Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: Να αποτρέψουμε τη διάχυση των εχθροπραξιών - Συνιστά σοβαρή παγκόσμια απειλή

Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: Να  αποτρέψουμε τη διάχυση των εχθροπραξιών - Συνιστά σοβαρή παγκόσμια απειλή
Οι επαφές του Γ. Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη
Σχετικά Άρθρα
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος στο πλαίσιο της 79ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει σήμερα, Τρίτη24/9, σειρά επαφών.
Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Στη συνέχεια, θα λάβει μέροςστην τριμερή Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Ακόμη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Θα έχει, επίσης, χωριστές διμερείς συναντήσεις με την Κοσοβάρα ΥΠΕΞ και τους ομολόγους του του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, του Λιβάνου και της Υεμένης.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο διοργανώνει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken και είναι προσκεκλημένοι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεραπετρίτης: Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Κατά την άφιξή του στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι "στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα συζητήσουμε, σήμερα, τα δύο κύρια μέτωπα πλησίον της Ευρώπης.
Θα συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ουκρανία με τον νέο Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών και θα επαναλάβουμε την ακλόνητη στήριξή μας προς αυτήν. Δεν πρόκειται για απλό πόλεμο. Είναι ένας πόλεμος κατά του αναθεωρητισμού, ένας πόλεμος που μας αφορά όλους.
Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, θα επαναλάβουμε την πάγια δέσμευσή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός, την ακλόνητη στήριξη στη λύση των δύο κρατών, τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Πρέπει να αποτρέψουμε τη διάχυση των εχθροπραξιών, η οποία συνιστά σοβαρή παγκόσμια απειλή".
Περαιτέρω, ο υπουργός τόνισε ότι "εδώ, στη Νέα Υόρκη, θα συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα για την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να παρουσιάσουμε τις αξίες μας, τις ευρωπαϊκές αξίες, σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών παγκοσμίως. Και, βέβαια, τη δέσμευσή μας για ευημερία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο".
Υπενθύμισε ότι "η Ελλάδα θα είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα δύο χρόνια. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε εποικοδομητική γέφυρα μεταξύ Νότου και Βορρά, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να καταδείξουμε ότι ο κόσμος, στην αναταραχή αυτών των πολέμων, και υπό την σκιά αυταρχικών καθεστώτων, πρέπει να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και να επανέλθει στα θεμελιώδη που μας ένωσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης