Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πυρετός του Χρυσού - Ξεπέρασε σε ετήσια απόδοση (+27,1%) τις μετοχές - Νέο ράλι μετά τη μείωση των επιτοκίων από Fed

Πυρετός του Χρυσού -  Ξεπέρασε σε ετήσια απόδοση (+27,1%) τις μετοχές  -  Νέο ράλι μετά τη μείωση των επιτοκίων από Fed
Ο χρυσός βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη απόδοση του από το 2010, ξεπερνώντας ακόμη και το κέρδος 25,1% του 2020
Οι τιμές spot του χρυσού έκλεισαν την Παρασκευή 20/9 με νέο ρεκόρ 2,622 δολαρίων ανά ουγγιά στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, διευρύνοντας τα ετήσια κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο στο 27,1%,.
Ξεπέρασε την ισχνή απόδοση του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, συμπεριλαμβανομένης της επανεπένδυσης των μερισμάτων.
Ο χρυσός βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη απόδοση από το 2010, ξεπερνώντας ακόμη και το κέρδος 25,1% του 2020, καθώς η πανδημία του COVID-19 έδωσε ώθηση στο «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».
Κατά 811% έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του χρυσού από την αλλαγή της χιλιετίας, ξεπερνώντας την απόδοση 517% του S&P από τις 31 Δεκεμβρίου 1999
Η πιο πρόσφατη άνοδος στις τιμές του χρυσού ήταν η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη (18/9) για την πρώτη μείωση των επιτοκίων εδώ και 4,5 χρόνια, η οποία θα ωθήσει το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με τη συμβατική σοφία, καθώς οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν 2% από την Τρίτη έως την Παρασκευή (20/7).
Τα χαμηλότερα ποσοστά απόδοσης άλλων μη μετοχικών περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν σταθερές πληρωμές που συνδέονται με τα επιτόκια που ορίζει η Fed, όπως κρατικά ομόλογα βραχείας λήξης και πιστοποιητικά καταθέσεων (CD), ενδέχεται να κάνουν τον χρυσό πιο δημοφιλή επιλογή επενδυτικής διαφοροποίησης καθώς θεωρείται ίσως το πιο δημοφιλές αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού - ο οποίος μάλλον δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί.
Πράγμα που σημαίνει ότι εάν  ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιδεινωθεί, οι τιμές του χρυσού θα έχουν ανοδική ώθηση.
Αλλά δεν είναι μόνο η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που ενισχύει τον χρυσό, καθώς οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη… όρεξη για χρυσό με γεωπολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως, μεταξύ άλλων από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τους συνεχιζόμενους πολέμους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-22_223841.png
Οι κεντρικές τράπεζες γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια

Ο όγκος των παγκόσμιων αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχει τριπλασιαστεί από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία κατονομάζει επίσης τις ανησυχίες για την άνοδο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ και την πιθανότητα αύξησης θεσμικού κεφαλαίου σε χρηματιστήρια χρυσού (ETFs)  ως παράγοντες ώθησης των τιμών.
Τα δύο μεγαλύτερα χρόνια για αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα που έχουν καταγραφεί ήταν το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του εμπορεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε να ενισχύσει τα αποθέματά της σε χρυσό από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί αγορών χρυσού 18 μηνών.

Οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσκολληθούν στο μέταλλο που θεωρείται πηγή αξίας για αιώνες, ξεπερνώντας τις αμέτρητες νομισματικές αλλαγές και συγκρούσεις.
Ο χρυσός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε έως και 255 δολάρια ανά ουγγιά το 2001, έχει γνωρίσει τρία ξεχωριστά ράλι από το 2000, συμπεριλαμβανομένων γύρω από την οικονομική κρίση του 2008, γύρω από την πανδημία COVID-19 και την περίοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού των τελευταίων δύο ετών.
Το τελευταίο ράλι έρχεται καθώς οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πιθανότητες μιας ύφεσης στις ΗΠΑ είναι απίθανο να εμφανιστούν άμεσα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ιστορική ώθηση του χρυσού εξαιτίας των φόβων για ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης