Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παγκόσμια... τρέλα για τον χρυσό οδηγεί σε αύξηση τιμών και στη Ρωσία - Ράλι 8% τον Σεπτέμβριο

Η παγκόσμια... τρέλα για τον χρυσό οδηγεί σε αύξηση τιμών και στη Ρωσία - Ράλι 8% τον Σεπτέμβριο
Η αύξηση αντανακλά κυρίως την άνοδο των παγκόσμιων τιμών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μετά την απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό της επιτόκιο έως και κατά 50 μονάδες βάσης
Η παγκόσμια... τρέλα για τον χρυσό οδηγεί σε αύξηση τιμών και στη Ρωσία.
Ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από τα 7.800 ρούβλια (84 δολάρια) ανά γραμμάριο στη ρωσική αγορά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.
Η αξία του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 8% αυτόν τον μήνα.
Η αύξηση αντανακλά κυρίως την άνοδο των παγκόσμιων τιμών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μετά την απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό της επιτόκιο έως και κατά 50 μονάδες βάσης σε ένα εύρος μεταξύ 4,75%-5% την Τετάρτη.
Οι τακτικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, επίσης, έχουν στηρίξει τις τιμές του χρυσού στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
«Η Fed έθεσε ως στόχο τη μείωση των επιτοκίων και οι αγορές αναμένουν έως και τρεις επιπλέον μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος», δήλωσε στην Kommersant η Alyona Nikolayev, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Astero Falcon.
Αυτό θα αποδυναμώσει το δολάριο και θα καταστήσει την κατοχή χρυσού ακόμη πιο ελκυστική.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Η γεωπολιτική, επίσης, έχει στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές του χρυσού.
Η Anna Kokoreva, εμπειρογνώμονας της χρηματιστηριακής αγοράς στην BCS World of Investments, εξήγησε ότι ο μεγάλος αριθμός γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δει τόσο τους επενδυτές όσο και τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να συρρέουν για να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι ρυθμιστικές αρχές αγόρασαν περισσότερους από 520 μετρικούς τόνους χρυσού, σχεδόν ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε τους πρώτους επτά μήνες του 2023.
Μεσοπρόθεσμα, οι παγκόσμιες τιμές του χρυσού μπορεί να ανέλθουν στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά, λέει η Kokoreva, καθώς δεν αποκλείει να αυξηθεί και η μεταβλητότητα, με το πολύτιμο μέταλλο να παρουσιάζει άνοδο άνω του 28% φέτος, αλματώδη διαφορά από πολλές άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Εν τω μεταξύ,  υποστηρίζει ότι μια διόρθωση του χρυσού είναι πιθανή όταν κάθε παίκτης της αγοράς αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν.
Οι τιμές του χρυσού σε όρους ρουβλίου θα εξαρτηθούν επίσης από τις διακυμάνσεις του δολαρίου στη Ρωσία.
Η επικεφαλής αναλύτρια της Cifra Broker, Natalia Pyryeva, λέει ότι το ρούβλι, με τα υπόλοιπα πράγματα να παραμένουν ίδια, μπορεί να αποδυναμωθεί σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ κατά 2% έως 3%, γεγονός που θα ανέβαζε τις τιμές του χρυσού έως και τα 8.000 ρούβλια (86,5 δολάρια) ανά γραμμάριο ή και υψηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης