυτός ο άξονας «εργάζεται καθημερινά [για το πώς να τον κάνει χειρότερο για τον δυτικό κόσμο και την Αμερική και εμείς τους βοηθάμε».

Το ζήτημα της Κίνας

Στο παρελθόν, ο Dimon έχει δηλώσει ότι η Αμερική και η Κίνα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται και ελπίζει ότι και τα δύο έθνη θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτοντας τι έχουν να προσφέρουν.
Ο 68χρονος τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν αποτελεί μέρος του άξονα του κακού, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη «λάθος πλευρά» της Ιστορίας.
Να σημειωθεί πως η ανάλυση του Dimon απηχεί εκείνη του αρχηγού του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος είπε στο BBC ότι η Κίνα «προσπαθεί να υποστηρίξει τόσο τον πόλεμο του Putin στην Ουκρανία αλλά και να συνεχίσει τις συναλλαγές με την Ευρώπη, και αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Η Κίνα «μοιράζεται πολλές τεχνολογίες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη Ρωσία για την κατασκευή πυραύλων, όπλα που χρησιμοποιεί κατά της Ουκρανίας», είχε πει ο Stoltenberg, προσθέτοντας ότι «σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να εξετάσουμε την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα αν δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της».
Οι παγκόσμιες εντάσεις μπορεί να επηρεάσουν τον «ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο για τα επόμενα εκατό χρόνια», συνέχισε ο Dimon.
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Οι άνθρωποι είναι υπερβολικά εστιασμένοι στο αφήγημα της ομαλής προσγείωσης ή στην υπόθεση της σκληρής προσγείωσης. Ειλικρινά οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε περάσει όλα αυτά στο παρελθόν» είπε ο Dimon.
Η γεωπολιτική «μπορεί κάλλιστα» να επηρεάσει την οικονομία, συνέχισε, αναφέροντας ζητήματα εφοδιασμού με πετρέλαιο και τρόφιμα καθώς και τη μετανάστευση.
«Χρειάζεται πραγματικά ισχυρή αμερικανική ηγεσία και ηγεσία του δυτικού κόσμου να κάνει κάτι γι' αυτό.
Αυτή είναι η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία μου, που ξεπερνά κάθε άλλη» κατέληξε ο Jamie Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης