Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραδοχή ΝΔ: Τα διπλάσια από έναν βουλευτή έπαιρνε ο «μάγος» του Μητσοτάκη Greenberg - Σε μόλις 7 μήνες έβγαλε 100 χιλ.

Παραδοχή ΝΔ: Τα διπλάσια από έναν βουλευτή έπαιρνε ο «μάγος» του Μητσοτάκη Greenberg - Σε μόλις 7 μήνες έβγαλε 100 χιλ.
Παραμένει άγνωστο το χρηματικό ποσό που λάμβανε ο Αμερικανός τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντοπίζεται ήδη πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023
Μετά από πληθώρα επίμονων και αναπάντητων δημοσιογραφικών ερωτημάτων, τελικώς, η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα την ειδική έκθεση εσόδων-δαπανών για τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας έτσι το τοπίο για τη αμοιβή του «γκουρού της επικοινωνίας» Stan Greenberg.
Με βάση τα σχετικά έγγραφα Αμερικανός ειδικός της επικοινωνίας, ο οποίος έχει σταματήσει τη συνεργασία με το Μαξίμου εδώ και μερικούς μήνες, εισέπραττε περίπου 16.000 ευρώ τον μήνα για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, συνολικά ποσό 94.483,56.
Βεβαίως, παραμένει άγνωστο το χρηματικό ποσό που λάμβανε ο Αμερικανός τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντοπίζεται ήδη πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023.
1_33.webp

Ενδεικτικό της κυβερνητικής υποκρισίας πάντως είναι ότι, το 2021, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε ισχυριστεί πως ο Stan Greenberg «δεν πληρώνεται από πουθενά. Είναι συνομιλητής και γνωστός του πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάποιους».
Παράλληλα, αποκαλύπτεται και το μέγεθος των χρημάτων που δαπάνησε η Νέα Δημοκρατία για την προεκλογική της καμπάνια για τις ευρωεκλογές.
Αυτό αγγίζει τα 2,7 εκατομμύρια, ενώ το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης ανήλθε σε 2,11 εκατ. ευρώ...
Η Νέα Δημοκρατία, που έχει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ χρέη, δαπάνησε 1 εκατ. σε διαφημίσεις προς τα ΜΜΕ και τα 822.000 ευρώ σε διαφημίσεις σε Facebook – Google, σε δημοσκοπήσεις και σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα υπόλοιπα είναι οι αμοιβές του Stan Greenberg και το κόστος για εκλογικά κέντρα και χώρους εκδηλώσεων.

H ΝΔ δαπάνησε 2,7 εκ. για τις ευρωεκλογές ενώ η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2,11 εκ. ευρώ

Την ίδια στιμή αποκαλύπτεται ότι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία δαπάνησε 2,7 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το σύνολο της εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε ανέρχονταν στα 2,11 εκατ. ευρώ.
Το 1 εκατ. ευρώ πήγε σε διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, τα 822.000 ευρώ σε διαφημίσεις σε Facebook – Google, σε δημοσκοπήσεις και σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων.
Οι λοιπές δαπάνες προεκλογικά, όπου περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις του Stan Greenberg ανέρχονται σε 484.543 ευρώ, ενώ τα έντυπα κόστισαν 232.617 ευρώ, τα εκλογικά κέντρα 125.241,94 ευρώ και οι χώροι εκδηλώσεων 9.2000 ευρώ.
Όλα αυτά σε ένα κόμμα που χρωστάει 487,8 εκατ. ευρώ.

1_180.jpg
2_266.jpg
3_249.jpg
4_210.jpg

Πως ο Grenberg βοήθησε τη ΝΔ να χτίσει το αφήγημα της μεσαίας τάξης

Ο 78χρονος Stan Greenberg συνέβαλε ως σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές 2019 και κινείται στη γραμμή του λεγόμενου Τρίτου Δρόμου, που εξέφρασαν πολιτικοί όπως ο Bill Clinton, o Tony Blair και ο Gerhard Schröder, οι οποίοι κυβέρνησαν σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία αντίστοιχα τη δεκαετία του 1990.
Οι πολιτικές του Τρίτου Δρόμου -υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα από τον Κώστα Σημίτη- υπερβαίνουν τον παραδοσιακό σοσιαλισμό και βάζουν στο επίκεντρο την παραγωγή πλούτου, με όρους ελεύθερης αγοράς, και μετέπειτα την διανομή του στα μεσαία στρώματα.
Η εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας από τον Greenberg βασίζεται στην ιδέα ότι η ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης και, κατ' επέκτασιν, του αποκαλούμενου μεσαίου χώρου, αποτελεί τη βάση για την κυριαρχία των ηγετών της Κεντροαριστεράς.
Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική ακολούθησε άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2019, πείθοντας το εκλογικό κοινό ότι μπορεί να ισχυροποιήσει τη μεσαία τάξη - ακόμα και αν τέλικα δεν την ... όρισε ποτέ.

fewffeewweff.JPG
Τίτλος βιβλίου του Greenberg ... ενδεικτικός για το αφήγημα που ακολούθησε η ΝΔ στις εκλογές του 2019

Το ... παλμαρέ του «μύστη της Πολιτικής Επικοινωνίας»

Ο Greenberg, λοιπόν, εργάστηκε ως κορυφαίος εκλογικός αναλυτής του Clinton στη νικηφόρα εκλογική καμπάνια του '92, ενώ χρημάτισε σύμβουλος κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων του 1997, του 2001 και του 2005.
Επισημαίνται ότι ο Greenberg σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι κι έκανε το διδακτορικό του στο Χάρβαρντ.
Ο Greenberg ξεκίνησε να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά και την πολιτική όντας ακόμη καθηγητής στο Yale, αλλά δεν ακολούθησε ποτέ ακαδημαϊκή καριέρα.
Εγκατέλειψε τα ακαδημαϊκά έδρανα και ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην Ουάσιγκτον την Greenberg Quinlan Rosner Research, μια εταιρεία πολιτικών ερευνών.
Η επιτυχία του το 1988 να βοηθήσει τον Jo Lieberman να εκλεγεί στη Γερουσία, κίνησε το ενδιαφέρον του Clinton, στην εκλογή του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο.
«Όταν συνάντησα τον Bill Clinton αυτό που ήταν το πιο ενδιαφέρον, ήταν ότι ήταν απίστευτα ‘πολιτικός’. Του άρεσε η όλη διαδικασία, του άρεσε να κερδίζει ανθρώπους με το μέρος του. Μερικοί σύμβουλοι με αντιλήψεις τείνουσες περισσότερο στις δημόσιες σχέσεις, το θεωρούν αυτό αδυναμία ως ηγετικό προσόν, αλλά εγώ διέκρινα μία ιδιαίτερη δυναμική σε αυτό, το να θέλει δηλαδή ένας πολιτικός να εμπλέκεται με το κοινό και να φέρνει τους ανθρώπους με το μέρος του», έχει τονίσει.
Το παλμαρέ των συνεργασιών του Greenberg περιλαμβάνει επίσης τον Nelson Mandela, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore , τον πρώην προεδρικό υποψήφιο στις ΗΠΑ, John Kerry, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Gerhard Schroder και εκατοντάδες άλλους υποψηφίους.
Αν και επιλέγει κατά κύριο λόγο να εργάζεται με ανθρώπους που σε γενικές γραμμές συμφωνεί, δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζει τις πολιτικές του διαφωνίες.
Ενδεικτική περίπτωση ήταν η στάση του Tony Blair και των «Νέων Εργατικών» στην περίπτωση της εισβολής στο Ιράκ.
«Όταν διεξαγόταν η κοινοβουλευτική ψηφοφορία, μέσα μου πανηγύριζα για κάθε ψήφο κατά της εισβολής», έχει εξηγήσει σε συνέντευξή του.
«Αλλά δούλεψα για τον Blair. Τον εμπιστευόμουν. Και δεν ήταν μόνο η υπόθεση του Ιράκ που αφορούσε τη συνεργασία μας. Προσπαθούσαμε να κάνουμε τη Βρετανία μία χώρα με καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και μια χώρα με μεγαλύτερη ισότητα. Ομως το θέμα που μας δίχασε περισσότερο από κάθε τι άλλο ήταν αυτό του Ιράκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης