Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ανάγκη για διεθνή επιστημονική ομάδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΟΗΕ: Ανάγκη για διεθνή επιστημονική ομάδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο ΟΟΣΑ, η G7, η G20, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχουν επίσης ηγηθεί διεθνών πρωτοβουλιών για την ΤΝ
Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κατανόηση των κινδύνων και την ίση κατανομή των οφελών της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση του συμβουλευτικού οργάνου υψηλού επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (19 Σεπτεμβρίου).
Στην ομιλία της για την Κατάσταση του Ένωσης το 2023, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε μία εκ των πολλών που καλούν συνεχώς για τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συγκεκριμένα ενός οργάνου σαν την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που θα βοηθήσει στην καταγραφή των κινδύνων και των οφελών της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τώρα, το όργανο που συμβουλεύει τον ΟΗΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη επιθυμεί αυτό να πάρει σάρκα και οστά. Μια ημέρα πριν από την έναρξη της εμβληματικής Διάσκεψης Κορυφής του Μέλλοντος, προτρέπουν τον ΟΗΕ «να θέσει τα θεμέλια της πρώτης παγκόσμιας περιεκτικής και κατανεμημένης αρχιτεκτονικής για τη διακυβέρνηση της ΤΝ» σε δελτίο τύπου.
«Με την ανάπτυξή της στα χέρια λίγων πολυεθνικών εταιρειών σε λίγες χώρες […] η επιτακτική ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου και στην έκθεση.
Το συμβουλευτικό όργανο προτείνει τη σύσταση μιας διεθνούς επιστημονικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η IPCC, με στόχο την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κατανόησης των «δυνατοτήτων, ευκαιριών, κινδύνων και αβεβαιοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης».
Για να περιοριστεί το «χάσμα της ΤΝ», το συμβουλευτικό όργανο προτείνει ένα παγκόσμιο Ταμείο ΤΝ. Το ταμείο θα διευκολύνει την πρόσβαση των χωρών που υστερούν στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως η πληροφορική, τα σύνολα δεδομένων, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και τα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησης.
Για να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα της παγκόσμιας διακυβέρνησης της ΤΝ, το συμβουλευτικό όργανο προτείνει τη διεξαγωγή διακυβερνητικών διαλόγων πολιτικής δύο φορές το χρόνο και τη δημιουργία ανταλλαγής προτύπων ΤΝ.
Προτείνεται ένα δίκτυο ανάπτυξης ικανοτήτων συνεργαζόμενων κέντρων που συνδέονται με τον ΟΗΕ για να ενισχυθεί η παγκόσμια ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, υπολογιστών και δεδομένων εκπαίδευσης ΤΝ. Προτείνεται ένα παγκόσμιο πλαίσιο δεδομένων ΤΝ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων, της ποιότητας και της δίκαιης αποζημίωσης των υποκειμένων των δεδομένων.
Τέλος, προτείνεται η δημιουργία γραφείου ΤΝ υπό τον γενικό γραμματέα για τον συντονισμό των προσπαθειών του ΟΗΕ.
Προηγουμένως, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξένησε την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια της ΤΝ και πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας ετήσιας διεθνούς έκθεσης για την κατάσταση της επιστήμης σχετικά με τους κινδύνους της ΤΝ και ενός δικτύου ινστιτούτων για την ασφάλεια της ΤΝ.
Ο ΟΟΣΑ, η G7, η G20, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχουν επίσης ηγηθεί διεθνών πρωτοβουλιών για την ΤΝ.
Το συμβουλευτικό όργανο αναφέρει ότι αυτές έχουν ενημερώσει την προσέγγισή του, αλλά καθώς καμία δεν είναι πραγματικά παγκόσμια και δεν μπορεί να συντονιστεί σωστά, απαιτείται μια παγκόσμια δομή διακυβέρνησης του ΟΗΕ.
Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την τεχνολογία, Amandeep Singh Gill, και το Συμβουλευτικό Σώμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για την έκθεση σήμερα (19 Σεπτεμβρίου) στις 7 μ.μ. CET.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης