Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σε δύσκολη θέση Fidan – Cavusoglu έπειτα από διαχειριστικό έλεγχο στο ΥΠΕΞ – Το μήνυμα Erdogan

Τουρκία: Σε δύσκολη θέση Fidan – Cavusoglu έπειτα από διαχειριστικό έλεγχο στο ΥΠΕΞ – Το μήνυμα Erdogan
Το Eλεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι όλες οι συναλλαγματικές διαφορές από πληρωμές στο εξωτερικό καταγράφηκαν ως έξοδα προσωπικού…
Σωρεία παρατυπιών και παραλείψεων εντόπισε το τουρκικό Ελεγκτικό Συνέδριο (Sayıştay), αρμόδιο για τον έλεγχο των κρατικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με την έκθεσή του για τα πεπραγμένα του 2023.
Η έκθεση αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ενέγραψε ορισμένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2022 σαν να είχαν πραγματοποιηθεί το 2023.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι συναλλαγματικές διαφορές από πληρωμές στο εξωτερικό είχαν ταξινομηθεί ανακριβώς ως δαπάνες προσωπικού.
Υπήρχαν επίσης παρατυπίες στα αρχεία ορισμένων κινητών περιουσιακών στοιχείων και έλλειψη συντονισμού με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK) για την κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό.
Οι δημοσιονομικές παρατυπίες και οι πολυάριθμες αβάσιμες δαπάνες που αναφέρονται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2023 ευθυγραμμίζονται με τα πορίσματα των προηγούμενων ετών, υποδεικνύοντας ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των συνεχιζόμενων ζητημάτων.
Η μείωση του προσωπικού εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου από δύο ελεγκτές σε έναν τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει περαιτέρω την έλλειψη διορθωτικών μέτρων.
Προηγούμενες εκθέσεις από το 2017 προειδοποιούσαν το υπουργείο ότι πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 15 εσωτερικοί ελεγκτές.
Σύμφωνα με την έκθεση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε συνολικό προϋπολογισμό 10,94 δισ. λίρες το 2022, διατέθηκαν 16,78 δισ. λίρες για το 2023.
Με επιπλέον 537 εκατ. λίρες σε κεφάλαια, ο συνολικός προϋπολογισμός έφτασε τα 17,31 δισ. λίρες.
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέδειξε παρατυπίες στα αρχεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου.
Κατά την επανεξέταση ανακαλύφθηκε ότι οι συναλλαγές που σχετίζονται με λογαριασμούς προμηθειών υλικών, μηχανημάτων, οχημάτων και παγίων που πραγματοποιήθηκαν το 2022 καταγράφηκαν εσφαλμένα ως συναλλαγές του 2023.
Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι είχε παρέλθει η προθεσμία για τις προσαρμογές, εξακολουθούσαν να γίνονται διορθωτικές εγγραφές και εισροές στοιχείων για περιουσιακά στοιχεία προηγούμενων ετών από τις αρμόδιες μονάδες.
Το Eλεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι όλες οι συναλλαγματικές διαφορές από πληρωμές στο εξωτερικό καταγράφηκαν ως έξοδα προσωπικού.
Η έκθεση σημειώνει: «Μετά από εξέταση των πληρωμών στο εξωτερικό που έγιναν από το υπουργείο μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ της συναλλαγματικής ισοτιμίας που όρισε το υπουργείο για αιτήματα μετρητών και της ισοτιμίας που χρησιμοποιήθηκε για τις πληρωμές που έγιναν στην τράπεζα .
Ως αποτέλεσμα, όλες οι πληρωμές που σχετίζονται με αυτές τις συναλλαγματικές διαφορές καταγράφηκαν εσφαλμένα στις δαπάνες προσωπικού».
Αυτό οδήγησε σε υπερεκτίμηση του λογαριασμού εξόδων προσωπικού.
Αν και αυτές οι συναλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν το 2023 και δεν επηρέασαν τα συνολικά μεγέθη για το 2023, διόγκωσαν τα έξοδα προσωπικού πάνω από 110 εκατομμύρια λίρες.
Η έκθεση επεσήμανε επίσης ότι υπήρχαν δαπάνες που δεν εναρμονίζονταν με τα όρια κεφαλαιουχικών δαπανών που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης του 2023.
Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες πέρα από τα καθορισμένα όρια κατηγοριοποιούνται σωστά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Ένα άλλο εύρημα στην έκθεση ήταν ότι δεν υπήρχε καθιερωμένος μηχανισμός για τη διευκόλυνση του συντονισμού μεταξύ του υπουργείου και του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την εξέταση εγγράφων για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό και την πληρωμή των εξόδων θεραπείας.
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρείχε επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη δομή του προσωπικού του υπουργείου για το 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 απασχολούνταν συνολικά 7.245 υπάλληλοι στα κεντρικά και στο εξωτερικό του υπουργείου.
Από αυτούς, οι 1.143 είναι υπάλληλοι σταδιοδρομίας και οι 860 είναι προξενικοί και εξειδικευμένοι υπάλληλοι.
Από το προσωπικό, 56 άτομα εργάζονται στα κεντρικά γραφεία, ενώ 3.139 εργάζονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα συνολικά 3.195 συμβασιούχους και 318 μόνιμους υπαλλήλους.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η απουσία πληροφοριών σχετικά με τα ποσά που σχετίζονται με παρατυπίες του παρελθόντος και η έλλειψη δράσης για συναλλαγές που ενέχουν εγκληματικά στοιχεία.
Βασικός λόγος για αυτό είναι η μετατροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε αναποτελεσματικό θεσμό κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που οδηγεί στην κομματική του ταυτότητα.
Μιλώντας σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 160ης επετείου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μάιο του 2022, ο Πρόεδρος Erdogan σχολίασε τα ευρήματα: «Δεν νομίζω ότι οι έλεγχοι των εκτελεστικών οργάνων πρέπει να διενεργούνται από την προοπτική του εντοπισμού παρατυπιών και της επιβολής κυρώσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης