Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Με δικαιολογία τη «ρωσική προπαγάνδα», οι ΗΠΑ επιβάλλουν δικτατορία και καταργούν την ελευθερία του Λόγου

Mises Institute: Με δικαιολογία τη «ρωσική προπαγάνδα», οι ΗΠΑ επιβάλλουν δικτατορία και καταργούν την ελευθερία του Λόγου
Η Δύση σε σήψη, με πρωτεργάτη (ποιον άλλο) τις ΗΠΑ
Το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί σταθερά ως δικαιολογία τη «ρωσική προπαγάνδα» στο διαδίκτυο για να επιβάλλει λογοκρισία και να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από την ελευθερία του Λόγου, «θάβοντας» τους επικριτές, σχολιάζει σε άρθρο του το Mises Institute.
Το ινστιτούτο επικαλείται μεταξύ άλλων την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Biden να «κατεβάσει» 32 servers ρωσικών οντοτήτων, όπως η Social Design Agency (SDA), η Structura National Technology και η ANO Dialog. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι καμπάνιες των παραπάνω φέρεται να προσπάθησαν να μειώσουν τη διεθνή υποστήριξη για την Ουκρανία, να προωθήσουν φιλορωσικές πολιτικές και να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι ΗΠΑ μιλούν για προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά ποια είναι η πραγματική προπαγάνδα εδώ; Είναι η πεποίθηση ότι οι ατελείωτοι πόλεμοι και οι παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον σε άλλα κράτη δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής; Ή η πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διαμορφώνουν ενεργά την κοινή γνώμη;
Οι αρχές μιλούν για «κακοήθη επιρροή» και «παραπληροφόρηση», αλλά αυτό που φοβούνται είναι η αλήθεια για τη διαφθορά της πολιτικής τάξης, την παρακμή της αμερικανικής οικονομίας.

Μην ξεγιελέστε: αυτό δεν αφορά τη Ρωσία ή την «προστασία της δημοκρατίας». Η πραγματική απειλή δεν είναι κάποια σκιώδη ρωσικά τρολ.
Πρόκειται για τον έλεγχο: τον έλεγχο των πληροφοριών, τον έλεγχο των πολιτών.
Το καθεστώς των ΗΠΑ τρέμει στη σκέψη ότι οι ελεύθεροι σκεπτόμενοι Αμερικανοί αμφισβητούν τις απόψεις που υποστηρίζουν τα πανεπιστήμια, οι δημοσιογράφοι και η εταιρική Αμερική.
«Στον περίπλοκο ιστό των σχέσεων εξουσίας της κοινωνίας μας, βρισκόμαστε μπλεγμένοι σε έναν λόγο αλήθειας και ψεύδους, νομιμότητας και παρανομίας. Το κράτος, αυτός ο μεγάλος μηχανισμός ελέγχου, ασκεί τη δύναμή του μέσω της βίας και της χειραγώγησης της γνώσης και του λόγου.
Σκεφτείτε τη συνεχιζόμενη απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία του Kennedy: μια τέλεια απεικόνιση του πώς λειτουργεί η εξουσία μέσω του ελέγχου της γνώσης. Το κράτος διατηρεί την εξουσία του όχι με την αποκάλυψη της αλήθειας αλλά με τη διαχείριση του γνωστού και του άγνωστου, δημιουργώντας ένα σύστημα αλήθειας που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του», υπογραμμίζει το Mises Institute.
Το αφήγημα της ρωσικής πρoπαγάνδας αποτελεί παράδειγμα για το πώς η εξουσία κατασκευάζει τις δικές της αλήθειες. Αυτά δεν είναι απλά ψέματα ή λάθη, αλλά το πώς η θεσμική εξουσία διαμορφώνει την πραγματικότητα.
«Όταν εξετάζουμε τη μεταχείριση των απλών πολιτών βλέπουμε την δύναμη πειθαρχίας μέσω των ΜΜΕ να λειτουργεί. Αυτοί οι θεσμοί δημιουργούν και επιβάλλουν ενεργά κοινωνικούς κανόνες και συμβάσεις.
Αυτές οι πρόσφατες ενέργειες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον ανθρώπων και εταιρειών που εκφράζουν φιλορωσικές απόψεις αποκαλύπτουν την προσπάθεια του κράτους να αστυνομεύσει τα όρια του αποδεκτού λόγου. Δεν πρόκειται απλώς για την προστασία της αλήθειας από το ψέμα, αλλά για τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου καθεστώτος αλήθειας που ευθυγραμμίζεται με τα κρατικά συμφέροντα.
Η κρατική λογοκρισία είναι επιβλαβής, όπως και η κρατική προπαγάνδα και η παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις άλλων κυρίαρχων εθνών. (...)

Ο χαρακτηρισμός επιχειρημάτων κόντρα στον λόγο του κατεστημένου, ως παραπληροφόρηση ή προπαγάνδα είναι, σε κάθε περίπτωση, μια προσπάθεια αποκλεισμού ορισμένων μορφών γνώσης από τον αποδεκτό λόγο. Το μοτίβο ελέγχου της γνώσης δεν είναι ούτε νέο ούτε περιορίζεται σε ξένες παρεμβάσεις. Αντικατοπτρίζει έναν βαθύτερο, συνεχή αγώνα για το ποιος υπαγορεύει τους όρους του λόγου στην κοινωνία μας.
Να είστε δύσπιστοι όταν η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ορισμένες πληροφορίες ως ψευδείς ή παραπληροφόρηση.
Στην εποχή μας των αμφισβητούμενων αληθειών, η δύναμη να ορίσουμε την πραγματικότητα είναι το απόλυτο σημάδι ελέγχου», καταλήγει το ινστιτούτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης