Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί αντιδρά η Ομοσπονδία Ταξί για την ταμπέλα με την σήμανση POS; - Είναι ο κλάδος της ασυδοσίας και παρανομίας

Γιατί αντιδρά η Ομοσπονδία Ταξί για την ταμπέλα με την σήμανση POS; - Είναι ο κλάδος της ασυδοσίας και παρανομίας
Η Ομοσπονδία αρνείται να παραλάβει από την ΑΑΔΕ τα ειδικά σήματα τα οποία χαρακτηρίζει «έκτρωμα» καθώς θεωρεί ότι έχουν πολύ μεγάλη διάσταση
Μέτωπο με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την αυτοκόλλητη ταμπέλα με την σήμανση για POS που είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο όλοι οι επαγγελματίες ενημερώνοντας τους πελάτες για τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα.
Μάλιστα στη σήμανση θα αναγράφεται και το τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες.

Η Ομοσπονδία αρνείται να παραλάβει από την ΑΑΔΕ τα ειδικά σήματα τα οποία χαρακτηρίζει «έκτρωμα» καθώς θεωρεί ότι έχουν πολύ μεγάλη διάσταση και είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των πελατών ενώ έχει καλέσει τους οδηγούς «να μην προμηθεύονται αυτοκόλλητα τα οποία τους δίνουν οι λογιστές τους ή οποιοσδήποτε άλλος ιδιώτης, διότι δεν έχουν καμία νομική ισχύ».

Το θέμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να εξετάζουν νέα ρύθμιση που βγάζει από τη μέση την Ομοσπονδία και θα ορίζει νέο τρόπο παραλαβής του ειδικού αυτοκόλλητου σήματος αλλά και συγκριμένη προθεσμία εφαρμογής του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στα ταξί για πληρωμές με κάρτα και τα ειδικά αυτοκόλλητα σήματα επιχειρείται να μπει φρένο στα φαινόμενα φοροδιαφυγής και τέλος στις δικαιολογίες που επικαλούνται οδηγοί προκειμένου να αποφύγουν τις συναλλαγές με κάρτα και να πληρωθούν από τους πελάτες τους σε μετρητά.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ταξί δηλώνουν στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ με τους περισσότερους να φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και να καλούνται να πληρώσουν φόρο 1.481 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το αυτοκόλλητο σήμα

Η υπουργική απόφαση για το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα ορίζει ότι ο καταναλωτής που λαμβάνει υπηρεσίες από ταξί ενημερώνεται σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες πληρωμών μέσω αυτοκόλλητης ταμπέλας, που πρέπει να τοποθετηθεί στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος. Οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να προμηθευτούν το αυτοκόλλητο σήμα που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και να το έχουν επικολλήσει στο όχημα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή τους από την Ομοσπονδία.

Το αυτοκόλλητο σήμα διαστάσεων 25Χ12cm αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:

1. Ο οδηγός υποχρεούται:

- Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.

- Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

2. Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:

- Να πληρώσει με μετρητά.

- Να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.

Οι οδηγοί ταξί

Ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί δηλώνουν ότι δεν είναι αρνητικοί στη σήμανση «για τη σωστή ενημέρωση του επιβάτη» αλλά είναι «κάθετα αρνητικοί στην συγκεκριμένη σήμανση, η οποία λόγω μεγέθους και τοποθεσίας επικόλλησης είναι ξεκάθαρα επικίνδυνη ως προς την καλή οδική συμπεριφορά των συναδέλφων και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, λόγω του ότι κόβουν μεγάλο μέρος από το οπτικό πεδίο του εκάστοτε οδηγού, κρύβοντας την ορατότητα από την πίσω δεξιά πόρτα και για αυτούς τους λόγους αρνούμαστε την παραλαβή των αυτοκόλλητων ταμπελών προς επικόλληση στα οχήματα ταξί».

Έλεγχοι

Με την Ομοσπονδία των ταξί να αρνείται να παραλάβει τα αυτοκόλλητα, έχουν «παγώσει» οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ οι οποίοι θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη νέα προθεσμία που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε όσους διαπιστωθεί ότι δεν έχουν παραλάβει το αυτοκόλλητο ή δεν το έχουν τοποθετήσει στο σημείο που προβλέπει η απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο των 1.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης