Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί ζητούν την προμήθεια μαχητικών Eurofighters από τη Δύση - Γιατί η Ρωσία δεν έχει λόγους να ανησυχεί

Οι Ουκρανοί ζητούν την προμήθεια μαχητικών Eurofighters από τη Δύση - Γιατί η Ρωσία δεν έχει λόγους να ανησυχεί
H Ουκρανία δεν θέλει να αποκτήσει τα Eurofighter και τα Gripen για στρατιωτικούς λόγους...
Τέλη Αυγούστου, η ουκρανική αεροπορία επιβεβαίωσε ότι ένα αεροσκάφος F-16, κατασκευασμένο στις ΗΠΑ και που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία από τους δυτικούς εταίρους της, κατέπεσε μόλις εβδομάδες μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας τέτοιων αεροσκαφών στο Κίεβο.
Ο Ilya Kramnik, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, επισημαίνει, ωστόσο, στο Sputnik ότι η κατοχή στόλου διαφόρων δυτικών πολεμικών αεροσκαφών θα έχει αρνητική επίδραση στην αποδοτικότητα κάθε τέτοιου τύπου αεροσκάφοyς, σχολιάζοντας τις αναφορές ότι το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους του «για την απόκτηση σουηδικών Gripen και ευρωπαϊκών Eurofighters».
Τα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας της ταυτόχρονης συντήρησης διαφορετικών τύπων αεροσκαφών την ίδια χρονική περίοδο, προσθέτει ο Kramnik, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

H Ουκρανία δεν θέλει να αποκτήσει τα Eurofighter και τα Gripen για στρατιωτικούς λόγους...

Σε ξεχωριστή συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυπο Sputnik, ο βετεράνος Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Viktor Litovkin υποσημειώνει ότι η Ουκρανία επιθυμεί να αποκτήσει τα Gripen και Eurofighter «για να εμπλέξει τις δυτικές χώρες σε στρατιωτική δράση στην επικράτειά της» και «να δείξει την αλληλεγγύη των δυτικών χωρών με την Ουκρανία, η οποία «με θάρρος» πολεμά» τη Ρωσία.
«Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανείς δεν θα δώσει στο Κίεβο αυτά τα αεροπλάνα. Και ακόμη και αν τα δώσουν, δεν θα υπάρχει κανείς στην Ουκρανία για να τα πετάξει, γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι πιλότοι. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το ποιος θα συντηρήσει αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη», τονίζει ο Litovkin.

Τα Su-30 και τα Su-35 υπερέχουν οποιουδήποτε δυτικού αεροσκάφους

Όταν ρωτήθηκε ποια ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα Gripen και Eurofighter, αναφέρεται στα Su-30 και Su-35, τα οποία είναι «καλύτερα από οποιοδήποτε ξένο αεροσκάφος σε πολλές παραμέτρους».
«Πρώτον, όλα αυτά τα [ξένα] αεροσκάφη για τα οποία μιλάμε είναι μονής μηχανής και είναι εξοπλισμένα με λιγότερα όπλα από τα δικά μας. Δεύτερον, τα Su-30 και Su-35 διαθέτουν μονάδα κατεύθυνσης ώθησης για την εκτέλεση ακροβατικών στον αέρα, γεγονός που βοηθά αυτά τα δύο πολεμικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τους εχθρικούς πυραύλους. Τα αεροσκάφη είναι επίσης καλύτερα από τα Gripen και Eurofighter όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες πυραύλων και ραντάρ», καταλήγει ο Litovkin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης