Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Εκδίδονται 1.250 συντάξεις την ημέρα - Έως Δεκέμβριο η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Κεραμέως: Εκδίδονται 1.250 συντάξεις την ημέρα - Έως  Δεκέμβριο η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
«Aπό το καλοκαίρι και μετά, έχουμε 750.000 εργαζόμενους που προστατεύονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας», ανέφερε η Ν. Κεραμέως
«Έχει γίνει πρόοδος στις κυρίες συντάξεις, εκδίδονται 1.250 συντάξεις την ημέρα», ενώ στις επικουρικές «υπάρχουν ζητήματα, εκεί έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις επικουρικές», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για την τόνωση της απασχόλησης, ενώ σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, επανέλαβε ότι παρατηρείται μία στρέβλωση όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και αντί της αύξησης του επιβάλλεται τελικά μείωση.
Σύμφωνα με την  κα Κεραμέως, προωθείται ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα και μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτό θα διορθωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2025.
Σημειώνεται  ότι πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με το ακριβές ύψος να καθορίζεται από αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Επίδομα ανεργίας

Εντός του 2024 θα ξεκινήσει «το πιλοτικό πρόγραμμα για το επίδομα ανεργίας, θα διαρκέσει 1- 1,5 χρόνο, θα αξιολογηθούν τα οφέλη του προγράμματος και στη συνέχεια θα πάμε σε καθολική εφαρμογή», επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Υπογράμμισε ότι οι δύο βασικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας είναιγια να γίνει πιο δίκαιο.
Εξήγησε πως «θα υπάρχει ένα βασικό επίδομα ανεργίας και από πάνω ένα μπόνους που θα λαμβάνει υπόψιν την ασφαλιστική ιστορία του προσώπου για να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό. Το δεύτερο είναι να γίνει εμπροσθοβαρές, τους πρώτους μήνες να έρθει η πολιτεία να σε στηρίξει δυναμικά και στη συνέχεια, θα βαίνει μειούμενο για να σε παρακινήσει να βρεις δουλειά».
«Ο αριθμός των προσώπων που θα λάβουν το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι συγκεκριμένος και η επιλογή για γίνει τυχαία, μέσω των ψηφιακών συστημάτων», πρόσθεσε.
Σημειώσε δε, ότι την τελευταία 5ετία έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στον τομέα της πληροφορικής υπήρξε 85% αύξηση της απασχόλησης και στις κατασκευές 65% αύξηση.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Κάνοντας αναφορά στην Ψηφιακή Κάρτα Eργασίας, η κα Κεραμέως ανέφερε πως «από το καλοκαίρι και μετά, έχουμε 750.000 εργαζόμενους που προστατεύονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας», ενώ «εφαρμόζεται πιλοτικά σε τουρισμό και εστίαση, έναν κλάδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».
«Από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αυξήθηκαν 62% οι υπερωρίες που δηλώθηκαν στα σούπερ μάρκετ»,που «ή ήταν υπερωρίες που δεν πληρώνονταν καθόλου ή πληρώνονταν με μη σύννομο τρόπο», τόνισε η κα. Κεραμέως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης