Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Κινέζος Xi Jinping οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Powell - Η Fed έσωσε το γουάν

O Κινέζος Xi Jinping οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Powell - Η Fed έσωσε το γουάν
H απόφαση της Fed μειώνει την πίεση υποτίμησης του γουάν
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Jerome Powell, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προήδρευσε στη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.
Κίνηση, η οποία όπως δήλωσε η κεντρική τράπεζα, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ οδεύει και πάλι προς το εύρος-στόχο.
Αλλά η απόφαση αυτή μειώνει επίσης την πίεση υποτίμησης του γουάν, δίνοντας στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μεγαλύτερο περιθώριο για να ενισχύσει τη δική της οικονομία.

Η Fed έσωσε το γουάν

Η PBOC, η οποία έχει νομική εντολή να διατηρήσει τη νομισματική σταθερότητα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, προσπαθεί να βάλει ένα όριο στο διολισθαίνον γιουάν από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022.
Το κινεζικό νόμισμα άρχισε να ανατιμάται πραγματικά μόνο, όμως, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Fed θα ανοιγοκλείσει σύντομα τα μάτια- τώρα έχει αυξηθεί σχεδόν 2,5% έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο.

yuan.JPG

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην επιτευχθεί ο στόχος του Πεκίνου για το 2024 για οικονομική ανάπτυξη «γύρω στο 5%».
Πρόσφατα στοιχεία το ενισχύουν αυτό: οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν μόνο κατά 2,1% τον Αύγουστο, παρά την κορύφωση των καλοκαιρινών ταξιδιών, από αύξηση 2,7% τον προηγούμενο μήνα.
Η ύφεση στην αγορά κατοικίας συνεχίζεται, με τις επενδύσεις σε ακίνητα να μειώνονται κατά 10,2% ακόμη τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.
Η αδυναμία αυτή ώθησε μια σειρά από επενδυτικές τράπεζες να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας.
Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περικοπή της Fed σημαίνει ότι η PBOC μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τον Xi να επιτύχει τον στόχο του ΑΕΠ μειώνοντας το κόστος δανεισμού της ίδιας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης